"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η αγριότητα του ανθρώπου σε λίγα μόλις λεπτά


Η αγριότητα του ανθρώπου σε λίγα μόλις λεπτά

Μία ταινία μικρού μήκους για την καταστροφή της φύσης από τον ίδιο τον άνθρωπο, σε σύλληψη και υλοποίηση από τον καλλιτέχνη Steven Cutts.

Ένα από τα βασικά θέματα που προσπαθούν να αναδείξουν οι καλλιτέχνες μέσα από το έργο τους, είναι η περιβαλλοντική καταστροφή ως απόρροια των απερίσκεπτων πράξεων του ανθρώπου. 

Με λιγότερο ή περισσότερο προκλητικό τρόπο, πολλές φορές σοκάροντας μας και άλλοτε προβληματίζοντας μας βαθιά, τολμούμε να πούμε ότι παρατηρείται μία αξιόλογη κινητικότητα στα έργα με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα ολοένα και πληθαίνουν, δεδομένου ότι προσφέρουν την ελευθερία στους δημιουργούς, να αναπτύξουν το θέμα όπως ακριβώς το φαντάζονται, χωρίς πολλούς τεχνικούς περιορισμούς. Συνήθως, οι πολλαπλές δυνατότητες που παρέχουν τα κινούμενα σχέδια στους κινηματογραφιστές, τους ωθούν να αναδείξουν με τον πιο ωμό, κυνικό και σκληρό τρόπο, βασικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Steven Cutts, ένας καλλιτέχνης από το Λονδίνο που ειδικεύεται στα κινούμενα σχέδια, στην εικονογράφηση, στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Μία ολιγόλεπτη ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε πριν δύο χρόνια, έπεσε πρόσφατα στην αντίληψή μου, κάνοντάς με να κοντοσταθώ και να αναρωτηθώ για μία σειρά πραγμάτων που κάνουμε όλοι μας, άθελά μας ή μη, στην καθημερινότητά μας.

Πώς εκμεταλλευόμαστε το φυσικό περιβάλλον; 
Πώς το καταστρέφουμε, πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε; 
Τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει να είμαστε τόσο απερίσκεπτοι και να αδιαφορούμε για τον χώρο που μας φιλοξενεί; 
Και, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ζωές μας στα επόμενα χρόνια;


Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προσπαθεί να θίξει ο καλλιτέχνης, μέσα από τη δουλειά του, σε μία προσπάθεια να μας προβληματίσει, να μας κάνει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας και να μας παρακινήσει να σκεφτούμε τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.


http://www.pathfinder.gr/stories/3550854/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου