"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο αρχαίος θρακικός τύμβος του Καζανλάκ


Η είσοδος του τύμβου













Φωτογραφία: BGNES









Το Καζανλάκ είναι γνωστό ως πόλη των τριαντάφυλλων. Εδώ και πάνω από τρεις αιώνες εδώ καλλιεργείται το ελαιογόνο τριαντάφυλλο, το οποίο έφερε παγκόσμια φήμη στους ντόπιους μάστορες του ροδέλαιου.
Η πολίχνη βρίσκεται στην όμορφη Πεδιάδα των ρόδων στους πρόποδες του Αίμου, κοντά στο γεωγραφικό κέντρο της Βουλγαρίας και είναι αγαπημένο μέρος για Βούλγαρους και ξένους τουρίστες. Η περιοχή γύρω από το Καζανλάκ είναι γνωστή ακόμη ως πεδιάδα των Θρακών βασιλέων, είναι πλούσια με τα μοναδικά της αρχαιολογικά ευρήματα.


Δοχεία που ανακαλύφθηκαν στον τύμβο. Φωτογραφία: bg.wikipedia.orgΟι Βούλγαροι επιστήμονες ανακαλύπτουν εδώ αρκετά ευρήματα, τα οποία συνηγορούν για την πλούσια αρχαία ιστορία αυτού τοιυ εδάφους. Ένα από τα πιο πολύτιμα μνημεία είναι ο θρακικός τύμβος του Καζανλάκ, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των 100 εθνικών τουριστικών αξιοθέατων.

© Φωτογραφία: bg.wikipedia.org
Υποτίθεται, ότι είναι ο τύμβος του Ρόιγκος – γιου του θράκα εξουσιαστή Σεύθη Γ', που κυβερνούσε το Βασίλειο της Αδριανούπολης. Σήμερα τα ερείπια της παλιάς πρωτεύουσάς του βρίσκονται στο βάθος της λίμνης Κοπρίνκα κοντά στο Καζανλάκ.

Ο ιστορικός Ιβάν Ιβανόφ, ένας από τους έμπειρους ξεναγούς, που γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια από τον τύμβο του Καζανλάκ, διηγείται για το πόσο μεγάλη εντύπωση έκανε στους αντιπροσώπους της ΟΥΝΕΣΚΟ, που τον επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το 1966. Το 1979 ο θρακικός τύμβος γίνεται μέρος του καταλόγου των διατηρητέων μνημείων του παγκοσμίου οργανισμού.

"Ο θρακικός τύμβος του Καζανλάκ ανακαλύφθηκε τυχαία το 1944 από στρατιώτες, που έσκαβαν στον λόφο Τιουλμπέτο", εξηγεί ο Ιβάν Ιβανόφ. "Δυστυχώς, λεηλατήθηκε ακόμη στην αρχαιότητα. Ανακαλύφθηκαν απομεινάρια από ανθρώπινο σκελετό, σκελετός αλόγου, αμφορέας, κεραμικά σκεύη. Δεν είναι, όμως, τόσο σημαντικά, όσο είναι τα φρέσκα. Είναι ο μόνος τύμβος με τόσο καλά διατηρημένα φρέσκα. Αποτελείται από τρία μέρη – πρόθυρο, διάδρομο και δωμάτιο. Το πρόθυρο έχει οικοδομηθεί από τεράστια πελεκισμένα πέτρινα κομμάτια, αλλά δεν είναι καλά διατηρημένο. Στο κάτω μέρος του έχουν απεικονιστεί λουλούδια, ενώ στο πάνω μέρος – στρατιωτικές σκηνές. Από την μία πλευρά είναι οι Θράκες στρατιώτες, ενώ από την άλλη – οι εχθροί τους. Καλύτερα διατηρημένα είναι ο διάδρομος και το ταφικό δωμάτιο. Πιο πολύτιμο είναι ακριβώς το ταφικό δωμάτιο με το φρέσκο στο θόλο του. Στην τοιχογραφία απεικονίζεται αποχαιρετιστήριο γεύμα θράκα εξουσιαστή και της συζύγου του".


Φωτογραφία: imagesfrombulgaria.comΟ Ιβάν Ιβανόφ περιγράφει τον Θράκα ηγεμόνα, ο οποίος απεικονίζεται με στεφάνι στο κεφάλι, τείνοντας το δεξί του χέρι προς την σύζυγό του, η οποία κάθεται σε όμορφο θρόνο.

"Στο πλευρό της συζύγου του ηγεμόνα μπορεί να δει κανείς δύο νεαρές γυναίκες. Η μια κρατά στα χέρια της κουτί, το οποίο ίσως είναι με κοσμήματα μέσα. Η άλλη τείνει το χέρι της με μπλε σάλι. Ούτε μια φιγούρα σ' αυτό το φρέσκο δεν είναι τυχαία", λέει ο κ. Ιβανόφ. "Οι μουσικοί, που παίζουν φλάουτο, επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι οι Θράκες λατρεύουν την μουσική, η οποία τους συνοδεύει καθ' όλη την ζωή τους. Οι οινοχόοι αποδείχνουν, ότι οι Θράκες ήταν επίσης ξακουστοί παραγωγοί κρασιού στα Βαλκάνια. Οι μαχητικές σκηνές στον διάδρομο αποδείχνουν, ότι είναι φιλελεύθεροι και υπερήφανοι άνθρωποι. Λόγω της μοναδικότητας του τύμβου και για να διατηρηθούν τα φρέσκα για τις επόμενες γενιές, σ' αυτό διατηρείται μόνιμη θερμοκρασία και ορισμένη υγρότητα του αέρα. Αυτή είναι η αιτία να ανοίγει για επισκέψεις μόνο με άδεια του υπουργείου ΠΠολιτισμού. Το 1984 οικοδομήθηκε σωστό αντίγραφο, το οποίο είναι ανοιχτό καθ όλο το χρόνο".


Φωτογραφία: imagesfrombulgaria.com
Ο ιστορικός υπενθυμίζει ακόμη, ότι ακριβώς στην περιοχή του Καζανλάκ ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Γκεόργκι Κίτοφ την περίφημη χρυσή προσωπίδα Θράκα εξουσιαστή από συμπαγή χρυσό 23 καρατιών. Είναι μόνο ένα από τα αρκετά πράγματα της εποχής των Θρακών, που ανακαλύφθηκαν σ' αυτήν την περιοχή.

Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου