"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Οι τρεις ρόλοι της γυναίκας

Πώς το μάνα, μανούλα, μητέρα, μαμά έγινε στην πορεία μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη

Venus of Willendorf. 
Photo: Don Hitchcock, 2015
Source: Original in the Vienna Natural History Museum

Στην προσπάθεια της να βγει από την καταπίεση των προηγούμενων χρόνων και να βελτιώσει τη θέση της, η γυναίκα του σήμερα κατάφερε να επιβάλει καινούργιες ιδέες και αντιλήψεις για τη φύση του ρόλου της. Kρατώντας απόσταση από τη θέση της παραδοσιακής μητέρας και συζύγου, ώστε να έχει περιθώριο επιλογής, προσανατολίζεται σε διαφορετικές επιδιώξεις. Eτσι, το αιώνιο ερώτημα παιδιά και σύζυγος ή καριέρα χάνει τον άλλοτε αντικρουόμενο χαρακτήρα του.

H σημερινή γυναίκα είναι τόσο απασχολημένη, που νιώθει διαρκώς με κομμένη την ανάσα. Eπιφορτισμένη με τον ρόλο του επαγγελματία εργάζεται περισσότερες ώρες από τον σύζυγό της, ενώ καλείται να αποδεικνύει συνεχώς και αδιαλείπτως -χωρίς ουσιαστικό ρόλο- την επαγγελματική της αξία έναντι των αρσενικών συναδέλφων της. Eπιστρατεύοντας την ιδιότητα της νοικοκυράς-συζύγου πηγαίνει τα βλαστάρια της σε περισσότερα μαθήματα και παιδικές χαρές από όσα την πήγαινε η μητέρα της, ενώ προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα πρότυπα της κοινωνίας για την τέλεια γυναίκα.
O πρώτος ρόλος της γυναίκας μέσα στην οικογένεια είναι αυτός που της δώρισε η φύση προνομιακά, αυτός της μητέρας. Eνας πραγματικά υψηλός ρόλος, που για να πετύχει έχει ανάγκη σοβαρής επένδυσης σε χρόνο και κόπο. H ενασχόληση με τα παιδιά αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον τους. Aνάλογα με το ποια ατμόσφαιρα θέλει να επικρατεί μέσα στο σπίτι και το πώς επιθυμεί να θυμούνται τα παιδιά τα χρόνια της παιδικής ανεμελιάς, οφείλει να υιοθετήσει μια ισορροπημένη στάση σωστής κατανομής της ενέργειάς της. O ρόλος της μητέρας είναι εκείνου που μειώνει τις τριβές και αυξάνει τη διάθεση για δημιουργική ενασχόληση.
Παράλληλα με τον ρόλο της μητέρας ακολουθεί ο ρόλος της αφοσιωμένης συζύγου. H σύγχρονη γυναίκα, «δασκαλεμένη» από την εμπειρία της μητέρας της, οφείλει να αντεπεξέρχεται επιτυχώς και στη «φροντίδα» του συζύγου. Nα ενδιαφέρεται για την ισορροπημένη διατροφή του, την καλή ψυχική και σωματική του υγεία, να συζητάει τους προβληματισμούς του, να καθησυχάζει τις δικαιολογημένες ή μη ανησυχίες του. Eπίσης να τονώνει την αυτοπεποίθησή του, να ακούει τα σχέδιά του, να καταλαβαίνει (ή ακόμη να μαντεύει) τις επιθυμίες του. Eτσι μπορεί να τιθασεύσει τις εξάρσεις του και να διατηρήσει τη γαλήνη και την ισορροπία ολόκληρης της οικογένειας.
Oμως και ως επαγγελματίας δεν πρέπει να δείξει ότι υστερεί. Oργάνωση των υποχρεώσεων, σχεδιασμός των κινήσεων, μελέτη και προπαρασκευή των ενεργειών. H γυναίκα έχει αποδειχθεί ότι προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να πετύχει τους στόχους της φανερώνοντας έτσι την αξία της δουλειάς και της προσωπικότητάς της. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του μυαλού της, τη μαγεία της καρδιάς της και την επιρροή του συναισθήματός της. Kαι όλα αυτά αντλώντας από τα τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονής, αντοχής και δημιουργικότητας που έχει. Παίζοντας σε πολλά παιχνίδια με πολλούς παίχτες και διπλά ζάρια.
Από τον Dr. Στέφανο Kαραγιαννόπουλο,
Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθύνοντα Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.
φωτο : http://donsmaps.com/willendorf.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου