"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

To κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι μάθατε που πάει; Καιρός να το μάθετε…

Από τη συζήτηση για τα ορυχεία στις Σκουριές, στην εκπομπή Ζούγκλα
Θεωρώ απαράδεκτο να μη μπορούν στην Ελλάδα τα εργαστήρια να ελέγξουν τη παρουσία κυανίων. H χώρα είναι μισό αιώνα πίσω.
Από τη πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με τα ορυχεία στις Σκουριές, ξεχώρησα το συλλεκτικό κομμάτι που μπορείτε να δείτε στα αριστερά. Καταρχήν το κυανιούχο νάτριο (NaCN) είναι πολύ τοξικό λόγω της ικανότητας του να αντιδρά πολύ γρήγορα με μέταλα. Οταν δέ ενώνεται με κάποιο οξύ παράγεται υδροκυάνιο που είναι ένα τοξικό άχρωμο πολύ πτητικό υγρό (στους 26ο C, γίνεται αέριο). H ιδιότητα αυτή χρησιμοποιείται πολλές φορές στην ανίχνευση του.  Να γνωρίζετε ότι, 
  1. H παρουσία ΝaOH στα παράγωγα της αντίδρασης του κυανούχου νατρίου με τους πυρίτες (θειούχες ενώσεις), παρουσία αέρα κάνει το περιβάλλον στο νερό αλκαλικό.
  2. Το κυανιούχο νάτριο μετατρέπεται σε σύμπλοκα, τα οποία είναι υδροδιαλυτά και περιέχουν διάφορα μέταλλα και κυάνιο. Αρα στο ερώτημα ΠΟΥ πάει το κυανιούχο νάτριο, η απάντηση είναι καταρχήν στο νερό! Το νερό με τα κυάνια πώς το διαχειρίζεται η εταιρεία δεν ξέρω (85 τόνοι…).
Tώρα που σας είπα που πάει το κυανιούχο νάτριο, να δώ τί θα κάνουν όσοι ήταν παρόντες στην εκπομπή. E’ιναι καιρός να ελέγξουν στο νερό, δεν νομίζετε; Μη μου πούν “βρήκαμε βαρειά ιόντα αρσενικού, ψευδαργύρου κλπ στο νερό”. Αυτό αναμένεται. Το κυάνιο να βρούν, αυτό για το οποίο φώναζαν. Μπορούν; Δύσκολο έ; Mμμμ, οι καημένοι. Αμα δεν τους κόβει…
Λυπήθηκα πολύ για αυτό που είδα στην εκπομπή. Αυτό δεν ήταν επίπεδο συζήτησης,εικόνα εγκατάλειψης της παιδείας και εθνική ντροπή ήταν.
Ο Δημοσιογράφος έκανε ότι μπορούσε αλλά στερείται τεχνικών γνώσεων και κάποια στιγμή έχασε το μέτρο. Στο εξωτερικό υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν εκπαιδευθεί ειδικά για να παρουσιάζουν τεχνικά θέματα. Δεν είναι αυτοδίδακτοι, γιατί τότε ακόμη και να θέλουν δεν μπορούν να κρατάνε ίσες αποστάσεις.
Προφανώς στο Στρατώνι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι τεχνικές που χρειάζονται για την εντόπιση των ριζών με κυάνιο. Ετσι δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα. Το ΙΓΜΕ δεν διαθέτει αυτές τις ειδικές τεχνικές και ίσως και εμπειρία. Μεταλουργοί και Χημικοί είναι. Το θέμα είναι στα όριά τους. Το καταλληλότερο ίδρυμα να ερωτηθεί είναι ο Δημόκριτος. Αν δεν το βρούν και εκεί, τότε να με ρωτήσουν. Θα τους πώ και σε μια μέρα θα δώσουν απάντηση με την προυπόθεση ότι θα έχει γίνει σωστή δειγματοληψία και δεν θα “χαθεί” το δείγμα στο δρόμο…
Πώς πέρασε μισός  αιώνας και ούτε ένας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει που πηγαίνει ένα τοξικό υλικό…!
To be or not to be!!!

Πόσο εύκολο ήταν και είναι να εξορυχθεί και να εμπλουτισθεί ο χρυσός;

Τρόπος εξόρυξης και εμπλουτισμού χρυσούAυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα.
Τo video που βρήκα στο διαδίκτυο και το οποίο μπορείτε να δείτε αριστερά δίνει μερικές απαντήσεις σε αυτό. Βάζει όμως και μερικά ερωτήματα, όπως…
  1. Στο Στρατώνi ή αλλού αφού είναι τόσο απλή η διαδικασία πρίν μισό αιώνα περίπου έβγαινε χρυσός εμπλουτισμένος σε ποσοστό πάνω απο 70%; Η απάντηση έχει ενδιαφέρον.
  2. H πολιτεία έχει πάρει ποτέ φόρους που της αναλογούν αν ποτέ έχει γίνει κάτι τέτοιο; Τώρα γίνεται και αν όχι, ποιός το ελέγχει και ποιός το επιβεβαιώνει;
  3. Είναι τελικά τόσο υψηλή η αξία της επένδυσης για τη κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές ή πρόκειται απλά για δικαιολογία; Εμένα σαν δικαιολογία μου φαίνεται.
Σημειώστε ότι η αξία του χρυσού αυξάνει κατακόρυφα αν ο εμπλουτισμός πάει απο το 70% στο 99.5% και ξέρω πως γίνεται…
Η πρόταση μου για ανοικτή συζήτηση, κάτι νέο για τα Ελληνικά δεδομένα…
Εχω κάνει μια πρόταση στην Ελληνικός Χρυσός να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση μόνο στο θέμα των τενχικών προδιαγραφών, της μεθόδου και της διαχείρησης του περιβάλλοντος μέσω αποκλειστικού forum με γραπτές ερωτήσεις και απαντήσεις, συγκεκριμένων επιστημόνων δικών τους επιλογών και επιστημόνων επιλογών των φορέων και ίσως κάποιων δικής μου επιλογής επιστημόνων, που θα συντονίσω εγώ. Εγώ μόνο θα ερωτώ… Δεν απάντησαν. Καλά… Η επιλογή τους να μιλήσουν σε τηλεοπτική εκπομπή δείχνει κάποια ενοχή και δυσκολία στο να δίνουν απαντήσεις σε αυτούς που μπορούν να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις.
Αυτός ο τρόπος ταχείας και διαφανούς διεκπεραίωσης προβλημάτων εφαρμόζεται στην Ιαπωνία και έχει καλά αποτελέσματα. Συνήθως γίνεται και με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου. Ολοι λειτουργούν με σοβαρότητα και μιλούν όταν ξέρουν… Εκεί τα επικοινωνιακά κόλπα και οι εργολαβίες δεν περνάνε τόσο εύκολα.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…
Ηταν πολύ αστείο στο πρώτο video να ρωτάει ο Τριανταφυλλίδης εκπροσώπους της εταιρείας να διελευκάνουν σημεία στη διαδικασία και αυτοί να απαντάνε “για μαθητή με περάσατε και με ρωτάτε;”  O ερωτών πάντως δεν χειρίσθηκε σωστά το θέμα και ο Δημοσιογράφος έπρεπε να επιβάλλει την σοβαρότητα γιατί η συκεκριμένη στιγμή μου θύμισε νηπιαγωγείο.  Ολα ήταν λάθος στη συζήτηση. Ζούγκλα πράγματι.
Αυτό που ισχυρίζεται η εταιρεία, ότι “κυάνιο” δεν θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές θέλει συζήτηση. Ενα-ένα… Τόχω σημειώσει.
Ο κόσμος δεν είναι τόσο χαζός…
Oι εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός με επικοινωνιακά κόλπα δεν απάντησαν ακόμη στο ερώτημα “πού πάει το κυανιούχο νάτριο”. Αυτό θέλω να το μάθω απο αυτούς και απο κανένα άλλο, διότι αυτοί το χρησιμοποιούν και αυτοί έχουν την ευθύνη της χρήσης του. Είναι υποχρέωσή τους να ξέρουν που πάει. Το ότι έδωσαν δείγματα πρός εξέταση σε κάποια εργαστήρια, τα οποία δεν βρήκαν τίποτα δεν είναι δικαιολογία και μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως άν δεν ξέρουν που πάει το αυτό το πολύ τοξικό υλικό, η εταιρεία δεν έπρεπε να λειτουργεί. Με εννοείτε;
Στο θέμα θα επανέλθω, ανεξάρτητα από το αν όσοι αντιτίθενται στις επιλογές της Ελληνικός Χρυσός, στη ίδια τη σύμβαση-σκάνδαλο αλλά και στη γενικότερη στρατηγική εκμετάλλευσης που ακολουθεί η μειοδοτική κυβέρνηση της Ελλάδας για όλα τα μεταλλεία της χώρας περάσουν απο Κακουργοδικείο ή τους κρεμάσουν στο Σύνταγμα…
Αν ήταν γνωστό απο το 70 ότι χρησιμοποιόταν κυάνιο στο Στρατώνι και άν επι τόσα χρόνια το κράτος δεν λειτουργούσε, δεν σημαίνει ότι τώρα και στις συγκεκριμένες συνθήκες που αφορούν πολλαπλασιασμό του μεγέθους εξόρυξης χρυσού δεν πρέπει να υπάρχει ευαισθησία. Εκτός αυτού, τότε και τώρα δεν υπήρχε η ίδια νομοθεσία, η περιβαλλοντολογική ευαισθησία, γνώση και εμπειρία για το θέμα που υπάρχει τώρα.
Ο Δημοσιογράφος στην εκπομπή κατέγραψε μεν τα γεγονότα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι κατέγραψε την  αλήθεια…
Καιρός για παρέμβαση Εισαγγελέα και για επερώτηση στη Βουλή
Για την Ελληνικός Χρυσός πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και σβέλτα, όπως και η Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων που εκτός απο το να διαμαρτύρεται για τη μείωση των μισθών των μελών της δεν αποδεικνύεται ικανή να ασχοληθεί με την κακή ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα. Οι “κυριλέ” δηλώσεις στα ΜΜΕ δεν αρκούν, χρειάζονται και πράξεις.
Αν μια εταιρεία στο εξωτερικό, άσχετα από Τριανταφυλλίδηδες και Ιγγλέζηδες, έλεγε δημόσια τέτοια πράγμα,  ότι δηλαδή “δεν ξέρει που πάει το κυάνιο”, το κράτος θα ανέστειλε άμεσα τη λειτουργία της και θα την υποχρέωνε να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο. Αλλά η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Και η απουσία της στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανής και ύποπτη.

Ετσι όπως έχει γίνει η χώρα, αθώοι δεν υπάρχουν πιά.

Αναδημοσιευση από την πηγή : 
http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/03/to_29.html#prettyPhoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου