"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Χρυσό» Αναπτυξιακό Πρότυπο

Δυο μέρες πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές συναντήθηκαν και συνέφαγαν, ο τότε Πρωθυπουργός Παπανδρέου και ο πατριώτης επιχειρηματίας Μπόμπολας. Λογικό, διότι ο κάθε επιχειρηματίας ενδιαφέρεται με χριστιανική σπουδή για το μέλλον της χώρας αλλά και για τη μακροημέρευση των επιχειρήσεών του. Ο Μπόμπολας, άλλωστε, χωρίς ενδοιασμούς και με την βοήθεια του πολιτικού προσωπικού μα και του νομικού οπλοστασίου- συν των απαραίτητων χρηματοοικονομικών συνθηκών- πρέπει να έχει εξασφαλισμένα από τα πριν τα κέρδη των μελλοντικών «επενδυτικών σχεδίων» του.
Δηλαδή: φοροαπαλλαγές , δημόσια επιχορήγηση, ανάπτυξη των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην επικράτεια, ανεπαρκή φορολόγηση, αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού, και πρώτων υλών, ελεύθερες εξαγωγές, ελεύθερη μεταφορά κερδών και κεφαλαίων, απλοποίηση διαδικασίας οργάνωσης, προνομιακό κανονιστικό καθεστώς λειτουργίας, παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, ευέλικτο δουλοκτητικό εργασιακό καθεστώς που εξασφαλίζει πάμφθηνη εργασία.

Έτσι λοιπόν το μενού της συνάντησης είχε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος. Είναι λογικό στην διάρκεια του γεύματος τους να συμφώνησαν πως η «δημοκρατία» και οι νόμοι είναι ταυτόσημοι όροι με την πίστη τους στην «ελεύθερη» επιχειρηματικότητα. Έτσι έπεσε στο τραπέζι με τα εδέσματα και το θέμα της διαγωνιστικής και αναμφισβήτητα αδιάβλητης διαδικασίας, για το έργο επέκτασης της Αττικής Οδού, προϋπολογισμού κοντά στα 1,4 δισ. ευρώ, που εύλογα ενδιαφέρει τον όμιλο Μπόμπολα μια και είναι βασικός μέτοχος της Αττικής Οδού μαζί με την J&P Άβαξ και την Αγροτική Τράπεζα (που αγόρασε το 9,9% της ΑΤΤΙΚΑΤ), μα και οι μπίζνες με τον χρυσό που ετοιμάζει ο όμιλος Μπόμπολα μια και ο Ελλάκτωρ είχε συμμετοχή με 19,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της European Goldfields.

Χρυσοφόρα Επένδυση

Τα κοιτάσματα των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής πωλήθηκαν στην TVX HELLAS AE, θυγατρική της TVX Gold Inc. πολυεθνικής εταιρίας με έδρα τον Καναδά, έναντι11 δισ. δρχ., από τα οποία: τα 4.5 δισ. καταβλήθηκαν στην εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ με την υπογραφή της σύμβασης στις 21 Δεκέμβρη 1995. Και το υπόλοιπο τίμημα ύψους 6.5 δισ. δρχ., προβλεπόταν να καταβληθεί σε πέντε έντοκες ετήσιες δόσεις με επιτόκιο ίσο με εκείνο των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.
Η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των πατριωτών Ελλήνων έγινε στα τέλη Ιουλίου του 1996 από το Θερινό Τμήμα της, με τη ψήφο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΠΟ.ΛΑΝ.
Με τη σύμβαση αυτή η πολυεθνική πήρε στην κυριότητά της, μέχρι το έτος 2083, τα μεταλλεία των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων των περιοχών Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, συνολικής έκτασης 1.660 στρεμμάτων, ιδιόκτητων και δικαίωμα μεταλλειοκτησίας ακόμα και δασικών εκστάσεων σε μια περιοχή 314 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ των κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Στρατωνίου, Αρναίας και Σταυρού. Από τότε, όλες οι ιδιοκτησίες είναι πρακτικά δημευμένες αφού οι ιδιοκτήτες τους έχουν στερηθεί δια του νόμου το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη βούλησή τους. Επιπλέον, η αξία τους έχει μηδενισθεί αφού απαγορεύεται ή μπορεί να απαγορευθεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η TVX έγινε δεκτή στην ελληνική οικονομική και πολιτική σκηνή με τυμπανοκρουσίες ως «η μεγάλη επενδύτρια», «η εταιρία με τη μεγάλη ρευστότητα», ως «ευκαιρία να αποδείξει η χώρα πως μπορεί να προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια από το εξωτερικό».
Έτσι το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη «αποφασίζει» την υπαγωγή της επένδυσης στον Ν. 2687/53 περί επενδύσεων και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, που αυτό σημαίνει μια σειρά φοροαπαλλαγών συν απαλλαγή από τις πληρωμές των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Καθώς και συνολική επιδότηση 20 δισ. δρχ! Ε, δεν είναι «η εταιρία με τη μεγάλη ρευστότητα»; Με δημόσιο χρήμα εννοείται. 11 δις αγορά – 20 δις επιδότηση, καθόλου άσχημα.
Ξεκινούν όμως γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, παίρνονται αποφάσεις και ξεκινούν διαδηλώσεις , συγκρούσεις με ανθρώπους της πολυεθνικής και με τα ΜΑΤ με επακόλουθο δεκάδες συλλήψεις και μια βιομηχανία μηνύσεων από την εταιρεία.

Αλλαγή σκυτάλης

Το 2003 την σκυτάλη από την Καναδική TVX που αποχωρεί, αφήνοντας παντούανεξέλεγκτες αποθέσεις τοξικών υλικών, παραλαμβάνει ένα συνονθυλευματικό «επενδυτικό» σχήμα, που τους μετόχους του, τους συναντάμε ξανά και ξανά σε όλα τα δημόσια έργα, από τις χωματερές και την αποκομιδή των σκουπιδιών ως τους αυτοκινητόδρομους και από εκεί στα media , τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μεταβίβαση έγινε με νέα σύμβαση που υπέγραψε ξανά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την εταιρεία «Hellas Gold -Ελληνικός χρυσός». Η σύμβαση υπογράφτηκε από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αμέσως μετά την επικύρωση της σύμβασης από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004 (Νόμος Πάχτα 3220/28.01.2004) η εταιρία επιδοτήθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ!
( σ.σ. το 2011 η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη η κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής φόρων)
Η εταιρεία «Hellas Gold Ελληνικός χρυσός» εκπροσωπήθηκε σε αυτήν την καθ’ όλα νόμιμη σύμβαση από τους μέτοχους της. Δηλαδή τον Μπόμπολα (Ελλάκτωρ) με 35%, τον Δημήτρη Κούτρα,-γενικό διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, θυγατρικής του οµίλου Μπόμπολα, Ελλάκτωρ(!) και προέδρου της κοινοπραξίας της Αττικής Οδού (συμφερόντων Μπόμπολα) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ- με 30%, και η πολυεθνική εταιρία «European Goldfields».
Η «Hellas Gold Ελληνικός χρυσός ιδρύθηκε στις 9/12/2003 με Αριθμό Μετοχών 6000 και μεΜετοχικό Κεφάλαιο 60.000. Η Υπογραφή της Σύμβασης φέρει ημερομηνία 12/12/2003.
Δηλαδή η εταιρία ιδρύεται με το ελάχιστο από το νόμο 2190/20 καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο και 3 μέρες μετά την ίδρυσή της υπογράφει τη σύμβαση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Νόμιμα και ηθικά.
Λογικά, δημοκρατικά, και φιλελεύθερα όλα αυτά μια και η εφαρμοζόμενη πολιτική στηρίζεται στην οικονομική βάση των «επενδύσεων» των υπερεθνικών εταιριών σχηματίζοντας έτσι την οικονομική βάση της χώρας επηρεάζοντας ταυτόχρονα την πολιτική βάση μα και την πολιτική εφαρμογή μαζί με την κατασταλτική των νόμων που επιθυμούν. Μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών.
Όμως εδώ πρόκειται για «επένδυση-αναπτυξιακή» και είναι άσχετο το ότι ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει δικαιώματα από τα κέρδη υπέρ του δημοσίου, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα κατισχύει έναντι όλων των άλλων δραστηριοτήτων.
Άλλωστε εδώ μιλάμε για την «European Goldfields» που είναι μέτοχος στην «Hellas Gold Ελληνικός χρυσός» του Μπόμπολα μα και ενός μεγαλοϋπαλλήλου του Μπόμπολα.
Και η επένδυση αυτή πρέπει να έχει happy end διότι η European Goldfields με έδρα το Γιούκον στην Αλάσκα αλλά με γραφεία στο Λονδίνο «ανήκει» στον Φρανκ Τίμις γνωστό ως «Δράκουλα της Τρανσυλβανίας» με δυο καταδικαστικές αποφάσεις στο ενεργητικό του γιαεμπόριο ηρωίνης, και προωθήθηκε από το «περιβάλλον» του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου(σ.σ. Μια άλλη εταιρεία του, η Regal Oil, είχε αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Kavala Oil, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε ψευδώς την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων στην Καλλιράχη και στο τέλος εξαφανίστηκε έχοντας αποκομίσει τεράστια χρηματιστηριακά κέρδη)
Το 2005 η εταιρεία πήρε άδεια λειτουργίας του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Στρατονίκη. Η εξόρυξη γινόταν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που αφορά τα φουρνέλα.
Στα μέσα του 2007 η Άκτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά ,το 2007, η εταιρεία προπώλησε τα δικαιώματα ασημιού της περιοχής για 57,7 εκατομμύρια δολάρια στην Silver Wheaton, of shore εταιρεία που εδρεύει στην Μεγάλη Κέιμαν.
Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια από την Behre Dolbear International Ltd, όταν σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση.

Τρελός χορός υπεραξιών για Μπόμπολα και λοιπούς συνεταίρους

Η ΑΚΤΩΡ αναφέρει στο σάιτ της :
Σήμερα, η ΑΚΤΩΡ κατέχει το 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Τορόντο (TSX), της Νέας Υόρκης (NYSE) και της Αυστραλίας (ASX) της μεταλλευτικής εταιρείας ELDORADO GOLD CORPORATION (ELD) και το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.
Στο πλαίσιο παγίωσης μιας στρατηγικής συμμαχίας με την EUROPEAN GOLDFIELDS (EGU), συμφωνήθηκε στις 5 Ιουνίου 2007 η ανταλλαγή 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. (από το 35% που κατείχε πριν η ΑΚΤΩΡ) με 19,9% του μετοχικού κεφαλαίου της EUROPEAN GOLDFIELDS (EGU).
Τον Οκτώβριο του 2011 η ΑΚΤΩΡ πούλησε στην Qatar Holding 13.000.000 μετοχές της European Goldfields (δηλ. ποσοστό 7,07%) με 10 C $ ανά μετοχή. Τέλος, το Δεκέμβριο του 2011, η EGU συμφώνησε στην προτεινόμενη φιλική εξαγορά της από την ELD, η οποία συναλλαγή εγκρίθηκε από τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της EGU και ELD (21 Φεβρουαρίου 2012).
Σύμφωνα με την Ελλάκτωρ:
Η επιχειρηματική αυτή κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός Έργου το οποίο θα είναι Σταθμός στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της Ακτωρ ΑΤΕ και της Qatar Holding.
Ουσιαστικά η Eldorado Gold Corporation εξαγόρασε και συγχωνεύτηκε με την επίσης καναδική εταιρεία European Goldfields (μητρική της Ελληνικός Χρυσός που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής) μέσω συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών και προσφοράς σε μετρητά, με«δούρειο ίππο» τον όμιλο Μπόμπολα, ο οποίος γίνεται μεγαλομέτοχος των Καναδών με αντάλλαγμα τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, καθιστώντας και τους Άραβες μετόχους του νέου σχήματος. Η συμφωνία με την Qatar Holding είχε μάλιστα υπογραφεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του σεΐχη του Κατάρ Aλ Τανί.
Η «μπίζνα» ήταν τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields είχε φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήριαTSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναιχρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ. ευρώ).
Αλήθεια, πως μπορούν να εξηγηθούν όλες οι συναλλαγές με διαρκώς αυξανόμενα τιμήματα, σε ελάχιστο διάστημα και οι μέτοχοι να καρπώνονται σημαντικές υπεραξίες, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει μέχρι στιγμής εξόρυξη χρυσού;
Ποιοι άλλοι όμως φιγουράρουν ως μέτοχοι στην European Goldfields;
Μα η BlackRock εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, διαχειριστής χρήματος δηλαδή, πάροχος επενδυτικών συμβουλών και λύσεων και ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.
Η BlackRock είναι η εταιρεία που αξιολόγησε το επίπεδο των τραπεζών: Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η JP Morgan Asset Management, η Fidelity-Pyramis, ο Δημήτρης Κούτρας, η Ελλάκτωρ του Μπόμπολα καθώς και αδιάφορα “funds”, και όποιοι άλλοι μπορούν να είναι ή και να κρύβονται πίσω από κάθε είδους νομικά πρόσωπα και επενδυτικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε «μεγαλόπνοα αναπτυξιακά» projects.
Τα “funds”, έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαφάνειας, μια και οι καπιταλιστές φρόντισαν να έχουν και μια πίσω πόρτα κέρδους αν τα πράγματα πολιτικά-οικονομικά δεν πηγαίνουν καλά ώστε να εξακολουθούν να κερδίζουν από την μη ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας, από την μη υποχρέωση να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων, των αποδόσεών τους και των «επενδυτικών» στρατηγικών που εφαρμόζουν.
Όπως είναι γνωστό, πρόσβαση σε τέτοιες συναλλαγές δεν έχουν ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε εργάτες.
Ωστόσο το πόσο καλά έχει «πουληθεί» αυτή η «αναπτυξιακή» ιστορία αποτυπώνεται στα εξής:
  • Το σύνολο των εσόδων της European Goldfields το 2009 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάριακαι το καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 11 εκατ. δολαρίων. Από το σύνολο των εσόδων το μεγαλύτερο μέρος ήταν πωλήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (44 εκατ. ευρώ).
  • Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην Ελλάδα η Goldfields αποτιμώνται σε 522 εκατ. δολάρια στον ισολογισμό της, όταν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών πλάνων και των εγκαταστάσεων σε που έχει σε άλλες περιοχές (Ρουμανία και Τουρκία) αποτιμώνται σε 577 εκατ. δολάρια.
Το παράδοξο είναι ότι στον ισολογισμό της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold) δεν έχει γίνει ανάλογη προσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Το σύνολο του ενεργητικού της δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 (ή 141 εκατ. δολάρια με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,43 στις 31/12/2009) εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 46 εκατ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, το ίδιο περιουσιακό στοιχείο αποτιμάται με διαφορετικό τρόπο στον ισολογισμό της θυγατρικής και διαφορετικά στον ισολογισμό της μητρικής.
Σε ποιους «ανήκουν» ή ποιοι κυνηγάνε τέλος πάντων τα ορυχεία και τον «Θησαυρό» της Κασσάνδρας;

Κυνήγι Θησαυρού

Κυνήγι Θησαυρού είναι οι αγώνες των κατοίκων της Β.Χαλκιδικής:
Η “Μεγάλη Απεργία” των μεταλλωρύχων του ’77 στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
Η δυναμική και νικηφόρα αντίσταση των κατοίκων της Ολυμπιάδας ενάντια στον παραλογισμό της μεταλλουργίας χρυσού και στην καταστροφή του τόπου τους.
Η εναντίωση στα τωρινά σχέδια της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές.

ΠΗΓΕΣ:

  • Το πραγματικό Μενου Ελευθεροτυπία, 14/11/2010
  • Τρία χρόνια κόντρα στο σκάνδαλο της TVX Ριζοσπάστης 13/11/1998
  • Μετά την πτώχευση της TVX Gold Ελευθεροτυπία, 7/11/2010
  • Στο ευρωσκαμνί για τον Μπόμπολα Ποντίκι 19/7/2012
  • Επένδυση σε 9 εκατ. ουγκιές χρυσού Το Βημα 24/12/2011
  • Το ΟΡΑΜΑ του Χρήστου Πάχτα Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
  • Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα Ελευθεροτυπία 7 Νοεμβρίου 2010
  • Canadians and Mining: the ugly truth

Posted on 14 Σεπτεμβρίου, 2012 12:49 μμ 
https://parallhlografos.wordpress.com/2012/09/14/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου