"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Στις Σκουριές Χαλκιδικής η Ελλάδα που αντιστέκεται.-

Και η Παναγιά μαζί τους #skouries 

Fov-Prost-webΚαι ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής προσέφυγε στο ΣτΕ, καταθέτοντας φάκελο στοιχείων για την απουσία νόμιμης έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου τής «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές – Η εταιρεία απαντά ότι δεν ήταν απαραίτητη!.

Iερό ανάθεμα στην εξόρυξη χρυσού της Χαλκιδικής. Στο ΣτΕ προσέφυγε αρχιμανδρίτης από τη Μεγάλη Παναγιά για την απουσία επίσημης έγκρισης επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία χρυσού των Σκουριών. Ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου παραθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έγκριση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα φράγματα εναπόθεσης αποβλήτων δεν νομιμοποιείται, διότι δεν έχει προϋπάρξει διοικητική πράξη έγκρισης συνολικού επενδυτικού σχεδίου τής «Ελληνικός Χρυσός» για τις Σκουριές. Στην προσφυγή του αναφέρονται εκτενώς οι επιπτώσεις από τη δημιουργία των φραγμάτων στη ροή των υδάτων και οι κίνδυνοι από την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία των κατοίκων.


get3655File4

 Στο μεταξύ, 311 κάτοικοι με αίτησή τους προς τον Δήμο Αριστοτέλη υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει διοικητική πράξη της Πολιτείας που να εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο στις Σκουριές και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση. Η «Ελληνικός Χρυσός», από την πλευρά της, απαντά στις 17/10 με έγγραφό της στον Δήμο Αριστοτέλη ότι δεν έχει να προσκομίσει καμία διοικητική πράξη έγκρισης του επενδυτικού της σχεδίου, διότι δεν ήταν απαραίτητη! Σύμφωνα με την εταιρεία, το επενδυτικό της σχέδιο γίνεται αποδεκτό εν τοις πράγμασι, επειδή έχουν εγκριθεί από το ΣτΕ οι συνοδευτικές πράξεις, όπως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλα.

 Αλλα υπέγραψε

 Ωστόσο, σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που κυρώθηκε με νόμο το 2004 και υπογράφηκε από τον τότε υφυπουργό Χρήστο Πάχτα, η αγοράστρια εταιρεία υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο το αργότερο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου που κυρώνει τη σύμβαση για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, συνοδευόμενο από όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων.
 Σύμφωνα, λοιπόν, με την προσφυγή του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας η εταιρεία καταθέτει το επενδυτικό της σχέδιο και εντός δύο μηνών η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου το εξετάζει διαπιστώνοντας ότι αντίκειται στους όρους της σύμβασης, διότι δεν συνοδευόταν από τις προβλεπόμενες μελέτες.

 Το υπουργείο Ανάπτυξης στις 27/3/2006 απέστειλε υπηρεσιακή επιστολή, επισημαίνοντας ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας δεν είναι άρτιο και δεν συνοδεύεται από τις προβλεπόμενες μελέτες, οπότε αντίκειται στους όρους της σύμβασης. Το ΥΠΑΝ στην επιστολή γνωστοποιεί ότι συμφωνεί με την υλοποίηση του σχεδίου, αλλά λόγω των ελλείψεων δεν δίνει τελικά έγκριση. Εως σήμερα η «Ελληνικός Χρυσός» δεν παρουσιάζει καμία έγκριση επενδυτικού σχεδίου και υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόταν δίνει μια δική της ερμηνεία στη σύμβαση του 2004. Το ΣτΕ όρισε ημερομηνία συζήτησης για την προσφυγή του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου την 4η Φεβρουαρίου 2015.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου