"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα κρίσης για την ανθρώπινη φυλή, Μάρτιν Ρις

 

Martin Rees από Kris Snibbe/Φωτογράφος προσωπικού του Harvard

«Αυτός είναι ο πρώτος αιώνας όπου ένα είδος, το ανθρώπινο είδος, μπορεί πραγματικά να ελέγξει ολόκληρο τον πλανήτη και τη μοίρα του», λέει ο αστροφυσικός και κοσμολόγος Μάρτιν Ρις.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Θεωρείτε ότι αυτές είναι οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουμε ως είδος;
REES: Νομίζω ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα. Νομίζω ότι θα έχουμε αυξανόμενα προβλήματα διακυβέρνησης γιατί, προφανώς, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι ασχολούνται περισσότερο, ο πανικός και οι φήμες μπορούν να εξαπλωθούν κυριολεκτικά με την ταχύτητα του φωτός.
Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της ελευθερίας όταν βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου μερικοί άνθρωποι —από λάθος ή σχεδιαστικά— μπορούν να προκαλέσουν μια καταστροφή που μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει παγκοσμίως. Αυτό είναι κάτι που είναι πραγματικά νέο και είναι μια πραγματική ένταση για τη διακυβέρνηση σε κάθε έθνος.
Αν σκεφτόμαστε διεθνώς, πρέπει να ανησυχούμε για τις ανισότητες μεταξύ των διαφορετικών εθνών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του κατώτερου δισεκατομμυρίου, κυρίως στην Αφρική, και των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, και νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει αιτία για αυξανόμενη δυσαρέσκεια και αστάθεια στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι στα μειονεκτικά μέρη του κόσμου γνωρίζουν πλέον τι τους λείπει. Έχουν κινητά τηλέφωνα, μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα κ.λπ., και έτσι θα υπάρξει πολύ ισχυρή πίεση για κάποιου είδους αναδιανομή του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα. Αναλυτικά η συνέντευξη: https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/10/martin-rees-brings-on-the-future-prospects-for-humanity-to-harvard/?fbclid=IwAR2J8STpTylGKzHnsVNonweA54mw-NyR6eYaona9ihh5a5T3e-1Sma_xIQQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου