"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Παραιτήθηκε ο Πάχτας - δέκα εκτός ψηφοδελτίων



O Χρ. Πάχτας
Μείζον πολιτικό θέμα ανέκυψε με την τροπολογία για την Χαλκιδική που προώθησε ο κ. Πάχτας
Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ τίθενται ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας και οι εννέα βουλευτές του κινήματος που υπογράφουν την τροπολογία που προέβλεπε την οικοπεδοποίηση 17.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική.
Μετά την έντονη δυσφορία, που εκφράστηκε για το πρόσωπο του κ. Πάχτα από τον πρωθυπουργό και τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για το χειρισμό της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου την παραίτηση του.
Την τροπολογία αυτή δήλωσαν ότι θα αποσύρουν, με νέα ρύθμιση που θα φέρουν στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος.
Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
«Με απόφαση του γραμματέα της Κ.Ε. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Εκτελεστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές Ι. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ. Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Χρ. Πάχτας, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, γιατί με τη στάση τους έπληξαν το κύρος του Κινήματος».
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ, νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκδώσει προσωπική δήλωση για το θέμα:
«Όπως ο κάθε πολίτης αισθάνθηκα βαθιά απογοήτευση για την απόφαση συναδέλφων.
»Πέραν όμως της απογοήτευσης υπάρχει και η ευθύνη.
Παπανδρέου
Παπανδρέου: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους
»Ευθύνη απέναντι σε ένα κίνημα που ελπίζει, σε ένα κίνημα που ανανεώνεται, σε ένα κίνημα που φέρνει μια νέα ηθική.
»Από σεβασμό σε αυτό το κίνημα απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».
Στο μεταξύ, δύο εκ των εννέα βουλευτών, οι κ. Κουρουπλής και Διαμαντής ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι οι ίδιοι δεν είχαν υπογράψει, ενώ ο βουλευτής Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι έκανε λάθος και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Από τη πλευρά τους, οι κ Κατσανέβας και Στρατηλάτης υπεραμύνθηκαν της τροπολογίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή.
«Όχι στις σκιές»
Εκτενή αναφορά στον αποκλεισμό των δέκα βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Γ. Παπανδρέου στην περιοδεία του στο Αγρίνιο.
Τονίζοντας ότι η απόφαση του Κ. Σημίτη και του Εκτελεστικού Γραφείου τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, ανεξάρτητα από το αν η συμμετοχή κάποιων βουλευτών ήταν συνειδητή ή όχι και ανεξάρτητα από τη διαδρομή των βουλευτών, την οποία όπως είπε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Δεν ταιριάζουν σε μας οι γκρίζες σκιές, σημείωσε και προειδοποίησε για το μέλλον ότι ανάλογη θα είναι η αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.
Δεν θα διστάσω ούτε για μια στιγμή, είπε, να καταδικάσω κάθε στάση που θα σηκώνει γκρίζα σύννεφα και να απομακρύνω κάθε έναν που θα παραβεί το καθήκον που του ανέθεσαν οι πολίτες.
Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, πρόσθεσε, έχει και πρέπει να έχει τη δύναμη της αυτοκάθαρσης και της αυτοάμυνας.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Οπτικοακουστικό υλικό για την υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο εισαγγελέας επιθυμεί να μελετήσει τα στοιχεία, καθώς μεταξύ των εννέα βουλευτών, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στην τροπολογία, υπήρξαν κάποιοι που δήλωσαν ότι δεν έχουν υπογράψει το επίμαχο κείμενο.
Από τη μελέτη των στοιχείων ο εισαγγελέας θα κρίνει αν προκύπτει λόγος --όπως το να έχει πλαστογραφηθεί από ιδιώτη η υπογραφή κάποιου βουλευτή- ώστε να παρέμβει στο θέμα η εισαγγελία.
Σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα, το θέμα ανήκει στις αρμοδιότητες της Βουλής.
«Από ποιον κυβερνάται ο τόπος;»
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος είχε ζητήσει την αποπομπή των εμπλεκομένων βουλευτών, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:
«Τόσο χθες το πρωί στη Βουλή, όσο και νωρίτερα σήμερα, η ΝΔ κατήγγειλε, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, την αποκρουστική τροπολογία - σκάνδαλο του υφυπουργού και των εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος είχε κατορθώσει να σταματήσει την πρώτη φορά που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο.
»Η τροπολογία αυτή ξεδιάντροπα κατατέθηκε, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα όργιο πελατειακών ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής.
Ρουσσόπουλος
Ρουσσόπουλος: Πού βρίσκεται ο κ. Σημίτης;
»Κάτω από την πίεση της ΝΔ, και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε, ο υφυπουργός κ. Πάχτας αναγκάστηκε ήδη σε παραίτηση.
»Όμως η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα. Κυβερνάται αυτός ο τόπος, και από ποιον; Ο κ. Σημίτης που βρίσκεται; Γιατί δεν ζήτησε αυτός την παραίτηση;
»Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επιλεκτικές διαρροές του περιβάλλοντός του. Οι συγγνώμες δεν αρκούν.
»Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πολιτική σκηνή.
»Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και να παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής με τη σωρηδόν παραγωγή ρυθμίσεων και νομοσχεδίων».
Πάχτας κατά ΝΔ
Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο κ. Πάχτας, σε δήλωση που διάβασε στους εκπροσώπους Τύπου, αναφέροντας ότι επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να συκοφαντηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είναι η πρώτη φορά που θίγεται η τιμιότητά του.
Ο παραιτηθείς υφυπουργός πρόσθεσε ότι όσα γράφηκαν για την περίπτωση της τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς" είναι ανακρίβειες, σημειώνοντας:
«Άλλοι μίλησαν για 17.000 στρέμματα και άλλοι για 1.700, ενώ πρόκειται για έκταση 110 στρεμμάτων. Άλλοι πάλι μιλάνε για δασική έκταση, ενώ πρόκειται να ιδιωτική αγροτική έκταση».
Απαντώντας στις δηλώσεις Πάχτα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, δήλωσε:
«Η ΝΔ έπραξε το χρέος της. Ανέδειξε ένα πολιτικό έγκλημα και έδειξε το βάθος της διάβρωσης. Μαζί με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, μαζί με τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, μαζί με την κοινή γνώμη, η ΝΔ πέτυχε να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι αυτού τουλάχιστον του σκανδάλου, από το δημόσιο βίο».
ΚΚΕ και Συνασπισμός
Σφοδρή κριτική κατά του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», αναφέροντας, μεταξύ άλλων:
«Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο στη Χαλκιδική. Έχουν συνυπογράψει τη βάση για το σκάνδαλο. Έχουν εγκρίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες καταστάσεις.
»Να σταματήσει η αγιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την σημερινή του τοποθέτηση στην υπόθεση Πάχτα για να σβήσει την συμμετοχή του στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης».
«Η παραίτηση Πάχτα και η αποπομπή των βουλευτών που εμπλέκονται στην σκανδαλώδη τροπολογία δεν ξεπλένει το ΠΑΣΟΚ, ούτε του κ. Σημίτη, ούτε του κ. Παπανδρέου», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του «τη σκανδαλώδη εκποίηση στην ίδια εταιρεία, ολόκληρου του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, τη σκανδαλώδη παραχώρηση τεραστίων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας μέσω της ΕΤΑ, το δασοκτόνο νόμο που άνοιξε το δρόμο στην καταπάτηση του 40% του δασικού πλούτου της χώρας και το παιχνίδι που παίχτηκε στο χρηματιστήριο πάνω στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένες εταιρείες».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημειώνει, ότι τίθεται «τεράστιο θέμα διαπλοκής που καταβροχθίζει την πολιτική ζωή».

Πηγή : http://www.bbc.co.uk/greek/domesticnews/story/2004/01/040124_pahtas.shtml 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου