Εγκρίθηκαν δύο νέες τουριστικές επενδύσεις για ένταξη στο καθεστώς Fast Trak, για τη δημιουργία ισάριθμων τουριστικών θέρετρων στη Χαλκιδική και την Αργολίδα, με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 1.900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας τους.
Οι δύο επενδύσεις περιμένουν το "πράσινο φως" της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Invest in Greece ήδη αποφάσισε, με θετική εισήγησή του προς την Διυπουργική Επιτροπή, την υπαγωγή τους σε καθεστώς Fast Track.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι δύο τουριστικές επενδύσεις αφορούν στη δημιουργία του "Pravita Estate" και του "Kilada Hills".
«Κτήμα Πραβίτα» στη Χαλκιδική
Ειδικότερα, η εταιρεία ΠΡΑΒΙΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ θα αναπτύξει επενδυτικά το «Κτήμα Πραβίτα», το οποίο βρίσκεται στη Χαλκιδική στην περιοχή Ταξιάρχη του δήμου Πολυγύρου, και καταλαμβάνει έκταση 12.673 στρεμμάτων. Το έργο «Pravita Estate» σκοπεύει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τη φυσική ομορφιά της «άγνωστης» Βόρειας Ελλάδας, προάγοντας ένα καινοτόμο σύνθετο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα στηρίζεται αποκλειστικά σε πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης.
Το επενδυτικό σχέδιο του Pravita Estate περιλαμβάνει τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης & θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού.
Η κατασκευή και λειτουργία του «Pravita Estate» θα δημιουργήσει σημαντικές θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και τη Χαλκιδική ειδικότερα, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
- Θα δημιουργήσει τουλάχιστον 1.343 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας του έργου, καθώς και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο αλλά και σε επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού που θα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επένδυση.
- Θα αναδείξει ως τουριστικό προορισμό την ηπειρωτική Χαλκιδική και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο της περιοχής, λόγω των συμπληρωματικών υποδομών και υπηρεσιών της (προπονητικά κέντρα, γκολφ κ.α.).
- Θα διαφοροποιήσει το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας δημιουργώντας έναν επιπλέον σημαντικό πόλο προσφοράς διαφοροποιημένων υπηρεσιών, μοναδικό στη Νότια Ευρώπη.
- Θα αποφέρει σημαντικά έσοδα από φόρους για το κράτος και την τοπική κοινωνία.
- Θα αποφέρει σημαντική εισροή συναλλάγματος.
Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του Pravita Estate ανέρχεται σε περίπου 726,4 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το επενδυτικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Kilada Hills στην Αργολίδα
Η στρατηγική επένδυση Kilada Hills θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων.
Η επένδυση αναμένεται να αξιοποιήσει και να αναδείξει ανεκμετάλλευτους μέχρι σήμερα φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και να αναβαθμίσει την αισθητική της περιοχής, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος. Η επένδυση αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club.
Το θέρετρο Kilada Hills θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Επιπρόσθετα η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 418 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Invest in Greece Στ. Ησαΐας δήλωσε ότι, μετά την ολοκλήρωση της γνωμοδότησης για τα δύο έργα που ανακοινώνονται σήμερα, ξεκινάει η αξιολόγηση ενός ακόμη τουριστικού έργου που μόλις υποβλήθηκε, ενώ διεξάγονται ώριμες συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα για κάποια ακόμη έργα στρατηγικής σημασίας, ορισμένα εκ των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο του Fast Track.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης υπενθύμισε ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα λειτουργεί η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από το νέο Επενδυτικό Νόμο, η οποία «θα αλλάξει πλήρως τη σημερινή εικόνα του Fast Track».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου