"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΛΛAΔΑ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΙ -> Zorba the Greek .-


"Teach me to dance ... "  
 

 
" η μουσική του Ζορμπά είναι η μουσική της Ζωής" Anthony Quinn
 

 
 
περισσότερα για την παρουσία του Ζορμπά & του Καζαντζάκη στην Χαλκιδική στο link :

http://palaiochori.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=37

Εδώ γαλουχήθηκε και έζησε ο γνωστός ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη ο Αλέξης (Γιώργης) Ζορμπάς που αποτελεί αναμφισβήτητα μία από της πιο σημαντικότερες σπουδές πάνω στην παθιασμένη φύση του ανθρώπου (Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά). 
 
Ο "Αλέξης Ζορμπάς" του Νίκου Καζαντζάκη στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
 
Στο Παλαιοχώρι έζησε ο Γιώργος Ζορμπάς (1867-1942), το πρόσωπο από το οποίο ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (πρ. εκδ. στα γαλλικά, Editions du Chene, 1947, πρ. εκδ. στα ελληνικά, Δίφρος, 1955). Το έργο αυτό  έγινε ταινία με διεθνή επιτυχία. Έχει τίτλο "Zorba the Greek"  είναι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη με πρωταγωνιστές τους Alen Bates , Anthony Quinn kai Irene Papa .
Στο Παλαιοχώρι έζησε τα πιο κρίσιμα χρόνια της πολυτάραχης ζωής του. Στα 22 του χρόνια εγκαταστάθηκε σ΄αυτό και το εγκατέλειψε γύρω στα 44 του .
Ο ισχυρισμός, ότι ο Ζορμπάς, ήρωας του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, έζησε στο Παλαιοχώρι αντλείται από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο λογοτέχνης Γιάννης Αναπλιώτης στο έργο του, "{Ο}αληθινός Ζορμπάς κι ο Νίκος Καζαντζάκης" (Αθήνα: Δίφρος, 1960), καθώς και στις αφηγήσεις της κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης Κεχάεφ. Επίσης στο δοκίμιο του λαογράφου από το Καταφύγι Κολινδρού Πιερίας (το χωριό που γεννήθηκε ο Ζορμπάς) κ. Σόρμα και όλων όσων σχετίστηκαν μαζί του στην πολυτάραχη ζωή του. ........
http://palaiochori.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=37

επίσης Φρέντυ Γερμανός , Καζαντζάκης :
 
 
 

trailer της ταινίας ZORBA THE GREEK


 
 
 
"A man needs a little madness, or else... he never dares cut the rope and be free."
― Nikos Kazantzakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου