"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022
Η Μαρία Αντουανέτα και το Παντεσπάνι, σωτήριον έτος 2022 μ.Χ. στας Ευρώπας!
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
Η παράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δια χειρός Θεοφάνη στην Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους
Η παράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καταλαμβάνει εξωτερικά το άνω τμήμα της κύριας όψης της τράπεζας της Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Αγιον Ορος και, όπως και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτιρίου, χρονολογείται στην περίοδο 1535 – 1541.
Ο ζωγράφος, που μάλλον ταυτίζεται με τον περίφημο Θεοφάνη τον Κρήτα, παρουσιάζει στο αριστερό μέρος της σύνθεσης τον αρχάγγελο Γαβριήλ και στο δεξιό την Παναγία. Ακόμα δεξιότερα, μία νέα κοπέλα αποχωρεί κρατώντας ένα αδράχτι, από το οποίο φεύγει ένα κόκκινο νήμα που καταλήγει τυλιγμένο στο δεξί χέρι της Παναγίας. Στην κορυφή της σύνθεσης βρίσκεται εντοιχισμένη μία μαρμάρινη αναθηματική ανάγλυφη πλάκα, στην οποία απεικονίζεται ένα τεράστιο αυτί εντός πλαισίου, πάνω από το οποίο υπάρχει εγχάρακτη η επιγραφή:
ΑΡΤΕΜΙΔΙ ΑΓΡΟΤΕΡΑ / ΝΕΒΡΙΣ ΕΠΙΤΑΓΗΝ / ΑΝΕΘΗΚΕΝ.
Από τους χαρακτήρες εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πλάκα ανήκει στην κλασική ελληνική περίοδο και χρονολογείται στον Ε΄ – Δ΄ π.Χ. αιώνα.
Πενία τέχνας κατεργάζεται
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Το «χρυσό» μυστικό της Μονής Ιβήρων και Προσκυνητής της Παναγίας Πορταΐτισσας Ι. Μ. Ιβήρων ο Αντ.Σαμαράς - 2014
Πολλά έχουν λεχθεί για την επίσκεψη, πριν από περίπου δέκα ημέρες, του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος, για το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω» που έψαλε και για τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς, προσερχόμενος στη Μονή Ιβήρων.
Πολλά έχουν λεχθεί για την επίσκεψη, πριν από περίπου δέκα ημέρες, του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος, για το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω» που έψαλε και για τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς, προσερχόμενος στη Μονή Ιβήρων.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
«Η ταυτότης συμφερόντων Ελλάδος και Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία είναι απόλυτος»
Τον Ιούνιο του 1943 υπέβαλλε ο Γεώργιος Παπανδρέου απευθείας στο στρατηγείο της Μέσης Ανατολής ειδική αναφορά με χαρακτήρα διακήρυξης η οποία προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον του Ουίνστον Τσώρτσιλ με τίτλο: «Η ταυτότης συμφερόντων Ελλάδος και Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία είναι απόλυτος» [Πηγές]
της νέας κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, © Ι.Α.Π.
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο, Arthur Schopenhauer
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022
Παλαιοχώριον (Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής)
λίγο μετά το Παλαιοχώρι
ταξιδεύεις στον γεμάτο στροφές δρόμο
έχοντας στα δεξιά σου το πανέμορφο βουνό,
τις υπώρειες του Κάκαβου και
στα πόδια σου απλώνεται ο κόλπος της Ιερισσού."
Στο Λεκανοπέδιο του Παλαιοχωρίου στην Ορεινή ΒΑ Χαλκιδική και στις όχθες του ποταμού Χαβρία ή Μεγάλου Ρέματος ή Παλαιοχωρινού Ρέματος ή Μέγα Ποταμόν ή Ποταμόν ή ποταμός Ερμυλείας η κατοίκηση μαρτυρείται από την 2η Χιλιετία π.Χ. με βάση τα ανασκαφικά ευρήματα στην θέση Καστέλλι Νέπωσι.
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ "Ο ΦΤΩΧΟΎΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ " (απόσπασμα)
Μαγδα Ζησοπουλου
https://www.facebook.com/groups/474236870135188/permalink/1163452297880305/Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022
Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
Τι έγραψε ο Γαβριήλ Διονυσιάτης για τη μάχη των Καρυών (16 Οκτωβρίου 1948)
Η σημαντικότερη μάχη
ανταρτών και χωροφυλακής στο Άγιο Όρος, ήταν αυτή που διεξήχθη την αυγή της
16/10/1948 από 400 περίπου ένοπλους αντάρτες που ήταν τμήμα της VI Μεραρχίας
του ΔΣΕ .
Η δύναμη αυτή είχε στις τάξεις της και γυναίκες και η επιχείρηση έγινε με αντικειμενικό στόχο την προμήθεια τροφίμων και την στρατολόγηση κατοίκων της Χαλκιδικής που είχαν καταφύγει στο Άγιο Όρος. Μετά το πέρας της επιχείρησης η δύναμη αυτή θα κατέληγε στον Κάκαβο που στρατοπέδευε και η υπόλοιπη VI Μεραρχία.
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
Ο Σωκράτης είχε έναν κόκκορα… (Μέρος Γ΄)
Jacques Louis
David, Ο θάνατος του Σωκράτη, Γαλλία, 1787
https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436105
Αναδημοσίευση Κειμένων: Ο Σωκράτης είχε έναν κόκκορα…, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 142 και 143 & https://anarchypress.wordpress.com/2020/07/23/%CE%BF-%CF%83%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%84/
Ο Σωκράτης είχε έναν κόκκορα… (Μέρος Γ΄)
Αυτό μου συμβαίνει από παιδί· μια φωνή μέσα μου, που, όταν έρχεται, πάντα με αποτρέπει από μια μελλοντική πράξη, αλλά ποτέ δε με προτρέπει. Αυτό είναι που εναντιώνεται στο να ασχοληθώ με τα πολιτικά ζητήματα και μου φαίνεται ότι κάνει θαυμάσια. Γιατί, Αθηναίοι, να ξέρετε καλά ότι, αν εγώ είχα από παλιά επιχειρήσει ν’ ασχοληθώ με τα πολιτικά πράγματα, θα με είχατε σκοτώσει εδώ και πολύ καιρό και ούτε τον εαυτό μου θα είχα ωφελήσει σε τίποτε ούτε εσάς. Μη μου κρατάτε κακία, επειδή λέω την αλήθεια. Σωκράτης, Απολογία (31d-e).
Ευρισκόμενος ενώπιον του δικαστηρίου, με κατήγορους που διέθεταν τις περγαμηνές των ευυπόληπτων πολιτών, ο Σωκράτης διατύπωσε μια απολογία με διάθεση να δικαιωθεί ή να πεθάνει, χωρίς να αφήσει κανένα ενδιάμεσο περιθώριο. Η δίκη έγινε σε ανοιχτό χώρο στην αγορά της Αθήνας, με υφασμάτινα παραπετάσματα για σκέπαστρα, προκειμένου να προστατεύουν απ’ τον ήλιο του Ιουνίου. Φαινομενικά, βασικός κατήγορος του Σωκράτη εμφανίζεται ο Μέλητος, «ένας άγνωστος νέος με ίσια μαλλιά κι αραιό μούσι», που μιλάει εκ μέρους των ποιητών. Στην πραγματικότητα, ήταν το ανδρείκελο του βασικού κατηγόρου Άνυτου, ενός απ’ τους πιο ισχυρούς δημοκρατικούς πολιτευτές, ηγετικής φυσιογνωμίας στη μάχη εναντίον των Τριάκοντα και εκπροσώπου στη δίκη των πολιτικών, των εμπόρων και των τεχνιτών. Είχε επί της ουσίας πολιτικές διαφωνίες με τον Σωκράτη, καθώς δεν τον έβρισκε τόσο δημοκράτη όσο θα ήθελε. Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος αυτή για την Αθήνα είναι τα χρόνια ανάδειξης των δημαγωγών της, που κι ο Αριστοφάνης δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει. Άλλος κατήγορός του ήταν ο Λύκων, άγνωστος κατά τα άλλα, εκπρόσωπος των ρητόρων. Βασικό μέλημά τους ήταν, στο όνομα των πολιτών που εκπροσωπούσαν, να απαλλαγούν απ’ την παρουσία της αλογόμυγας της πόλης.
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
Ο «Στοχαστής»
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022
Πάσα Διαφωνία μεταξύ Ελλήνων είναι Διαφωνία μεταξύ Ηρώων
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022
Θαύμα: «#Συμπερίληψη» αντιμεταλλευτικών και εταιρειών!
από: FB Στρατονίκη Μαντεμοχώρια (Stratoniki Mademohoria)
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022
Ευαγόρας Παλληκαρίδης (Τσάδα Πάφου, 26 Φεβρουαρίου 1938 - Λευκωσία, 14 Μαρτίου 1957)
Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Ήταν η αρχή του τέλους. Μια μέρα πριν τη δίκη, μπαίνει κρυφά στο σχολείο και αφήνει στην έδρα ένα σημείωμα το έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί και το άφησε στην τάξη του ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα για τους συμμαθητές του τους οποίους άφηνε πίσω:
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρα κρίσης για την ανθρώπινη φυλή, Μάρτιν Ρις
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Γκορμπατσώφ 25/12/1991
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022
Για ποια επένδυση μιλάμε;
Και αυτή η δήλωση είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναδούμε το θέμα της επένδυσης στο μεταλλείο της Χαλκιδικής.
Να δούμε για τι είδους επένδυση μιλάμε και εάν αυτού του είδους οι επενδύσεις θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στη χώρα.
Για παράδειγμα:
- Η χώρα θέλει επενδύσεις όπου το δημόσιο πουλάει ένα μεταλλείο προς 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αξία του είναι άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ;
- Η χώρα θέλει επενδύσεις όπου το δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από τις εξορύξεις χαλκού και χρυσού;