"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Χάνει η μάνα το παιδί ? & το παιδί την μάνα ? ... -> (δ. Αριστοτέλη) #skouries

     
? vs ?
 

(ΠΑΧΤΑΣ) Ο Χρήστος Πάχτας, γιος του Αστερίου και της Πηγίνας, γεννημένος στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951, εκλέχθηκε Δήμαρχος Αριστοτέλη το Νοέμβριο του 2010.

Είναι χημικός, τ. Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας, τ. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.


(ΜΙΧΟΣ) Το πάντρεμα της λογικής και του συναισθήματος γέννησαν ένα επιχειρηματικό μυαλό, που μέσα από αντιξοότητες και πάλη για τα προς το ζην, δημιούργησε μία πρωτοποριακή εταιρεία. Στη σύντομη μάλιστα πορεία της, η εταιρεία μπήκε στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πορεύεται με γοργά βήματα για την έξοδό της στη διεθνή σκηνή

Ο λόγος για την Epsilon Net και τον τιμονιέρη της Γιάννη Μίχο, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία εταιρεία που βασίζεται στην παροχή ολοκληρωμένων και καινοτόμων λύσεων. Βασικό ατού του ιδρυτή της εταιρείας το ότι “ακούει”, όπως λέει ο ίδιος, “την αγορά”.

(ΠΑΧΤΑΣ) Ο πατέρας του εργάστηκε για χρόνια στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελληνίας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαλκιδικής.

(ΜΙΧΟΣ) Τα πρώτα βήματα του νεαρού Γιάννη, του τρίτου από τα παιδιά της οικογένειας Μίχου, ξεκίνησαν στη Στρατονίκη της Χαλκιδικής. Ο πατέρας μεταλλωρύχος, ιδιαίτερα συναισθηματικός, κόπιαζε για να ζήσει την οικογένειά του, η μητέρα στυλοβάτης και ορθολογίστρια, κρατούσε το σπίτι και ανέθρεφε τα παιδιά. Εκείνο που αναπολεί με νοσταλγία για την οικογένειά του ο Γιάννης Μίχος ήταν η ελευθερία που έδινε στα παιδιά της, για να αποκτήσουν εμπειρίες και να σταθούν γερά στα πόδια τους. Από τα 13 ο νεαρός Γιάννης άρχισε να δουλεύει για δύο μήνες το καλοκαίρι, σαν βοηθός σερβιτόρου, σε εστιατόρια της Ουρανούπολης. Άρχισε να αποκτά νέες παραστάσεις, διαχειριζόταν τα πρώτα του χρήματα από τη δική... του εργασία. “Συνήθως δουλεύαμε από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά τα μεσάνυχτα, με μικρά μεσημεριανά διαλείμματα. Δύσκολες συνθήκες για ένα παιδί, ωστόσο έμαθα να αυτοσυντηρούμαι. Στάθηκα από νωρίς στα πόδια μου”, θυμάται ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net.

(ΠΑΧΤΑΣ) ΣΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ. Γεννήθηκε το 1951 στο ορεινό κεφαλοχώρι της Αρναίας. Ο πατέρας του συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και την «ασπρόμαυρη» δεκαετία που ακολούθησε πήρε την οικογένειά του και μετανάστευσε μαζί με χιλιάδες ακόμη στο Βέλγιο για να εργαστεί στα ανθρακωρυχεία. Ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος είδε συγγενείς και φίλους να σακατεύονται στις στοές, σπούδασε χημικός στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

(ΜΙΧΟΣ) Τέλειωσε το λύκειο στην Αρναία, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και έδωσε εξετάσεις για να μπει στην Ιατρική. Ήθελε να προσφέρει στον άνθρωπο, όπως λέει, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Παράλληλα άρχισε να δουλεύει σε διάφορες χειρονακτικές δουλειές. Σε καπνομάγαζα, σε χώρους εστίασης, σε επιπλάδικα. Αρκετά χρόνια μετά λέει με ικανοποίηση για τα χρόνια της βιοπάλης ότι “του αύξησαν την υπευθυνότητα”. Μάλιστα στο σημερινό του διαμέρισμα, στις Σαράντα Εκκλησιές, με θέα όλη τη Θεσσαλονίκη, έχει κάποια από τα μικροέπιπλα που είχε κατασκευάσει με τα χέρια του την εποχή που δούλευε στα επιπλάδικα. “Όταν έχεις δώσει σε ένα υλικό σάρκα και οστά, νιώθεις πραγματική ικανοποίηση” λέει ο Γιάννης Μίχος.

(ΠΑΧΤΑΣ) Τέλειωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Φλαμανδία (Βελγίου), Αρναία και Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB). Στο διάστημα 1975-1979 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ως ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας. Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο «La Trobe» της Μελβούρνης Αυστραλίας με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

(ΜΙΧΟΣ) ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στα 19 του χρόνια, η μοίρα του παίζει άσχημο παιχνίδι. Ο πατέρας του, που τόσο αγαπούσε, φεύγει από τη ζωή, καθώς η υγεία του είχε επιβαρυνθεί από την επώδυνη εργασία στα πάλαι ποτέ μεταλλεία του Μποδοσάκη.

(ΠΑΧΤΑΣ) Το 1972 οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» Βελγίου και συμμετείχε ενεργά στην συνδικαλιστική φοιτητική ζωή, ενώ το 1973 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών και Πανεπιστημιακών Βρυξελλών. Μεταδιδακτορικά, ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΠ, συμμετείχε σε όλα τα συμβούλια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Βελγίου. Εκπροσώπησε τους Έλληνες φοιτητές του Βελγίου στο 1ο Μεταδιδακτορικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ.

Συμμετείχε στην Συντονιστική Επιτροπή της «Κίνησης ενάντια στον Ρατσισμό, Φασισμό και Ξενοφοβία» Βρυξελλών και στις διακομματικές επιτροπές των Προοδευτικών Κινημάτων των μεταναστών στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφει στην Ελλάδα και από το 1980 ιδρύει και διευθύνει το Ελεύθερο Φροντιστήριο Αρναίας. Διετέλεσε το 1982 Πρόεδρος της Πολιτιστικής και Μορφωτικής Εταιρείας Αρναίας και συνέβαλλε στην δημιουργία του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου από όπου πέρασαν σοβαρές και ξεχωριστές προσωπικότητες.


(ΜΙΧΟΣ) Την ίδια χρονιά, μπαίνει στη Βιομηχανική Σχολή, που αν και τότε θεωρούνταν κακή επιλογή, καθώς οι απόφοιτοι αυτής δυσκολεύονταν να διοχετευτούν στην αγορά εργασίας, εντούτοις του πρόσφερε απλόχερα μεγάλο εύρος γνώσεων. Μέχρι τότε ο Γιάννης Μίχος δεν είχε σκεφτεί να ασχοληθεί με το χώρο της πληροφορικής και να στήσει μία επιχείρηση βασισμένη σε αυτή.
Στα 22 του χρόνια όντας φοιτητής παντρεύεται και αποκτά ένα γιο.

(ΠΑΧΤΑΣ) Από τον Οκτώβριο του 1983 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στην Νομαρχία Χαλκιδικής. Την περίοδο 1986-1989 υπηρέτησε ως Νομάρχης Χίου και ως Νομάρχης Έβρου. Εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Χαλκιδικής, από το 1989 μέχρι το 2004.

(ΜΙΧΟΣ) Οι ρόλοι του αυξάνονται είναι οικογενειάρχης, φοιτητής και παράλληλα φαντάρος, καθώς αποφασίζει να υπηρετήσει και τη “μαμά πατρίδα”.
Ως φοιτητής κάνει την πρακτική του στο τμήμα προμηθειών της ΕΚΟ και αποκτά εμπειρία σε μία εταιρεία που έχει στηθεί και λειτουργεί στα πρότυπα μίας πολυεθνικής.
Έχοντας, πια, στα χέρια του το πτυχίο της Βιομηχανικής Σχολής ο Γιάννης Μίχος αρχίζει να συνεργάζεται με μία επιχείρηση που εκτυπώνει και διανέμει φυλλάδια για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων. Η συνεργασία αυτή του γέννησε την ιδέα να δημιουργήσει μία μικρότερη ομάδα που θα απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στο χώρο της εκπαίδευσης (φροντιστήρια που ήθελαν να διανείμουν φυλλάδια για τη διαφήμισή τους). Το συγκριτικό πλεονέκτημα της μικρής εταιρείας του Γιάννη Μίχου ήταν το ολιγομελές σχήμα των συνεργατών. Η εταιρεία αυτή είχε μικρό χρόνο ζωής, περί τα δύο χρόνια, αλλά τον έμαθε να αφουγκράζεται τα θέλω της αγοράς. Σχολείο για τον ίδιο ήταν και η ανατροφή του γιου του, που τον έμαθε να ακούει, όπως εξηγεί ο Γιάννης Μίχος.

(ΠΑΧΤΑΣ) Έχει διατελέσει γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής το 1989 και 1990. Την περίοδο 1989-1993 μετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικό-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου από τον Σεπτέμβριο του 1994 έως τον Δεκέμβριο του 1995.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η εισήγησή του για τα κυκλώματα διακίνησης των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Καθώς επίσης και η εισήγησή του για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.


(ΜΙΧΟΣ) ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

“Στις αρχές του 1987 στις επιχειρήσεις υπήρχε μία αναστάτωση με την επιβολή του ΦΠΑ. Ήταν η αφετηρία μίας νέας εποχής για τους οικονομολόγους”, εξηγεί ο Γιάννης Μίχος, που “εκμεταλλεύτηκε” τη συγκυρία και έστησε μία ατομική επιχείρηση ως σύμβουλος άλλων επιχειρήσεων. “Είχα την τύχη να συνεργαστώ με μεγάλες επιχειρήσεις, με οξυδερκείς επιχειρηματίες που ήξεραν να αντιμετωπίσουν κρίσεις”, θυμάται.

(ΠΑΧΤΑΣ) Ο εργασιομανής και απόμακρος Χρ. Πάχτας, ο οποίος δεν έφτιαξε ποτέ δική του οικογένεια, εργαζόταν ατελείωτες ώρες στο υπουργείο. Στελέχη της εποχής θυμούνται ότι τους τηλεφωνούσε στις 12 τα μεσάνυχτα και ζητούσε με το πιο φυσιολογικό ύφος διευκρινίσεις για φακέλους που χειριζόταν. Ορισμένοι επιμένουν ότι τον έχουν δει να φοράει ρόμπα και παντόφλες τις νύχτες όταν τα φώτα στο γραφείο του έμεναν ανοιχτά.

Ο Χρήστος Πάχτας έγινε κυρίαρχος των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος: «Διαχειρίστηκα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Γι' αυτό δεν απέκτησα κανέναν φίλο».

Συνάδελφοί του στην κυβέρνηση είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα προς τον Κ. Σημίτη για την προσκόλληση του Χρ. Πάχτα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες - μάλιστα σε κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο ο Α. Τσοχατζόπουλος τον είχε αποκαλέσει «γραφειοκράτη σε στυλ σοβιετικό». Ωστόσο εκείνος παρέμενε ακλόνητος. Στη γενέτειρά του τον αποκαλούν «Χαλκιδικάρχη» και «άγιο Πάχτα» καθώς, εκτός από την ορεινή Χαλκιδική, κατάφερνε να ελέγχει πολιτικά και τα τουριστικά «πόδια» του νομού

(ΜΙΧΟΣ) Το 1992 παράλληλα με το επάγγελμα του συμβούλου επιχειρήσεων ξεκινά να διδάσκει οικονομικά και φορολογικά μαθήματα στο ΕΛΚΕΠΑ. Ήταν μία εποχή που η αγορά ζητούσε εξειδικευμένη γνώση. Την ίδια χρονιά δημιουργεί την “Ελληνική Αναπτυξιακή”, που ασχολείται με την εκπαίδευση στελεχών σε οικονομικά, φορολογικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Σιγά-σιγά ο ρόλος του συμβούλου επιχειρήσεων περνά σε δεύτερη μοίρα. Επιλέγει συνειδητά να ασχοληθεί με την εταιρεία που έχει δημιουργήσει μελετά τις νέες τεχνολογίες, προχωρά στο συγκερασμό των οικονομικών γνώσεων που διαθέτει και την πληροφορική.

(ΠΑΧΤΑΣ) Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1994) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας καθώς και Οικονομίας και Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αρμόδιος για τη διαχείριση και παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, του Ταμείου συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών καθώς και των Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

(ΜΙΧΟΣ) ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ Η EPSILON NET To 1999 παίρνει σάρκα και οστά η Epsilon Net. Συστατικό της επιτυχίας της η προσφορά ολοκληρωμένων γνώσεων μέσω της υψηλής τεχνολογίας. Το πρώτο προϊόν της, η online τράπεζα φορολογικής και εργατικής ενημέρωσης που είχε βάση δεδομένων των τελευταίων 20 ετών, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πελάτες της επιχείρησης αριθμούν σήμερα 17.000 άτομα. Το 70% μάλιστα των πελατών της εταιρείας βρίσκεται στην Αθήνα, όπου και είναι εγκατεστημένο το τμήμα πωλήσεων της Epsilon Net. H εισηγμένη εδώ και λίγο καιρό βορειοελλαδική εταιρεία βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στη Ρουμανία, ενώ “καλοβλέπει” και την αγορά της Γερμανίας. Για τον Γιάννη Μίχο απαραίτητο συστατικό επιτυχίας είναι τα μεθοδευμένα βήματα άλλωστε το έχει αποδείξει και η πορεία του. “Στήνεις δομές και δίνεις αρμοδιότητες, μία εταιρεία δεν πρέπει να είναι one man show”, λέει.

(ΠΑΧΤΑΣ) Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
 Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά

(ΜΙΧΟΣ) ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ Για τον Γιάννη Μίχο σημαντικό ρόλο έχει στη ζωή να γεύεσαι και τις πιο μικρές χαρές, να εξοικονομείς ελεύθερο χρόνο και να τον διευθετείς όπως θέλεις.
Για τον δικό του ελεύθερο χρόνο έχει επιλέξει το γράψιμο, μετουσιώνει στο χαρτί τις σκέψεις, τα συναισθήματά του. Μέσα από τα μικρά διηγήματα, που δεν αποκλείει κάποια στιγμή -όταν θα είναι έτοιμος να τα εκδώσει- περνά καθημερινές ιστορίες και τις παντρεύει με το απρόοπτο.
Νεόκοπη αγάπη του η υγιεινή μαγειρική, στην οποία, όπως υπερηφανεύεται, είναι καλός. Μάλιστα η μαγειρική του αποτελεί συχνά το “όχημα” για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι φίλοι και η πολυμελής οικογένειά του.

(ΠΑΧΤΑΣ) ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ο Χρήστος Πάχτας κατέβηκε ανεξάρτητος υποψήφιος στον Δήμο Αριστοτέλη απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε τις εκλογές κάνοντας σημαία τη στήριξή του στην επένδυση των μεταλλείων, δεν περίμενε όμως τη θύελλα που θα ξεσπούσε. Πριν από τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκε η εξαγορά του μεγαλύτερου ποσοστού των μεταλλείων από την καναδική Eldorado Gold. Οι νέοι επενδυτές σχεδιάζουν να εξορύξουν από τα σπλάχνα της ορεινής Χαλκιδικής περίπου 10 εκατ. ουγκιές χρυσό. Η επένδυση όμως χωρίζει στα δύο την περιοχή, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται επεισόδια μεταξύ όσων υποστηρίζουν το έργο και όσων μιλούν για περιβαλλοντική καταστροφή. Η εταιρεία υπόσχεται 1.500 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που γονατίζει από την ανεργία. Από την άλλη, η εμπειρία των κατοίκων από τους προηγούμενους επενδυτές είναι πικρή. Σε αυτή τη σκληρή διαμάχη ο Χρήστος Πάχτας βρίσκεται ξανά στη δίνη του κυκλώνα.
 
 
/*/
 
Γιάννη Μίχος Πολιτικός
 
Οικονομολόγος, Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη
 
Βιογραφικό
O Ιωάννης Μίχος, είναι ο Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εταιριών Epsilon Net.

Αποφοίτησε από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Είναι Affiliated Member Of The Association Of International Accountants (Α.Ι.Α)

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε επί σειρά ετών ως Οικονομολόγος-Οικονομικός και Φορολογικός σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων. Διετέλεσε σύμβουλος επιχειρήσεων ...και οικονομικός αναλυτής, με πολύ καλή γνώση όλων των μηχανογραφικών συστημάτων και εργαλείων με αντικείμενο την οικονομική οργάνωση και ανάλυση και τον προϋπολογισμό, καθώς και ειδικός σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης οικονομικών υπηρεσιών.

Από το 1997 ως σήμερα εκδίδει και διευθύνει την επιστημονική ομάδα του διακεκριμένου οικονομικού περιοδικού EPSILON 7.

Πέρα από την πολύ πετυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα κατέχει και έντονη συγγραφική δράση (πέντε οικονομικά βιβλία και πάρα πολλά οικονομικά άρθρα και αναλύσεις).

Παράλληλα διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Σ.Β.Β.Ε και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Α.Ε και Ε.Π.Ε. Είναι Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Χαλκιδικής.

Διακρίνεται επίσης για τη διδακτική του εμπειρία. Από το 1997 έως σήμερα, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 2000 ώρες διδασκαλίας σε σεμινάρια πάνω σε οικονομικά και φορολογικά θέματα. Διετέλεσε επίσης επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ.

Ο Όμιλος Epsilon Net, τον οποίο προεδρεύει και διευθύνει από το 1999 έως σήμερα, έχει διακριθεί επανειλημμένως τόσο για την αναπτυξιακή του πορεία όσο και για την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, σε Πανελλαδικό και Διεθνές επίπεδο. Έχει αποσπάσει το βραβείο του «Καινοτόμου επιχειρηματία Ελλάδος 2008» στο διαγωνισμό Entrepreneur of the Year, της Ernst & Young ενώ πρόσφατα (Ιανουάριος 2014) η Epsilon Net συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης και προσωπικά, ο ίδιος μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματιών της χρονιάς, στα European Business Awards.

? VS ?

Ο Χρήστος Πάχτας είναι Έλληνας πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Το 1986 τοποθετήθηκε νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου.
Εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000.
Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004.
Τον Δεκέμβριο του 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Στις 23 Ιανουαρίου 2004 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση.[1]
Εκείνο το διάστημα έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ, αλλά διατήρησε και διατηρεί σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας στη Χαλκιδική.
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα

/*/

 
 

και εις ανώτερα !!!


ΠΗΓΕΣ :
Γιάννης Μίχος
Από τη Στρατονίκη στην... καρδιά της πληροφορικής
της Λίνας Τσιρέκα
http://www.makthes.gr/news/economy/14589/ τελ. προσπ. 11/3/2014

Χρήστος Πάχτας
α)  http://www.dimosaristoteli.gr/gr/municipality/dimos/mayor  &
http://www.stratoni.net/dimarxos-xristos-paxtas/o-dimarxos/ τελ. προσπ. 11/3/2014

β) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%AC%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%82 τελ. προσπ. 11/3/2014

γ) http://respentza.blogspot.gr/2012/04/blog-post_9085.html τελ. προσπ. 11/3/2014


/*/
 
Μέμνησο των Παχταίων
 
".... Ο Χρήστος Πάχτας ανήκε στην κατηγορία εκείνη των πολιτικών που δεν καίγονται εύκολα γιατί δεν έχουν μεγάλη δημοσιότητα. Με τον δεύτερο ρόλο που έπαιζε είχε συνεχή πρόσβαση στη διακύβευση χωρίς να εκτίθεται. Όταν διεγράφη από την κεντρική πολιτική σκηνή, εξελέγη δήμαρχος σε μια περιοχή γεωγραφικά αδιάφορη αλλά όπου εστιάζονταν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Ως δήμαρχος Αριστοτέλη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δραστηριοποίηση της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας που απέκτησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. ..."

 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=530530

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου