"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Γιατί ο Ιησούς ήταν λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα μ.Χ


jesus4

Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς σύγχρονους μας επιστήμονες και διατροφολόγους, σε όλο τον κόσμο. Όμως πολλά στοιχεία για τη διατροφή του Ιησού αλλά και όλων των κοινών ανθρώπων εκείνη την εποχή μας δίνει η Καινή Διαθήκη.
Οι επιστήμονες μάλιστα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως εκείνα τα χρόνια σπάνια υπήρχαν παχύσαρκοι άνθρωποι και οι περισσότεροι δεν είχαν καθόλου λίπος. Σπάνια επίσης παρουσίαζαν υψηλή χοληστερίνη.
Βέβαια εκτός από τη διατροφή μεγάλο ρόλο για τη μη ύπαρξη χοληστερίνης, έπαιζε και ο τρόπος ζωής τότε. Οι άνθρωποι κινούνταν, έκαναν χειρονακτικές εργασίες και θέλοντας και μη, διατηρούσαν το σώμα τους σε πολύ καλή κατάσταση.
Το πιο συνηθισμένο φαγητό για την εποχή εκείνη στη λεκάνη της Μεσογείου, ήταν σύμφωνα με τον Αμερικάνο διατροφολόγο Don Colbert, «Πέντε φραντζόλες ψωμί, δύο ψάρια και ένα κύπελλο κόκκινο κρασί». Ο Colbert μάλιστα επιχείρησε να κάνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των διατροφικών συνηθειών τότε και τις διαπιστώσεις του, τις εξηγεί στο βιβλίο του «Τι έτρωγε ο Ιησούς»

jesus3
Τι αναφέρουν λοιπόν τα Ιερά βιβλία για τις διατροφικές συνήθειες εκείνης της εποχής;
- Στον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς λέγεται λοιπόν, ότι έφαγε μόνο ψωμί και ήπιε κρασί.
- Στο κατά Λουκά 24:42, ο ευαγγελιστής αναφέρει: “Και Του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κερήθρα. Και τα πήρε, και τα έφαγε μπροστά τους.”
- Πάλι στο κατά Λουκά 10.8: “Όποτε επισκέπτεστε μια πόλη και σας φιλοξενούν, να φάτε ότι σας προσφέρουν,” πράγμα που δείχνει ότι ο Χριστός δεν ήταν υπέρ της σχολαστικότητας σχετικά με το φαγητό.
Ο Αμερικάνος διατροφολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά: “ο Ιησούς έτρωγε κυρίως φυσικές τροφές και συνήθως στην φυσική τους κατάσταση – πολλά λαχανικά και όσπρια, όπως φασόλια και φακές. Πιθανότατα, έτρωγε ψωμί ολικής αλέσεως, πολλά φρούτα και έπινε πολύ νερό καθώς και κόκκινο κρασί.”
jesus2
Υπήρχε όμως κρέας στην διατροφή Του; Από τις Γραφές προκύπτει ότι ο Ιησούς έτρωγε κρέας σε ειδικές περιπτώσεις, ίσως μόλις μια φορά το μήνα, ακριβώς όπως στην παραβολή με τον άσωτο υιό που έφαγε τον μόσχο τον σιτευτό.
Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έχει μελετήσει επί μακρόν, μέσα από τα ιερά κείμενα, το θέμα των διατροφικών συνηθειών του 1ου αιώνα εξηγεί , ότι σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου η διατροφή ήταν περίπου η ίδια και αποτελούσε αυτό που λέμε σήμερα Μεσογειακή δίαιτα. Για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι ήταν υγιείς, δεν παρουσίαζαν προβλήματα χοληστερίνης και στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν ίχνος λίπους πάνω τους.
Ο ίδιος τονίζεί: “Η βασική διατροφή ενός χωρικού στη Μεσόγειο, την εποχή του Ιησού, ήταν το ψωμί. Στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας, τα ψάρια αποτελούσαν επίσης σημαντική διατροφική συνήθεια, αν και για τους χωρικούς μόνο σε μικρές ποσότητες, απλά για δώσουν νοστιμιά στο ψωμί. Σταφύλια και ελιές παράγονταν στην Γαλιλαία, όμως περισσότερο τα καλλιεργούσαν για να κάνουν κρασί και λάδι και να τα πουλήσουν παρά για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι.”
Βέβαια σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο το τι τρώμε αλλά και πως το τρώμε. Δηλαδή είναι πολύ σημαντικό η βρώση να γίνεται με ηρεμία, να μην τρώμε σαν να μας κυνηγάνε και να μασάμε την τροφή μας όπως πρέπει. Ο Μυστικός Δείπνος σαν διαδικασία, είναι χαρακτηριστική: Το δείπνο κρατούσε ώρες και έτρωγαν πολύ αργά. Οι Απόστολοι κάθονταν γύρω από το τραπέζι και συζητούσαν ενώ παράλληλα έτρωγαν αργά.
Χρήσιμες πληροφορίες επίσης αντλούμε και από τα θαύματα. Το πρώτο είναι ο “κορεσμός των 5.000 ανθρώπων”. Σε ένα κήρυγμα του Θεανθρώπου, έχουν συγκεντρωθεί 5.000 πιστοί για να τον ακούσουν. Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές του Θεανθρώπου του λένε πως πρέπει να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν, να αγοράσουν τροφές γιατί εκεί που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος. Και μπορεί ο τόπος να ήταν έρημος αλλά “ο τρέφων την οικουμένην παρέστιν”. Ο Χριστός προστάζει τους μαθητές του να προσφέρουν ότι έχουν να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια. Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη όλοι κάθονται καταγής και “έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν και περισσεύουν 12 κοφίνια πλήρης τεμάχια άρτων”.
Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο νόμος του Μωυσή, επέτρεπε και τη βρώση εντόμων. Τα έντομα, αποτελούν το βασικό διατροφικό μενού, πολλών λαών κυρίως της Αφρικής. Γράφει στο Λευιτικό ια:21-22 “Ταύτα όμως δύνασθε να τρώγητε από παντός πετουμένου ερπετού, περιπατούντος επί τέσσαρας πόδας, τα οποία έχουσι σκέλη όπισθεν των ποδών αυτών, δια να πηδώσι δι’ αυτών επί της γης, ταύτα θέλει τρώγει εξ’ αυτών. Τον βρούχον κατά το είδος αυτού και τον αττάκην κατά το είδος αυτού και τον οφιομάχον κατά το είδος αυτού και την ακρίδα κατά το είδος αυτής.”
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι την εποχή του Ιησού, έτρωγαν λιτά και μόνο τα απαραίτητα. Έτρωγαν υγιεινά και η διατροφή τους ήταν πλούσια σε ψάρι, σε λαχανικά σε φρούτα και σε λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου