"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ακατάλληλο το νερό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής

Ακατάλληλο το νερό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής

Οπως έγινε γνωστό, η αξιολόγηση των δειγμάτων νερού έγινε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Νερού (ΚΕΠΑΜΑΧ), μια εταιρεία που το 70% των μετοχών της ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπόλοιπο 30% σε ιδιώτες, από το οποίο ποσοστό 5%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου, κατέχει η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».  http://www.kepamah.gr/sholders.php

ξεκινήσαμε με τα μπαλαντέρ διότι οι άσσοι είναι αλλού .... 

το Συμβούλιο της Επικρατείας 1492/2013 σελ. 65 :
"...." Όσον δε αφορά στις υφιστάμενες γεωτρήσεις
ύδρευσης των περιοχών Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγιάς, οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν από τον κώνο και να υποστούν πτώση 20-40 μ., η μελέτη προτείνει επανορθωτικά μέτρα είτε μέσω εκβαθύνσεως είτε με χρήση εισπιεζόμενου νερού. .... "


Το Δημοσίευμα :
Ακατάλληλο, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης αρσενικού, κρίθηκε το νερό στο Νεοχώρι της Χαλκιδικής, ύστερα από τους απαραίτητους ελέγχους και τις αναλύσεις που διενήργησε ο Δήμος Αριστοτέλη.


Ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Πάχτας ενημέρωσε τους κατοίκους για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τους πρότεινε για τις επόμενες ημέρες - έως ότου να λυθεί το πρόβλημα - να πίνουν εμφιαλωμένο νερό. 

"Οφείλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους για τους ελέγχους. Μέσα στον Σεπτέμβρη πιστεύουμε πως θα έχει λυθεί το ζήτημα. Προς το τέλος της εβδομάδας, όμως, θα κάνουμε νέα λαϊκή συνέλευση στο Νεοχώρι για να συζητήσουμε με τους πολίτες τις εξελίξεις" δήλωσε ο κ. Πάχτας. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε μια γεώτρηση της περιοχής και οι αναλύσεις έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. 

Στις σκέψεις των αρμοδίων για την επίλυση του θέματος είναι να χρησιμοποιηθούν τα νερά από τις πηγές και να βρεθεί νέα γεώτρηση. 

πηγή: ΑΠΕ

αναδημοσιευση από : www.dikaiologitika.gr


**************************

Από Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Της Κατερίνας Μπύρου

Την υπερδιπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου συγκέντρωση αρσενικού ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας. Καταγγελίες των κατοίκων. Για ένα άκρως τοξικό μέταλλο κάνουν λόγο οι επιστήμονες

Νερό… φαρμάκι πίνουν εδώ και δύο εβδομάδες οι 900 κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής. Στην ομολογία αυτή προέβη ο ίδιος ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που ανακοίνωσε στους κατοίκους την πικρή αλήθεια, επικαλούμενος τα στοιχεία δειγματοληπτικών ελέγχων κατά τους οποίους ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, ενός στοιχείου ιδιαίτερα καρκινογόνου.

«Το νερό σας είναι ακατάλληλο για πόση» γνωστοποίησε ο Χρ. Πάχτας, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους Νεοχωρίτες που κατέκλυσαν το περασμένο Σάββατο την αίθουσα του τοπικού συμβουλίου για να ακούσουν τα καθέκαστα, ενώ τους προέτρεψε να σταματήσουν «προληπτικά» την πόση του και να στραφούν μέχρι νεωτέρας στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Πάνω από τα όρια
Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη μιλώντας στην «Εφ.Συν.», «ανιχνεύτηκε αρσενικό σε γεώτρηση από την οποία υδροδοτείται το χωριό σε συγκέντρωση 28 mg/l», τη στιγμή που το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι τα 10 mg/l
Οπως έγινε γνωστό, η αξιολόγηση των δειγμάτων νερού έγινε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Νερού (ΚΕΠΑΜΑΧ), μια εταιρεία που το 70% των μετοχών της ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπόλοιπο 30% σε ιδιώτες, από το οποίο ποσοστό 5%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου, κατέχει η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». 

Το τελευταίο 15ήμερο οι κάτοικοι είχαν την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό τους, καθώς διαπίστωσαν μια ασυνήθιστη μυρωδιά σ’ αυτό. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, έγινε πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου όμως δεν ανακοινώθηκαν και ούτε ελήφθη πρωτοβουλία από τις τοπικές αρχές για να ενημερωθεί ο πληθυσμός ώστε να λάβει τα μέτρα του. «Πραγματοποιήθηκε δεύτερος δειγματοληπτικός έλεγχος για να σιγουρευτούν ως προς τα αποτελέσματα και τελικά επιβεβαιώθηκαν οι υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού. Εδώ και δύο εβδομάδες οι κάτοικοι πίνουν ακατάλληλο νερό χωρίς να τους έχει ενημερώσει κανείς» τόνισε σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο κάτοικος του Νεοχωρίου και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κώστας Γκοντίνας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον δήμαρχο Αριστοτέλη.

Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας από σήμερα κιόλας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου. Ακόμα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το κατά πόσο οι συγκεντρώσεις αρσενικού συνδέονται με τις πολλαπλές γεωτρήσεις που διεξάγει σε απόσταση αναπνοής από το χωριό τους η «Ελληνικός Χρυσός». «Το χωριό μας πάντα φημιζόταν για την καλή ποιότητα του νερού του. Δεν μας δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με το πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα και το εάν συνδέεται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της “Ελληνικός Χρυσός”. Δεν αποκλείεται να έχει διαταραχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας» επισήμανε ο Κ. Γκοντίνας.

«Αυτά είναι ψέματα», ανταπαντά ο Χρ. Πάχτας, τονίζοντας ότι η ανίχνευση αρσενικού σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. «Οφειλα να κάνω τις συγκεκριμένες επισημάνσεις στους κατοίκους ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση όπως αυτοί νομίζουν».
…………………………………………………………………………………………………………

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ (χημικός μηχανικός)
«Ακατάλληλο για κάθε χρήση»


«Το αρσενικό είναι πολύ επικίνδυνο για να παίζει κανείς μαζί του» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο χημικός μηχανικός και Msc βιοχημικός μηχανικός, Θανάσης Παντελόγλου. Κάνοντας λόγο για ένα άκρως τοξικό μέταλλο, γνωστό για τις καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τερατογόνες ιδιότητες, με πολλαπλούς τρόπους εισόδου στον ανθρώπινο οργανισμό (κατάποση, αναπνοή, δερματική επαφή), τόνισε πως η ακαταλληλότητα ενός νερού με υπερδιπλάσιες από το επιτρεπτό όριο συγκεντρώσεις δεν αφορούν μόνο την… ποσιμότητά του.

«Είναι ακατάλληλο για την οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση: μαγείρεμα, καθαριότητα σπιτιού, πλύσιμο, μπάνιο κ.λπ. Ολες οι χρήσεις που φέρνουν το νερό αυτό είτε σε άμεση είτε σε έμμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είναι απαγορευμένη “ανθρώπινη χρήση”. Αρα μιλάμε για κακή και ελλιπή πληροφόρηση από την εξουσία» συμπλήρωσε.

Η περιοχή έγινε γνωστή μετά τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Παλαιότερο δημοσίευμα-ντοκουμέντο της «Εφ.Συν.» κατέγραφε συγκεντρώσεις αρσενικού σε ύδατα ρεμάτων της περιοχής, 49.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα ως προς την αιτία ρύπανσης του νερού της περιοχής, ο κ. Παντελόγλου απάντησε πως «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η λύση της υδροδότησης της περιοχής. Δεν πρέπει να είναι «τυχαία» ή πρόχειρη, αλλά μελετημένη. Στο 99% των περιπτώσεων  όπου διαπιστώνεται κάποιο αρχικό σημείο ρύπανσης, στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ότι η ρύπανση έχει εξαπλωθεί σε πλείστες όσες γεωτρήσεις στον κοινό υδροφόρο. Πρέπει να αλλάξει η υδροδοτική πηγή. Επί αυτών των προοπτικών έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό;»διερωτήθηκε ο κ. Παντελόγλου.

Στ.Ζ.

1 σχόλιο:

  1. Κρίμα!
    Τους δώσανε το δαχτυλάκι τους και θέλουν να μας φάνε όλους.
    ΟΧΙ

    "...Το Νεοχώρι παίρνει νερό από τη λεκάνη του Καρόλακκα, ο οποίος ξεκινάει από την Πιάβιτσα και καταλήγει στον Ασπρόλακκα, αφού ενωθεί με τα άλλα μεγάλα ρέματα που είναι ο Καρατζάς και το Λοτσάνικο. Αυτό μέχρι σήμερα, γιατί το λαμπρό σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την περιοχή είναι να καταργηθούν αυτά τα ρέματα και να μετατραπούν σε τέλματα αποβλήτων.
    Η Πιάβιτσα είναι γνωστή μεταλλοφόρος περιοχή, έχει υποστεί στο παρελθόν εκμετάλλευση για μαγγάνια, έχει κατατρυπηθεί από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ., στη συνέχεια από την TVX και τώρα από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Η ΕΧ έχει τουλάχιστον 2 χρόνια που εξερευνά επιθετικά την Πιάβιτσα, έχει ήδη εντοπίσει κοίτασμα που ανακοινώνει ότι είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος της Ολυμπιάδας και οι τωρινές γεωτρήσεις είναι για περιχαράκωση του κοιτάσματος και προσδιορισμό των αποθεμάτων. Οι γεωτρήσεις επιτρέπουν την είσοδο αέρα στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα αυτά που ανέφερε ο Σαράντης Δημητριάδης. Πολύ θέλει να περάσει το αρσενικό (και τα άλλα καλούδια) σε κάποια υδρευτική γεώτρηση;

    Ο Πάχτας και η εταιρεία βέβαια είναι γνωστό εκ των προτέρων τι εξήγηση θα δώσουν για το αρσενικό: φταίει η φυσική μεταλλοφορία του υπεδάφους. Το έχουμε ακούσει άπειρες φορές.

    Εκτός από το Θεό, μπορεί να φταίνε και οι Βυζαντινοί, οι Τούρκοι, ο Φίλιππος ο Β’, ο Χάντερ, ο Μποδοσάκης, η TVX.

    Σίγουρα δεν φταίει η τωρινή καλή εταιρεία και η μεγάλη “επένδυση”! " antigoldgreece

    ΑπάντησηΔιαγραφή