"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Αϊνστάιν για ... Σκουριές στις μέλισσες !!!!

Αϊνστάιν : «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»

Όταν το σύνδρομο CCD ή Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών, εμφανίσθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλοί είτε άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας, είτε αδιαφόρησαν.
Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι μέλισσες πεθαίνουν με...

 ταχύτατους ρυθμούς, απειλώντας με εξαφάνιση την αγροτική παραγωγή και πολλά είδη φυτών που χρειάζονται επικονίαση για να αναπαραχθούν.
Σε κάποιες περιοχές παραπάνω από το 40% των κυψελών είναι πλέον άδειες. Στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες αποικίες έχουν... χαθεί, στην Πολωνία το ποσοστό απώλειας των μελισσών υπερβαίνει το 40%, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Είναι γνωστό ότι το 80%- 90% της επικονίασης προέρχεται από τις μέλισσες και τις πεταλούδες.



Ένα μόνο μελίσσι γονιμοποιεί 300 εκ. άνθη τη μέρα!
Στην Κίνα στην επαρχία Σιτσουάν- από την δεκαετία του '80- που τα φυτοφάρμακα εξάλειψαν τις μέλισσες, η επικονίαση της αγροτικής παραγωγής γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας βούρτσες με φτερά!
Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ισραηλινού φαρμάκου IAPV (Israel acute paralysis virus) και του συνδρόμου CCD.
Βρήκαν επίσης και ίχνη από Clothianidin, ένα φάρμακο που σκοτώνει παράσιτα, ζιζάνια, το οποίο το έχει κατασκευάσει η Bayer και το οποίο σχετίζεται με την απώλεια χιλιάδων μελισσιών σε Γαλλία και Γερμανία.

Πως ξεκίνησε όμως η παραγωγή του;

Το σιτάρι αποτελεί βασική τροφή για τα γουρούνια και της αγελάδες και όχι μόνο. Στην ουσία ότι τρώμε βασίζεται στο σιτάρι. Το σιτάρι όμως έχει έναν εχθρό, ένα ζιζάνιο.
Το ζιζάνιο αυτό (diabrotica) που προκαλεί τον θάνατο του σιταριού. Οι αγρότες άρχισαν να παραπονιούνται γιατί η σοδειά τους μειωνόταν. Έτσι το 2003 με έγκριση της Γερμανικής Κυβέρνησης η Bayer κυκλοφόρησε το Clothianidin. Τα πειράματα που είχαν κάνει έδειχναν ότι πέρα από το ζιζάνιο τίποτα άλλο δεν θα πάθει κάτι ή τουλάχιστον έτσι λέγανε.
Η Monsanto  , ανέλαβε τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν για να ραντίσει κάνεις τις σοδειές του.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μέλισσες και τα άλλα έντομα συνήθως αφήνουν τις εγκαταλειμμένες κυψέλες άθικτες. Κοντινοί πληθυσμοί από μέλισσες ή παράσιτα θα κυρίευαν φυσιολογικά μια τέτοια κυψέλη για να εκμεταλλευτούν τις προμήθειες μελιού και γύρης από τις μέλισσες που πέθαναν για κάποιους λόγους, όπως το υπερβολικό κρύο του χειμώνα.
Η αποφυγή όμως που δείχνουν οι μέλισσες και τα παράσιτα για τις άδειες κυψέλες μοιάζει σαν να υπάρχει κάτι τοξικό στην αποικία που απομακρύνει όποιον πλησιάσει.
Το 2007 το Γερμανικό σιτάρι μολύνθηκε από το ζιζάνιο για να το σώσει η Γερμανία διάταξε τον ψεκασμό του. Μετά από ένα χρόνο υπολογίζεται ότι πεθάναν 330 εκ. μέλισσες Η Γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει αποζημίωση στους αγρότες και να σταματήσει την χρήση του Clothianidin
Η Bayer δεν φτιάχνει μόνο ασπιρίνες κτλ. Στην πραγματικότητα φτιάχνει και δηλητήρια.
Είναι γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας. Το πόσο ισχυρό ήταν το clothianidin που ρίχτηκε στην Γερμανία και Γαλλία φαίνεται από το ότι σε πολλές χώρες ακόμα και στην Ελλάδα οι μέλισσες πεθάναν από αυτό επειδή μεταδόθηκε.
Παρόμοια κατάσταση ισχύει και στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη. Μπορεί να μην χρησιμοποιούν το clothianidin αλλά ποιος ξέρει τι άλλο τους ρίχνουν.
Ο κίνδυνος για την εξαφάνιση των μελισσιών και κατ΄επέκταση της ζωής, είναι υπαρκτός.
Ο Αϊνστάιν έχει δίκιο......

http://ecoantistasi.blogspot.gr/2012/08/4.html

*******

Χαριστική βολή για τη μελισσοκομία θα είναι η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές


Η μελισσοκομία της Θάσου και όλης της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας θα πληγεί από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, λέει ο καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ διαφοροποιούνται από τη διοίκηση του ινστιτούτου και λένε ότι δεν έχει ζητηθεί η επιστημονική έρευνα του ΙΓΜΕ για τις επιπτώσεις της.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μελισσοκομία στη Θάσο και την ευρύτερη περιοχή κρούει ο καθηγητής του ΑΠΘ Α. Θρασυβούλου, εξαιτίας της εξόρυξης χρυσού στις ΣκουριέςΤον κώδωνα του κινδύνου για τη μελισσοκομία στη Θάσο και την ευρύτερη περιοχή κρούει ο καθηγητής του ΑΠΘ Α. Θρασυβούλου, εξαιτίας της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές«Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική σηματοδοτεί το τέλος της μελισσοκομίας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας», είπε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση στη Θάσο ο καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου. Οπως είπε, υπολογίζεται ότι το 65% της ετήσιας παραγωγής μελιού στην Ελλάδα παράγεται από τα πευκοδάση, ενώ η Χαλκιδική και η Θάσος είναι οι κυριότερες μελισσοκομικές περιοχές της χώρας μας για την παραγωγή πευκόμελου.
Σκόνη
Σύμφωνα με τον Α. Θρασυβούλου, οι τεράστιες ποσότητες σκόνης επιβαρημένης με βαρέα μέταλλα, η οποία ανέρχεται στους 3.116 τόνους για κάθε ώρα λειτουργίας των μεταλλείων, μετακινούμενες με τον άνεμο, θα επικάθονται σε έδαφος, νερό, φυτά και στις μελιτώδεις εκκρίσεις της πεύκης και της δρυός, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα αρνητικό και συνάμα τοξικό περιβάλλον για τη διατροφή και την επιβίωση των μελισσών. Η επιβαρημένη σκόνη μπορεί να μεταφερθεί σε τεράστιες αποστάσεις, δημιουργώντας περιοχές και ζώνες απαγορευτικές για τις μέλισσες.
«Κλασικές μελισσοκομικές περιοχές, όπως είναι η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, ο Αθως, ακόμη και η Θάσος, κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά», είπε ο Α. Θρασυβούλου. Κι έφερε ως παράδειγμα μεταφοράς σκόνης από μεγάλες αποστάσεις, με αρνητικές επιδράσεις στη μελισσοκομία, την κάλυψη των μελισσοκομικών φυτών της Κύπρου από σκόνη η οποία μεταφέρεται από την Αφρική. Υπογράμμισε ότι τα βαρέα μέταλλα που επικάθονται με τη σκόνη στα φυτά συσσωρεύονται στους ιστούς, το νέκταρ και τη γύρη.
Οι μέλισσες συλλέγουν και μεταφέρουν το επιβαρημένο νέκταρ και τη γύρη στην κυψέλη, με αποτέλεσμα να ρυπαίνονται όλα τα προϊόντα τους, να μειώνεται ο πληθυσμός και, τέλος, να χάνεται ολόκληρο το μελίσσι. «Οι ζημιές στον κλάδο της μελισσοκομίας θα είναι ανεπανόρθωτες, σε βαθμό που η εξάσκηση της μελισσοκομίας όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας θα είναι αδύνατη», είπε ο Α. Θρασυβούλου.
Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του πανεπιστημίου, Κυριάκος Π. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική θα προκαλέσει πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στο γενικότερο περιβάλλον της περιοχής. Οπως είπε, ιδιαίτερα αρνητικές δράσεις θα υπάρξουν στην ποιότητα των εδαφών, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, στην ανάπτυξη και τις αποδόσεις των καλλιεργούμενων φυτών, ενώ θα είναι μάλλον αδύνατη η εκτροφή αγροτικών ζώων. «Κατά συνέπεια, θα επηρεαστεί αρνητικά η δυνατότητα ενασχόλησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με γεωργοκτηνοτροφικές και συναφείς δραστηριότητες, αλλά και η δυνατότητα παραμονής και επιβίωσής τους στον τόπο καταγωγής τους», είπε ο Κ.Π. Παναγιωτόπουλος.
Εμπλοκή
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ επισημαίνουν ότι η μόνη εμπλοκή του ΙΓΜΕ στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές περιορίστηκε στην υδρογεωλογική έρευνα, από την οποία, όπως επισημαίνουν, προκύπτει ότι το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής γύρω από την εκμετάλλευση θα διαταραχθεί με τον υποβιβασμό της στάθμης των υπόγειων νερών κατά εκατοντάδες μέτρα προκειμένου να λειτουργήσει το μεταλλείο.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, υπογράμμισαν ότι «ενώ στην περίπτωση της "TVX" είχε κληθεί το ΙΓΜΕ να γνωματεύσει για το όλο επενδυτικό σχήμα, δεν συνέβη το ίδιο και στην περίπτωση των Σκουριών». Χαρακτήρισαν «οικονομικό σκάνδαλο» το αντίτιμο της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003, κάτι που, όπως είπαν, «αναγνωρίστηκε ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σύμφωνα με την οποία «το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά από αυτή την αγοραπωλησία». Τόνισαν επίσης ότι ακόμη και η φινλανδική εταιρεία «Outotec», που εφηύρε τη μέθοδο «ακαριαίας τήξης», η οποία θα εφαρμοστεί στις Σκουριές, απαριθμεί μια σειρά από σοβαρές αβεβαιότητες για τη βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη ΒΑ Χαλκιδική κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που αντιδρούν στην εξόρυξη πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση στην Ιερισσό.
Παρακολουθούμενοι από την Αστυνομία, κατευθύνθηκαν με αυτοκινητοπομπή στο Στρατώνι Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται τα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», και παρέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της εταιρείας. «Η πορεία μας είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή απ' το να προστατέψουμε τον τόπο, τις ζωές μας και τα παιδιά μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου