"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΕΡΠΙΕΡΗΣ, Ο ΣΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ.

Όσοι πηγαίνετε στο Λαύριο μπορείτε να δείτε στην κεντρική του πλατεία ένα επιβλητικό άγαλμα που φωτίζεται την νύχτα. 

Είναι το άγαλμα του Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη.(1815-1887).

Το άγαλμα στο βάθρο του έχει 3 επιγραφές:


μία στα Ελληνικά 
-Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρης, ζώσαν εκ νεκράς ανέστησε πόλιν και πλούτον από σποδού αυτή εξανέτειλε, 

μία στα γαλλικά- Ι. Β. Σερπιέρι από μια παραμελημένη τέφρα ανέσυρε τη λάμψη του μετάλλου και το ψωμί του εργάτη

και μία στα ιταλικά- στον Ιταλό Ι. Β. Σερπιέρι, η πόλη θέλησε και ξαγρυπνά εδώ.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ζμπούτσαμ!

zb
Ενόψει των εκλογών το παραμύθι ξανάρχισε. Όλο το κυβερνητικό ασκέρι των γελοίων «Παϊσιων» της καταστροφής, όλα τα αλαλάζοντα κύμβαλα της χυδαίας κινδυνολογίας, μας εκβιάζουν με εικόνες «Αποκάλυψης».
Με ανασηκωμένο το φρύδι και με το δάκτυλο προτεταμένο, οι κυβερνώντες και οι μιντιακές πυροβολαρχίες τους απευθύνονται στους ψηφοφόρους. Δηλαδή, στα εκατομμύρια των Ελλήνων που οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι τους άφησαν χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς παρόν και μέλλον. Και τι λένε;

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Κ. Βάρναλης: Ο Ζορμπάς είναι το «alter ego» του Καζαντζάκη

Κριτική του Κώστα Βάρναλη για το βιβλίο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Ν. Καζαντζάκη | Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο ΡΙΖΟΣ της Δευτέρας» στις 23 Δεκεμβρίου του 1946

Ένα σοβαρό βιβλίο: «Ο Βίος κ’ η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ενός από τους σοβαρούς λογοτέχνες του τόπου: του Νίκου Καζαντζάκη. Συγγραφέας με αξία. Βιβλίο με αξιώσεις.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Χρυσό» Αναπτυξιακό Πρότυπο

Δυο μέρες πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές συναντήθηκαν και συνέφαγαν, ο τότε Πρωθυπουργός Παπανδρέου και ο πατριώτης επιχειρηματίας Μπόμπολας. Λογικό, διότι ο κάθε επιχειρηματίας ενδιαφέρεται με χριστιανική σπουδή για το μέλλον της χώρας αλλά και για τη μακροημέρευση των επιχειρήσεών του. Ο Μπόμπολας, άλλωστε, χωρίς ενδοιασμούς και με την βοήθεια του πολιτικού προσωπικού μα και του νομικού οπλοστασίου- συν των απαραίτητων χρηματοοικονομικών συνθηκών- πρέπει να έχει εξασφαλισμένα από τα πριν τα κέρδη των μελλοντικών «επενδυτικών σχεδίων» του.
Δηλαδή: φοροαπαλλαγές , δημόσια επιχορήγηση, ανάπτυξη των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην επικράτεια, ανεπαρκή φορολόγηση, αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού, και πρώτων υλών, ελεύθερες εξαγωγές, ελεύθερη μεταφορά κερδών και κεφαλαίων, απλοποίηση διαδικασίας οργάνωσης, προνομιακό κανονιστικό καθεστώς λειτουργίας, παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, ευέλικτο δουλοκτητικό εργασιακό καθεστώς που εξασφαλίζει πάμφθηνη εργασία.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

η διαφορά Πάχτα με Μίχου τα κόκκινα γράμματα & το κόμμα να βλέπει στα δεξιά !

κέ Ζουμπά & κε Μίχο ελπίζω να μην ξεπέρασα την πένα σας ...
κε Πάχτα είστε έτσι & αλλιώς αξεπέραστος  .... 

Tο ψήφισμα

«Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Είναι αδιανόητο σε εμάς η μεταλλευτική δραστηριότητα να πάει στα Μουδανιά, την Συκιά, το Μαρμαρά, τη Χανιώτη, το Παλιούρι και όπου ο χάρτης λέει Χαλκιδική !!! Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης όπου δεν θα υπάρχει Ανεργία & θα υπάρχει τρομακτική Ανάπτυξη , η οποία λένε ότι θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

THE DERVENI PAPYRUS, Ελλάδα - Ο Πάπυρος του Δερβενίου: Το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης

 

MEMORY OF THE WORLD
© Φωτογραφικό Αρχείο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης 
Ο Πάπυρος του Δερβενίου.

Ο Πάπυρος του Δερβενίου είναι το αρχαιότερο γνωστό ευρωπαϊκό βιβλίο. Από την ανακάλυψή του το 1962, έχει θεωρηθεί ως το πιο σημαντικό φιλολογικό εύρημα του 20ου αιώνα. Η γραφή του παπύρου μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ 340-320 π.Χ., αλλά το περιεχόμενό της είναι ένα αντίγραφο ενός πολύ παλιό βιβλίο, γραμμένο κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 420-410 π.Χ.. Το ανακτηθεί κείμενο αποτελείται από 26 στήλες και χωρίζεται σε δύο μέρη, με μια ορφική ποίημα περιλαμβάνεται στην τελευταία. Το ποίημα Ορφικά, ουσιαστικά ένα Θεογονία, ερμηνεύεται από τον συγγραφέα ως ένα κωδικοποιημένο κοσμογονία. Ο Πάπυρος του Δερβενίου έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τη μελέτη της ελληνικής θρησκείας και της φιλοσοφίας, η οποία είναι η βάση για όλη τη δυτική φιλοσοφική σκέψη, αλλά και επειδή χρησιμεύει ως απόδειξη της πρώιμης χρονολόγησης των Ορφικά ποιήματα, που είχε αμφισβητηθεί από πολλούς στο παρελθόν, προσφέροντας μια ξεχωριστή έκδοση του προσωκρατικούς φιλοσόφους. Το κείμενο του παπύρου, που είναι το πρώτο βιβλίο της δυτικής παράδοσης, έχει παγκόσμια σημασία, δεδομένου ότι αντανακλά τις οικουμενικές αξίες του ανθρώπου: την ανάγκη να εξηγήσει τον κόσμο, η επιθυμία να ανήκουν σε μια ανθρώπινη κοινωνία με γνωστούς κανόνες και την αγωνία να αντιμετωπίσει το τέλος της ζωής.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Έζησε 5 χρόνια, 2 μήνες, 6 μέρες και 6 ώρες»

Η επιτύμβια στήλη ενός μικρού δούλου της ρωμαϊκής εποχής...


Όταν στα 1667 παρουσιαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μια συλλογή από επιγραφές, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο Ashmolean Museum, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την έκπληξη που θα προκαλούνταν χρόνια αργότερα από το κείμενο μίας εξ αυτών. Και αυτό, γιατί ανάμεσα στη συλλογή αυτή υπήρχε μία επιτύμβια μαρμάρινη στήλη προερχόμενη από τη Ρώμη, η οποία διασώθηκε σε πολύ κακή κατάσταση και δεν παρείχε τη δυνατότητα εκείνη την εποχή της ανάγνωσης του κειμένου της. Χρόνια αργότερα και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και των παλαιότερων αναγνώσεων του κείμενου, κατέστη δυνατόν να αναγνωστεί η επιγραφή, αποκαλύπτοντας μία τρυφερή και απροσδόκητη στιγμή μέσα από το σκληρό και αδυσώπητο γεγονός τους χαμού ενός μικρού παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα το κείμενο καταγράφει το θάνατο ενός μικρού αγοριού της ρωμαϊκής περιόδου και έχει ως εξής:

Το λατινικό κείμενο
d(is) m(anibus) / L(ucio) Annaio Firm(—) / vixit annis ° V / m(ensibus) II . d(iebus) °VI . h(oris) ° VI ° /5 qui ° natus est / nonis °Iuliis / defunctus / est °IIII idus / Septembres /10 Annaia Feru-/sa vernae su-/o karissimo

Απόδοση
Στα πνεύματα των νεκρών. Για τον Lucius Annaius Firm(ius;), που έζησε 5 χρόνια, 2 μήνες, 6 μέρες και 6 ώρες, που γεννήθηκε την 7η Ιουλίου και πέθανε τη 10η Σεπτεμβρίου. Η Annaia Ferusa έστησε αυτήν για τον πιο αγαπημένο δούλο του σπιτιού.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Το open pit στις #skouries & με option για Πιάβιτσα πάμε για καλή θέση στο top10 deep open-pit mines!


Το open pit στις Σκουριές που όσο μεγαλώνουν οι αντιδράσεις ... μαζεύει σαν ρούχο όταν το μετράς με ΜΕΖΟΥΡΑ !!! Ξεκίνησε περίπου στο χιλιόμετρο .... & σήμερα έφτασε επικοινωνιακά να είναι στα ? μέτρα !!!

" The Skouries porphyry gold-copper deposit is centred on a small (less than 400m in diameter), pencil-porphyry stock that intruded schist and gneiss of the Paleozoic Vertiskos Formation of the Serbo-Macedonian Massif, NE Greece. Ore extends for more than 920m depth from surface. ... " http://www.eldoradogold.com/assets/europe/projects/skouries/ (τελ. προσπέλαση 3/11/2014)
" Το κοίτασμα των Σκουριών βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη, σε ίση απόσταση από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι.
Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,54% χαλκό και 0,83 γρ/τόνο χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200μ. και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800μ.  " 
http://www.hellas-gold.com/metalleia/metalleio-xrysou-skouries (τελ. προσπέλαση 3/11/2014)

Top 10 deep open-pit mines

The deepest open pit mines are scattered geographically across the world unlike the deepest underground mines, which are mostly concentrated in South Africa. The majority of the deepest open pit operations in the world are copper producing mines. Mining-technology profiles the world's top ten deepest open pit mines currently active.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Πώς οι Ολιγάρχες κατέστρεψαν την Ελλάδα!

Το πρόβλημα με την κατάρρευση της Ελλάδας δεν ήταν στενά οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό! Η κατάρρευση των θεσμών στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής ανισότητας που οξύνθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, μέσω της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, μια μικρή στην πράξη ολιγαρχία, που κυριάρχησε στην πολιτική και οικονομική ζωή. Η δράση της διέφθειρε και δηλητηρίασε την πολιττκή ζωή, διέβρωσε τα πολιτικά κόμματα και οδήγησε στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική στο σύνολό της. Η άνοδος της διάχυτης διαφθοράς ήταν ένα από τα αποτελέσματα της κατάστασης αυτής και της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.

Ο Θουκυδίδης, ο Βρασίδας και η λογική της φιλελεύθερης αποικιοκρατίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Λακεδαιμόνιοι μετά την πανωλεθρία στη Σφακτηρία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Πιεσμένοι από τις αθηναϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στην Πελοπόννησο έκριναν αναγκαίο να μεταφέρουν το στρατιωτικό ενδιαφέρον εκτός Πελοποννήσου. Κι αυτός ήταν ο δρόμος του αντιπερισπασμού: «Γιατί την ώρα που οι Αθηναίοι χτυπούσαν την Πελοπόννησο κι ιδιαίτερα τη λακωνική γη, οι Σπαρτιάτες ελπίζανε πως το καλύτερο μέσο να τους απομακρύνουν θα ήταν, αν ανταποδίδανε σε κείνους τα χτυπήματα στέλνοντας στρατό στους συμμάχους της Αθήνας που, άλλωστε, ήταν πρόθυμοι να τον συντηρούν και τον ζητούσαν για να τους βοηθήσει ν’ αποστατήσουν». (βιβλίο τέταρτο, παράγραφος 80).  Εξάλλου, η δεινότητα της θέσης τους εγκυμονούσε και φόβους πιθανής εξέγερσης των ειλώτων, στους οποίους οι Λακεδαιμόνιοι ποτέ δεν είχαν εμπιστοσύνη: «Ταυτόχρονα ήθελαν, με κάποια πιστευτή δικαιολογία, να στείλουν μακριά κάμποσους είλωτες, από φόβο μήπως, με την ευκαιρία που έδινε τη στιγμή εκείνη η κατοχή της Πύλου από τους Αθηναίους, επαναστατήσουν». (βιβλίο τέταρτο, παράγραφος 80).

 Επί της ουσίας, όμως, το βασικότερο μέλημα της Σπάρτης ήταν η σύναψη ειρήνης και η επανάκτηση των αιχμαλώτων της Σφακτηρίας. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έστειλαν το Βρασίδα να εκστρατεύσει στη Μακεδονία και τη Θράκη: «Οι Λακεδαιμόνιοι έστειλαν το Βρασίδα σ’ αυτή την εκστρατεία, γιατί κι ο ίδιος το ήθελε πάρα πολύ κι οι Χαλκιδικιώτες επίσης το επιθυμούσαν. Ήταν ένας άντρας που και στη Σπάρτη θεωρούνταν εξαιρετικά δραστήριος σε όλα κι όταν βγήκε έξω απ’ αυτήν πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους Λακεδαιμονίους. Γιατί, με το να δειχθεί από την αρχή δίκαιος και μετριοπαθής προς τις διάφορες πόλεις, έπεισε πολλές απ’ αυτές ν’ αποστατήσουν, ενώ άλλες τις κυρίεψε με προδοσία. Έτσι οι Λακεδαιμόνιοι, οι οποίοι ήθελαν να κλείσουν ειρήνη, πράγμα που έκαμαν, πέτυχαν να έχουν να δώσουν ανταλλάγματα για τα μέρη που θα ξανάπαιρναν και να ανακουφιστεί η Πελοπόννησος με την απομάκρυνση του πολέμου από κοντά της. Αλλά και στον κατοπινό ακόμη πόλεμο, τον ύστερα από την καταστροφή στη Σικελία, η αρετή και η σύνεση που είχε δείξει τότε ο Βρασίδας, που άλλοι τις γνώριζαν από προσωπική πείρα κι άλλοι τις είχαν ακούσει, συντέλεσαν πάρα πολύ στο να στραφούν προς τους Λακεδαιμονίους οι συμπάθειες των συμμάχων της Αθήνας. Γιατί, καθώς ήταν ο πρώτος από τους Σπαρτιάτες που βγήκαν έξω από τον τόπο τους ο οποίος δείχθηκε από κάθε άποψη άξιος, άφησε πίσω του τη βέβαιη ελπίδα πως κι οι άλλοι Λακεδαιμόνιοι θα ‘ταν σαν κι αυτόν». (βιβλίο τέταρτο, παράγραφος 81).

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ο δ. Αριστοτέλη υπηρετεί ΣΉΜΕΡΑ το δημόσιο συμφέρον στις #skouries υπερασπιζόμενος την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ !


"Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε την από 17-9-2014 Απόφασή του, που αφορά την αδειοδότηση και έγκριση της Τεχνικής Μελέτης εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων υποέργου Σκουριών-φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού μεταλλείου Σκουριών της «Ελληνικός Χρυσός». Επειδή παρά την επικινδυνότητα αυτών των φραγμάτων, μέχρι σήμερα ουδείς φορέας κατέφυγε στο ΣτΕ για την ουσιαστική προσπάθεια ακύρωσης του έργου, και επειδή ο χρόνος της προθεσμίας για αίτηση Ακύρωσης εκπνέει (και μετά την εκπνοή σύμφωνα με τον νόμο θα κατοχυρωθεί ως αποδεκτή και εγκεκριμένη η ανωτέρω Απόφαση του ΥΠΕΚΑ), ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου αναγκάσθηκε να καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης της ως άνω πράξεως του ΥΠΕΚΑ στο ΣτΕ, που έλαβε αριθμό κατάθεσης Ε3348/13.10.2014. Επίσης κατέθεσε και την υπ’αριθ. ΕΔ-333/13.10.2014 Αίτηση Αναστολής ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών."

όλο το κείμενο της προσφυγής του π. Χριστοδούλου ενώπιον του ΣτΕ
https://vasilinos.files.wordpress.com/2014/10/ceb1ceb9cf84-ceb1cebdceb1cf83cf84cebfcebbceaecf82-cf83ceb5-cf83cf84ceb5.pdf

& το ΣΤΕ με την σειρά του ζήτησε από τον Δήμο Αριστοτέλη να καταθέσει τις απόψεις του για την "Ελληνικός Χρυσός"  http://vasilinos.wordpress.com/2014/10/22/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84/

με την σειρά του ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ απαντά στο ΣΤΕ :

Στις Σκουριές Χαλκιδικής η Ελλάδα που αντιστέκεται.-

Και η Παναγιά μαζί τους #skouries 

Fov-Prost-webΚαι ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής προσέφυγε στο ΣτΕ, καταθέτοντας φάκελο στοιχείων για την απουσία νόμιμης έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου τής «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές – Η εταιρεία απαντά ότι δεν ήταν απαραίτητη!.

Iερό ανάθεμα στην εξόρυξη χρυσού της Χαλκιδικής. Στο ΣτΕ προσέφυγε αρχιμανδρίτης από τη Μεγάλη Παναγιά για την απουσία επίσημης έγκρισης επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία χρυσού των Σκουριών. Ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου παραθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έγκριση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα φράγματα εναπόθεσης αποβλήτων δεν νομιμοποιείται, διότι δεν έχει προϋπάρξει διοικητική πράξη έγκρισης συνολικού επενδυτικού σχεδίου τής «Ελληνικός Χρυσός» για τις Σκουριές. Στην προσφυγή του αναφέρονται εκτενώς οι επιπτώσεις από τη δημιουργία των φραγμάτων στη ροή των υδάτων και οι κίνδυνοι από την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία των κατοίκων.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ «ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940 –'41»



Ο Γ. Σούρλας μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών, παρουσίασε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής το βιβλίο του «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν».
Ευχαρίστησε τους ομοεθνείς της Βορείου Ηπείρου για τη συνδρομή τους στον ελληνικό στρατό, στις επιχειρήσεις κατά των εισβολέων Ιταλών, αλλά και για τη φροντίδα τους σε όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών και έμειναν για πάντα εκεί.
Επισήμανε ότι γιορτάζουμε ακόμη μια επέτειο με τους 7.976 πεσόντες στη Βόρεια Ήπειρο να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 74 χρόνια. Διάσπαρτα οστά, ομαδικοί τάφοι, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και έχουμε χρέος το συντομότερο δυνατό να την αποκαταστήσουμε.

Η Ελλάδα «στο σκαμνί» για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων

Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας

Η παραβίαση στην Ελλάδα θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα τεθεί επί τάπητος στην 103η Σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την Τετάρτη 28 Μαΐου στη Γενεύη.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Αυτάρκες νοικοκυριό...Για να επιβιώσουμε στα σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ !!!



Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχω.

Για να επιβιώσουμε όμως στα...
σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ, χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε.

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η χερσόνησος του Άθω στην αρχαία Ελλάδα και η λατρεία της θεάς Άρτεμης


Η Ελληνική µυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική:
Το αρχαίο όνοµα της Κασσάνδρας ήταν Φέγρα, δηλαδή τόπος της φωτιάς. Πιστεύεται ότι ήταν η γη των Γιγάντων και το πεδίο µάχης του πολέµου µεταξύ των Θεών του Ολύµπου και των Γιγάντων, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εκδιώξουν τους Θεούς από τον Όλυµπο. Σύµφωνα µε ένα µύθο, ο Εγκέλαδος, ένας από τους Γίγαντες, καταπλακώθηκε από βράχο που πέταξαν εναντίον του οι Θεοί του Ολύµπου. Έτσι, ο “Εγκέλαδος-Σεισµός” γίγαντας, είναι θαµµένος στην Κασσάνδρα, αλλά µη έχοντας πεθάνει, από καιρό σε καιρό προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βράχο που τον έχει καταπλακώσει και οι προσπάθειές του αποτελούν το φαινόµενο του σεισµού.

Στο άλλο άκρο της Χαλκιδικής η χερσόνησος του Aθω πάλι σχηµατίστηκε και πήρε το όνοµα της από το βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο Γίγαντας Άθως. Η Σιθωνία οφείλει το όνοµά της στο Σίθωνα, το γιο του Ποσειδώνα.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι τρολ και γιατί κακοποιείτε τον όρο;

Χθες είχε πλάκα γιατί έγραψα (την αλήθεια) ότι μου ήρθε στο Facebook μήνυμα τύπου “μην της απαντάς αυτηνής, είναι τρολ σίγουρα” και μετά σε συζήτηση μαζί της έμαθα ότι το ίδιο είχε μάθει και για εμένα!   Ξεκολλήστε ρεεεεεε! Η εκτόξευση της κατηγορίας “τρολ” είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα επιχείρημα από κάτι άσχετο με την κουβέντα. Δεν έχει σημασία αν είμαι άντρας, γυναίκα, ρομπότ ή σκύλος.    Κρίνετε (και αν θέλετε απαντάτε) στην ουσία όσων γράφω.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Εκεί γύρω, μέχρι τα 45, κοίτα να ντύνεσαι καλά κι έρχεται κρύο

Μοιάζουμε με πουλιά ταξιδιάρικα, όλοι οι άνθρωποι, ακόμη κι κείνοι που ξεβολεύονται δυσκολότερα. Μοιάζουμε με περβόλια. Με ανθισμένους μπαξέδες. Θέλουμε νερό, ήλιο και καθαρό αέρα για να θεριέψουμε και να τραβήξουμε τον ανήφορο.
Εκεί, γύρω στα 45, στον πυρήνα μιας χορτάτης ζωής, που εύχομαι να σου σφαλίσει. τα μάτια μονάχα σαν πατήσεις τα  90, οφείλεις καλέ μου άνθρωπε, για να το κατορθώσεις και να ελπίζεις στο ακατόρθωτο να έχεις γευτεί τα ακόλουθα:

12/10/2014 Συνέχιση ανασκαφικών εργασιών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη .-

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προχωρεί η ανασκαφική έρευνα στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος. (φωτο 1). 

Τι θα γινόταν έαν η Ελλάδα είχε βγει από την ΕΟΚ το 1981 -όπως “ήθελε” τότε η πλειοψηφία…?

Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ νομικά το 1979. Τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ ψήφισαν ΟΧΙ στην ένταξη. Το ΚΚΕ γενικώς σαν σύνθημα έχει το “δεν ξέρω ποια είναι η ερώτηση αλλά ΌΧΙ”.  Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ναι ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Ηλίας Ηλίου.  Το 1981 το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές με ένα σύνθημα : ΕΞΩ από την ΕΟΚ, ΕΞΩ από το ΝΑΤΟ (κάτι που έλεγε,λέει το ΚΚΕ). Πήρε 48% στις εκλογές. Δηλαδή 48% (+ το ποσοστό του ΚΚΕ) ήθελε έξοδο από την τότε ΕΟΚ, πράγμα που δεν έγινε τελικά.
Γιατί δεν έγινε ποτέ εκείνη η έξοδος? Γιατί το ΠΑΣΟΚ που αθέτησε την κύρια προεκλογική του υπόσχεση έγινε το κύριο κόμμα εξουσίας? Να παραθέσω κάποιους αριθμούς για τον αναγνώστη. Το 1981 το χρέος της Ελλάδος ήταν κάτω από 22%, άρα είχε ευκαιρίες για δανεισμό το κράτος μεγάλες. Επίσης η Ελλάδα πριν τις εκλογές δεν είχε προλάβει να αρχίσει να δέχεται τις επιδοτήσεις της ΕΟΚ (αγροτικές, στήριξης, υποδομών). Το πάρτι δεν είχε αρχίσει.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Γνωρίζουμε τι απέγιναν οι μαθητές του Ιησού;



Ποιοι ήταν οι Απόστολοι του Ιησού και τι γνωρίζουμε τελικά γι’αυτούς και την τύχη τους; Τι γνωρίζουμε από την ιστοριογραφία και τι είναι απλώς μύθοι και θρύλοι της Χριστιανικής Εκκλησίας; Η Εκκλησία θα ήθελε να πιστέψουμε πως έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες γι’αυτούς και για το μαρτυρικό (όπως υποστηρίζει) θάνατό τους. Αλλά όντως ισχύει αυτό; Θα προσπαθήσω μ’αυτό το άρθρο να συμμαζέψω ό,τι πληροφορίες υπάρχουν για τα άτομα αυτά και ποιοι είναι αυτοί οι αρχαίοι συγγραφείς που μας τις μεταφέρουνε.

ΠΕΡΙΕΧΟMENA
  • Πηγές και χάρτες
  • Οι 13 Απόστολοι
  • Ποιοι ήταν οι απόστολοι του Ιησού;
  • Πέτρος
  • Ανδρέας
  • Ιάκωβος του Ζεβεδαίου
  • Φίλιππος
  • Ναθαναήλ
  • Ματθαίος
  • Θωμάς
  • Σίμων ο Ζηλωτής
  • Θαδδαίος
  • Ιάκωβος του Αλφαίου
  • Ματθίας
  • Ιούδας ο Ισκαριώτης
  • Ιωάννης
  • Η ιδιάζουσα περίπτωση του Ιάκωβου του Αδελφόθεου
  • Καλά όλα αυτά, αλλά…

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο ΜΥΘΟΣ ΔΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία η Ευρώπη ήταν κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάεσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης, και αδελφή του Κάδμου,ιδρυτή της Θήβας. Mια μέρα, καθώς μεγάλωνε, πήγε στα λιβάδια της παραλίας για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε το θεό Δία.

Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεφτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μήπως σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός επιβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο, κατακόκκινη και με το βλέμμα χαμηλωμένο γιατί είχε πια καταλάβει που πήγαινε. Εκεί, στο Δικταίο άντρο, οι νύμφες και οι νεράιδες είχαν στρώσει το νυφικό κρεβάτι, όπου η Ευρώπη συνευρέθηκε με το Δία και αργότερα γέννησε τον Μίνωα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΗΣ


Αποσπάσματα από την ταινία ''ΑΛΑΛΟΥΜ'' της ''ΓΚΡΕΚΑ-ΦΙΛΜ'' Μ.ΛΕΦΑΚΗΣ Α.Ε. 
σε σκηνοθεσία Γιώργου Αποστολίδη και Γιάννη Σμαραγδή.
Στη μέση του πουθενά ανταμώνουν ο ''θρυλικος'' Τραμπάκουλας και ένας Αριστερός προσηλυτιστής 
που προσπαθεί να του μεταδώσει τις ιδέες του. 
Απίστευτοι διάλογοι και φανταστικές ερμηνείες από τους, Χάρρυ Κλύνν και Κων/νο Τζούμα.
https://www.youtube.com/watch?v=7tWZhkQ3G_w

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο χρυσούς κανόνας.

Γιατί το Πεκίνο αγοράζει

Περίληψη: 
 
Στο σημερινό κόσμο των αδύναμων νομισμάτων και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, η επιστροφή στον κανόνα τού χρυσού δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα κανενός. Ωστόσο, ο χρυσός εξακολουθεί να έχει ειδικές ιδιότητες που κανένα άλλο νόμισμα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει – κι αυτός είναι ο λόγος που η Κίνα ενισχύει τα αποθέματά της. 

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κάστρο Νέπωσι, Καστέλλι Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής



Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο, δαντελωτές και όμορφες παραλίες .Κάθε επισκέπτης, θα μπορούσε να επισκεφθεί τα αρχαιολογικά της μνημεία, που σώζονται σε διάφορες περιοχές της .
Βρήκαμε στο  site του Δήμου Αριστοτέλη ενημερωτικό, για το Κάστρο Νέπωσι και σας το παραθέτουμε 

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η πολυώνυμη θεά Άρτεμη:Οι θυσίες του Μέγα Αλέξανδρου προς τιμήν της θεάς στην Αρχαία Αμφίπολη

Η Αρτεμης είχε περισσότερες από 200 επωνυμίες: Βραυρωνεία, Βένδις, Λοχεία, Παιδοτρόφος, Κουροτρόφος, Σώτειρα. 

Η θεά Άρτεμις ως Καρυάτις


 Καρυάτιδες : νέες από την πόλη Καρυαί της Λακωνίας, τις οποίες αναφέρεται πως είχε χρησιμοποιήσει ο γλύπτης ως μοντέλα.

    Στα αρχαία χρόνια οι όμορφες και λυγερόκορμες κόρες των Καρυών της Λακωνίας κρατούσαν στο κεφάλι τους κάνιστρα με άνθη και χόρευαν γύρω από το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδας θρησκευτικούς χορούς στις μεγάλες γιορτές. Η ομορφιά τους ήταν ξακουστή. Γι' αυτό συχνά οι αρχιτέκτονες της αρχαίας Ελλάδας, παράγγελναν στους γλύπτες μαρμάρινες Καρυάτιδες, για να αντικαθιστούν μ' αυτές τις κολόνες που συγκρατούσαν τις παραστάδες της εισόδου διάφορων ναών, οικοδομημάτων και μνημείων μ' αυτές.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Δεινοκράτης, ὁ ἀρχιτέκτων τοῦ Μ. Ἀλεξάνδρου…

Δεινοκράτης,Άθως
 
The Colossus of Mount Athos in Macedonia, According to the designs of
Dinocrates architect of the great Alexander
 
     Ὁ Δεινοκράτης ἦταν ἀρχιτέκτων καὶ πολεοδόμος, τεχνικὸς σύμβουλος τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου, τὸν ὁποῖο ἀκολούθησε στὶς ἀποστολές του. Εῖναι ἰδιαίτερα γνωστὸς γιὰ τὴ δημιουργία τοῦ πολεοδομικοῦ σχεδίου τῆς Ἀλεξάνδρειας, καθῶς καὶ γιὰ τὴ συμμετοχή του στὸ σχεδιασμὸ τοῦ ναοῦ τῆς Ἀρτέμιδος στὴν Ἔφεσο, ἑνὸς ἀπὸ τὰ 7 θαύματα τοῦ κόσμου.

     Στὴν γραμματεία  ἀναφέρεται ὡς Στασικράτης, Στησικράτης, Χειροκράτης, Δεινοχάρης, Δεινοκράτης κ. ἄ….

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέχιση ανασκαφικών εργασιών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη .-


Δελτίο Τύπου 21/9/2014
Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. (Φωτο 1, 2 ).
    

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ρόδακας το αρχαίο Ελληνικό σύμβολο

Ο ρόδακας  (ρόδαξ, ρόδον, τριαντάφυλλο), είναι ένα διαχρονικό κόσμημα, σύμβολο και φυλαχτό. Ο ρόδακας στους αρχαίους πολιτισμούς ήταν ηλιακό σύμβολο.

Η χρήση του άρχισε από την Μυκηναϊκή εποχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το σχήμα και ο αριθμός των φύλλων του και ο συμβολισμός τους συναρτώνται με τις δοξασίες των αρχαίων θρησκειών των Ελλήνων, με την χριστιανική μας πίστη αλλά και με τη μουσουλμανική πίστη στα Βαλκάνια.

Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε κυρίως δύο ρόδακες, τον «αρχαιο-ελληνικό ρόδακα» και τον «ελληνο-χριστιανικό ρόδακα».

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό είναι το «εργαλείο» που θα αφήσει πίσω τα tablets! (video)

pirate_ship_book_alteration_by_wetcanvas-d4zywog
Μπορείτε να φανταστείτε μία συσκευή, η οποία δεν έχει καλώδια, δεν κολλάει, δεν χρειάζεται μπαταρίες, ούτε φόρτιση, δεν χρειάζεται δεδομένα για να μπει στο ίντερνετ, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών και χαρίζει στον «χρήστη» του ώρες απόλαυσης και ηρεμίας;
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεχάσετε τα tablets, γιατί το σύστημα «βιοοπτικής οργάνωσης της γνώσης, μία επαναστατική τεχνολογική ανακάλυψη» είναι εδώ! 

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Στην προκυμαία της Σμύρνης, Έρνεστ Χέμινγουει

Στην προκυμαία της Σμύρνης, Έρνεστ Χέμινγουει
Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως την έζησε και την κατέγραψε ο μεγάλος Νομπελίστας

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1899. Μόλις 20 χρονών διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής της «Τορόντο Σταρ» στην Ευρώπη και περιέγραψε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1925 εκδίδει το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του «Στην εποχή μας» με πρώτο διήγημα το διήγημα «Στην προκυμαία της Σμύρνης».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πύρινες ανταποκρίσεις και λογοτεχνικά κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγουέι, που σχετίζονται με τη Μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζονται στο τελευταία τεύχος του περιοδικού «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το χειρότερο, είπε, ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δε μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία.»
(Από τη συλλογή διηγημάτων του με το γενικό τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης»).

Ορκωμοσία σε βαρύ κλίμα για τον δήμαρχο Ιερισσού


Εκτός από τον «θεσμοθετημένο» όρκο, ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, Γιάννης Μίχος, θα πρέπει στη σημερινή επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Ιερισσό να... ορκιστεί και ενώπιον εκείνων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού ότι δεν θα υποστείλει το λάβαρο των κινητοποιήσεων για τη διακοπή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις «πολυτάραχες» κατά το παρελθόν Σκουριές.

Προβλέπεται να είναι εκεί όλοι όσοι διαφωνούν και δραστηριοποιούνται δυναμικά κατά της εξόρυξης του χρυσού για να λάβουν από τον «αντι-Πάχτα», κ. Μίχο, διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κάνει πίσω από τον στόχο για τον οποίο, όπως τονίζουν στελέχη του κινήματός τους, τον εξέλεξαν. Λογικά το πρόβλημα θα έπρεπε να το έχει στη σημερινή εκδήλωση ο κ. Πάχτας, που μέχρι τις εκλογές αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους εξεγερμένους Ιερισσιώτες.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΒΡΑΣΙΔΑ - ΑΜΦΙΠΟΛΗ


Εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές εργασίες του οικοπέδου για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου το 1976. Πρόκειται για κιβωτιόσχημο τάφο από πωροπλίνθους, λαξευμένο μέσα στο φυσικό ημίβραχο. Βρέθηκε ασύλητος και σφραγισμένος. Περιείχε μια ταφή- καύση μέσα σε οστεοθήκη όπου βρέθηκε χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς. Η θέση του τάφου εσωτερικά των τειχών οδηγεί στην άποψη ότι πρόκειται για το τάφο ενός ιδιαίτερα σημαντικού προσώπου που τάφηκε με τιμές μέσα στον περίβολο των τειχών. Σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη (Θουκ. IV.104, 106, 108 και V, 6, 10, 11), ο στρατηγός Βρασίδας ήταν ο ικανός στρατηγός της Σπάρτης που τάφηκε το 422 π.Χ. με τιμές εντός των τειχών και μπροστά στην αγορά της πόλης μετά τη φονική μάχη μεταξύ Κλέωνος και Βρασίδα (Στρατηγών Αθηναίων και Σπαρτιατών) που δόθηκε τη χρονιά αυτή μπροστά στα τείχη της πόλης. Ο Βρασίδας λατρεύτηκε στην Αμφίπολη ως ήρωας και πραγματικός οικιστής και η λατρεία του καθιερώθηκε με ετήσιους αγώνες και θυσίες.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ποιός έκαψε τη Σμύρνη;

Οι ιστορικές σελίδες της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπία” της 22ας Σεπτεμβρίου 2013, ήταν αφιερωμένες σ’ ένα από τα θέματα που διχάζουν την κοινότητα των Ελλήνων ιστορικών. Στη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης από τους νικητές του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922), δηλαδή σ’ ένα από τα μεγάλα εγκλήματα του 20ου αιώνα κατά άμαχου πληθυσμού. Το ζήτημα αυτό, αποσιωπήθηκε εντέχνως στην Ελλάδα, της οποίας οι κυρίαρχες ελίτ είχαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη αυτή….  
smirni-1[Για τη στάση μιας μερίδας ιστορικών, που έχει εκφραστεί με ένα ουκ ευκαταφρόνητο ρεύμα Αρνητών της Γενοκτονίας, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο "Η γενοκτονία και η άρνησή της". ]
Το αφιέρωμα της Κυριακής περιλάμβανε δύο θέματα:
-Ποιός έκαψε τη Σμύρνη, μέσα από τουρκικές πηγές και
-Πώς σταμάτησε η σφαγή και γιατί ο Μουσταφά Κεμάλ επέτρεψε την αναχώρηση των Μικρασιατών, μέσα από ένα κείμενο του Ιωάννη Θεοφανίδη, που πλαισιώνεται και από το ανέκδοτο σήμα προς την τότε κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου με το οποίο ζητείται η άδεια για αποστολή πλοίων στην φλεγόμενη Σμύρνη για να παραλάβουν τους πρόσφυγες….
Παρατίθεται στη συνέχεια το αφιέρωμα, όπως ακριβώς αναρτήθηκε στο enet.gr. Ο δημοσιευμένος τίτλος του άρθρου οφείλεται στον επιμελητή των σελίδων. Ο δικός μου τίτλος ήταν “Ποιός έκαψε τη Σμύρνη
Στο τέλος της ανάρτησης παρατίθεται επίσης και πάλι το άρθρο του Hervé Georgelin, “Παραφωνίες στα γαλλικά αρχεία σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης”…