"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ιωαννάκης (Δήμαρχος Σαπών, Θράκη) για τα χρυσωρυχεία: Δεν θα συναινέσουμε στο έγκλημα .-


Δήμος Μαρωνείας – Σαπών
Αρνείται ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών να παραστεί στην ενημερωτική συνάντηση στο Υπουργείο ΠΕΚΑ με την εταιρεία Χρυσού για προώθηση προς υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή Σαπών –«Sapes Gold Project.


Με επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, δεν αποδέχεται την πρόσκληση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη ο οποίος καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, στο υπουργείο προκειμένου να παραστούν στη συζήτηση για προώθηση προς υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή Σαπών –«Sapes Gold Project» και δεν θα παρευρεθεί στην συνάντηση, διαμαρτυρόμενος.

Ιωαννάκης για τα χρυσωρυχεία: Δε θα συναινέσουμε στο έγκλημαΗ επιστολή του δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας κάνω σαφές ότι δεν θα παραβρεθώ στην συνάντηση την οποία έχετε προγραμματίσει στο Υπουργείο την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 και αφορά την προώθηση και υπογραφή της Έγκρισης Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή των Σαπών για τον Χρυσό.
Η άρνησή μου έχει να κάνει με την αδιάρρηκτη θέση την οποία εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών και αφορά την άρνησή του σε κάθε είδους δραστηριότητα εκ μέρους οποιουδήποτε και οποιασδήποτε εταιρείας, θέλει να ερευνήσει ή να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα χρυσού στην περιοχή των Σαπών.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, διοργανώσαμε ως Δήμος και μεγάλη εκδήλωση Κατά του Χρυσού στις Σάπες στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, διατρανώνοντας την άρνηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε κάθε είδους χρυσοφόρα μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σάπες, με την παρουσία της τοπικής κοινωνίας να τάσσεται κατά της εξορυκτικής ή ερευνητικής δραστηριότητας της εταιρείας Χρυσού.
Ευχή μας είναι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπ’ όψη την θέληση της τοπικής μας κοινωνίας η οποία αν και μαστίζεται από ανεργία και ανέχεια εν τούτοις λέει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην επένδυση του Χρυσού και ζητά εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης εφόσον διαθέτει τις υποδομές για κάτι τέτοιο.
Τέλος θέλω κ. Υπουργέ να σας επισημάνω ότι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε εκδηλώσεις κατά του Χρυσού είναι συντριπτική και κάθε παραπληροφόρηση εκ μέρους κέντρων επικοινωνίας υπέρ του Χρυσού είναι θρυαλλίδα αντιδράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε διχασμό την τοπική κοινωνία και σε καταστάσεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς.
Συγνώμη δεν θα συναινέσουμε στο «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος που επιχειρεί κάθε φορέας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Χρυσού στην περιοχή των Σαπών».

http://www.thrakinea.gr/archives/65527

***************************************

Χρυσός: .... έρχονται οι Σάπες

Μία επένδυση, που είχε καταχωνιαστεί στο συρτάρι του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του ’12, έρχεται ξανά στο φως.
xrisos6

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θα καλέσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Glory Resources, των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων, καθώς και δημοσίων υπαλλήλων των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου για τα ορυχεία, έτσι ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα σε βάθος ».
Με αυτό το email που έλαβαν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος – ως απάντηση στο ερώτημα που είχαν θέσει για το που βρίσκεται η υπόθεση του χρυσωρυχείου στις Σάπες – οι ρεπόρτερ του CNBC την περασμένη Πέμπτη, ενημερώνονται δια της πλαγίας οδού και οι ενδιαφερόμενοι ότι ξεκινάει ένας νέος διερευνητικός κύκλος για την υλοποίηση της επένδυσης.
Οι πρώτες κινήσεις αναθέρμανσης είχαν γίνει γνωστές πριν από τρεις εβδομάδες στο περιθώριο του δείπνου που είχε παραθέσει στην Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας. Εκεί διατυπώθηκε ανεπίσημα το ενδιαφέρον της αυστραλιανής εταιρείας Glory Resources να εξετάσει ξανά την επανενεργοποίηση της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της «Μεταλλευτική Θράκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου