"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

οι καμιά "τριανταριά αντιεξουσιαστές" στις Σκουριές Χαλκιδικής …

Σχολιάσθηκε ότι θα έπρεπε να γραφεί ένα κείμενο για τις Σκουριές. 

Το θέμα όμως αυτό, είναι τόσο πολύπλοκο και πολύπλευρο, που μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με την έκδοση κάποιου βιβλίου που πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον και δεν θα είναι το μόνο. 

Εκεί θα αναφερθεί η καταστροφική δραστηριότητα χρυσού – χαλκού της περιοχής, που μερικοί ονομάζοντάς την «επένδυση», προσπαθούν να σταματήσουν την ύπαρξη της ζωής της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από ιστορία 2.700 ετών.

Εκεί θα αναφερθούν οι σημερινοί ηγήτορες της Κεντρικής Μακεδονίας που αυτοαποκαλούμενοι ως «πολιτικοί καριέρας» απέφυγαν να ασχοληθούν με το θέμα χρησιμοποιώντας την τακτική του στρουθοκαμηλισμού κλπ.

Σήμερα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγράψουμε κάποιες διάσπαρτες σκέψεις απ” αυτές που τα ΜΜΕ δεν επέτρεψαν να κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάποτε, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Σαμαράς, στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «καμιά τριανταριά αντιεξουσιαστές» δημιουργούν το πρόβλημα στη Χαλκιδική.

Αυτοί, οι «τριάντα αντιεξουσιαστές», ηλικίας 13 έως 80 ετών, άνδρες και γυναίκες, κάποτε κυνηγήθηκαν στα βουνά της Χαλκιδικής με 23 διμοιρίες ΜΑΤ και 2 ελικόπτερα, δύναμη που θα μπορούσε να ελέγχει τον Έβρο στη Θράκη, στέλνοντας γυναικόπαιδα στα νοσοκομεία.

  • Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» δημιούργησαν ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, με επιπλέον τις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, των 15, 25 και 35 χιλιάδων πολιτών, συγκεντρώσεις που τα τελευταία 25 χρόνια, δεν είδε κανένας πολιτικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη.
  • Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» ταύτισαν την αγάπη τους προς τον τόπο τους με το όνομα «Σκουριές», όνομα που έγινε γνωστό παγκοσμίως.
  • Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» μετά από εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες, έβγαλαν τον εκπρόσωπό τους Δήμαρχο, στον Δήμο Αριστοτέλη, στέλνοντας τον πρώην Υπουργό κύριο Πάχτα, στην αντιπολίτευση του Δήμου.


Αυτό δε, το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσε πρόσφατα το παρακάτω κείμενο σε σχέση με το πρόβλημα της περιοχής:
"Η χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, αποτελεί πλέον τη μόνιμη απάντηση για τον κατευνασμό ενός πλήθους που διαδηλώνει μαζικά για τα πιστεύω του. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του υπέρμετρου «ζήλου» της Αστυνομίας κατά διαδηλωτών στις Σκουριές με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της Δημοτικού Συμβούλου του Συνδυασμού μας «Κίνημα Ανάπτυξης» και Προέδρου του Αριστοτέλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη, κας Λένας Παναγιωτοπούλου, την ώρα, μάλιστα, που προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τις αστυνομικές δυνάμεις για την εκτόνωση της κατάστασης.
Δηλώνουμε την έντονη καταδίκη μας σε τέτοιου είδους πρακτικές επαναλαμβάνοντας ξανά την εκφρασμένη θέση του ΔΣ του Δήμου Αριστοτέλη, ότι είμαστε αντίθετοι στην μετατροπή του συνόλου της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και στην οικονομία της περιοχής".

Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» στράφηκαν προς τη Θεσσαλονίκη και αφού την ενημέρωσαν, εκδόθηκαν απ’ αυτήν, ομόφωνα ψηφίσματα των παρακάτω έξι Δήμων Νομού Θεσσαλονίκης, στα οποία δηλώνουν όχι μόνο τη συμπαράσταση τους προς του κατοίκους της Χαλκιδικής, αλλά και την έντονη ανησυχία τους για τους δικούς τους κατοίκους, απαιτώντας την παύση εργασιών της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» :
  • Κορδελιού – Εύοσμου
  • Καλαμαριάς (η συνεδρίαση κράτησε 7 ώρες, συνολικά παρευρέθηκαν 18 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και η παρουσία του κου Πάχτα και του Διοικητικού – Επιστημονικού προσωπικού της Εταιρίας. Η απόφαση ήταν επίσης ομόφωνη κατά της εξόρυξης)
  • Αμπελοκήπων – Μενεμένη
  • Παύλου Μελά
  • Λαγκαδά
  • Βόλβη
Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» στράφηκαν εκτός Θεσσαλονίκης και αφού ενημέρωσαν, εκδόθηκαν ψηφίσματα Δήμων εκτός Νομού Θεσσαλονίκης και Περιφερειών κατά της εξόρυξης χρυσού :
  • Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
  • Πέλλας – Γιαννιτσών
  • Σιθωνίας
  • Μαρώνεια – Σάπων
  • Κομοτηνής
  • Αλεξανδρούπολης
  • Κιλκίς
  • Παιονίας, κλπ
  • Λαυρεωτική και Κερατέα κλπ
· Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» στράφηκαν προς Συλλόγους – Επιμελητήρια και αφού ενημέρωσαν, εκδόθηκαν τα παρακάτω Ψηφίσματα κατά της εξόρυξης χρυσού:

Πανελλήνια Ψηφίσματα Συλλόγων – Επιμελητηρίων:
  • Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
  • Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος
  • Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανωτάτων Σπουδών
  • Ψήφισμα Γ.Σ. της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων
  • Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αθήνα
  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, κλπ
  • Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου
Αλήθεια, όλοι οι προαναφερθέντες, Δήμοι, Σύλλογοι κλπ και όλοι γενικώς οι παραπάνω φορείς, τι αριθμό ανθρώπων εκπροσωπούν; Ποιος έλαβε υπ’ όψιν την επιθυμία όλων αυτών; Υπάρχει έστω και ένας Σύλλογος ή Δήμος πανελληνίως, που να έχει ταχθεί υπέρ της εξόρυξης χρυσού;

ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ.

Αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» δεν αρκέστηκαν μόνο στα παραπάνω, αλλά ζήτησαν και την επιστημονική τεκμηρίωση των απόψεών τους, την οποία και πήραν απλόχερα από τους πλέον επίσημους εκπροσώπους της Βορείου Ελλάδος. Όλες οι παρακάτω αποφάσεις, με πλήρη ανάλυση, τεκμηριώνουν την καταστροφή που μπορεί να προκύψει από την δραστηριότητα αυτή, που κάποιοι την ονομάζουν «επένδυση».


Επιστημονική Τεκμηρίωση του προβλήματος:


Τελευταία εθεάθησαν στην Τσιμισκή να κυκλοφορούν διάσπαρτα, κάποια μπλουζάκια, δεν γνωρίζουμε εάν συμμετείχαν σ’ αυτά οι “τριάντα” παραπάνω “αντιεξουσιαστές”. Σημασία έχει, να προσέξουμε τις στάμπες που υπάρχουν πάνω σ’ αυτά και τα παρακάτω μηνύματα που στέλνουν:

Ο νεοεμφανιζόμενος κίνδυνος από τη βαριά μεταλλευτική εξόρυξη, ξεκινάει μεν από τις Σκουριές, όπου θα είναι και η χημική επεξεργασία όλων των μεταλλευμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και ο χώρος εναπόθεσης των αποβλήτων αυτών, αλλά περιλαμβάνει και επηρεάζει άμεσα, σύμφωνα με τον χάρτη, όλες τις περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης (εξορυκτικές περιοχές), δημιουργώντας μια βαριά μεταλλευτική λεκάνη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Αλήθεια, κατά που θα πρέπει να φυσάει ο άνεμος ώστε η τοξική σκόνη με τα μνημονευόμενα μικροσωματίδια να μην βρίσκεται πάνω από τη Θεσσαλονίκη;

Παρακάτω αναφέρει: «Οι Καναδοί αντιδρούν για τις δικές τους εξορύξεις χρυσού που απέχουν 2 – 3 ώρες πτήσης αεροπλάνου από τις πόλεις τους. Η Θεσσαλονίκη πόσο απέχει;». Είναι γνωστό βέβαια, ότι οι προσπάθειες εξόρυξης πλησίον πόλεων στον Καναδά, όπως πχ στο Κεμπέκ (περίπτωση Θεσσαλονίκης), σταμάτησαν άμεσα μετά από την αντίδραση των κατοίκων.

Τέλος, η διατροφική αλυσίδα που καταλήγει στην Θεσσαλονίκη, δεν θα προέρχεται από τους πέριξ αυτής μολυσμένους υδροφόρους ορίζοντες των περιοχών;

Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι «τριάντα αντιεξουσιαστές» που δημιουργούν το πρόβλημα σε όλη τη Κεντρική Μακεδονία; Μήπως είναι οι πολίτες όλης αυτής της περιοχής που σιγά – σιγά ενημερώνονται και γίνονται πλέον ενεργοί; Είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι :
  • Δεν μπορεί να ονομάζουν «επένδυση» μια δραστηριότητα η οποία νεκρώνει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της περιοχής. Δεν μπορεί π.χ. η Χαλκιδική, ο τρίτος νομός σε εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος στην Ελλάδα, με 600.000 επισκέπτες κάθε χρόνο στο Άγιο Όρος και με τόσα ξενοδοχεία, να μετατρέπεται σε βαριά μεταλλευτική περιοχή και να λέμε ότι προστατεύουμε τον τουρισμό. Η αλιεία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η γεωργία, είναι δραστηριότητες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια βαριά μεταλλευτική περιοχή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους τους νομούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη, με τις αντίστοιχες τοπικές μεταλλευτικές ζώνες.
  • Δεν μπορεί να μιλάμε για Αμφίπολη και Παγγαίο, για αρχαιολογικούς χώρους που θα προσελκύσουν τουρισμό και να χαρακτηρίζουμε την περιοχή ως βαριά μεταλλευτική.
  • Δεν μπορεί η περιοχή του Αριστοτέλη και είναι ασέβεια προς την ιστορία μας, να μετατρέπεται επίσης σε βαριά μεταλλευτική περιοχή και να μην έχει γίνει καμιά προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να αναδειχθεί ο τόπος αυτός. Και, γενικώς είναι όλοι αυτοί οι κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Αμφίπολη – Παγγαίο, Χαλκιδική κλπ), διότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι μια βαριά μεταλλευτική περιοχή ανατρέπει τους νόμους της φύσης όπου τα παιδιά φεύγουν από τη ζωή αυτή πριν από τους γονείς τους, ως πιο ευαίσθητοι οργανισμοί ενός τόσο τοξικού – δηλητηριασμένου περιβάλλοντος.
Φιλικότατα,
Κώστας Σωτηρίου ,μέλος των επιτροπών κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική

***********************************************

ΨΗΦΊΣΜΑΤΑ  


ΔΗΜΟΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ


**************************************************************************




όλοι πλέον ξέρετε τι παίζεται ...





Επίσης :

WWF: Αναφορά στην ΕΕ για τα νερά της ΒΑ Χαλκιδικής ‪#‎skouries‬ 

///////

σπάνε ακόμη και στον Καναδά τα «χρυσά» φράγματα της μόλυνσης !!!


sos  !!! Canadians Can’t Drink Their Water After 1.3 Billion Gallons Of Mining Waste Flows Into Rivers 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου