"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο χρυσός ίσως συνεχίσει καθοδικά


Σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν πάρα πολλοί επενδυτές, ο χρυσός δεν προσφέρει (μεταξύ άλλων) προστασία έναντι του πληθωρισμού. Αντίθετα θα έλεγε κανείς, η εμπειρία της περασμένης δεκαετίας έχει δείξει ότι ο χρυσός αποδίδει πολύ καλά σε ένα περιβάλλον μηδενικών (σχεδόν) επιτοκίων.

Το γιατί οι άνθρωποι προτίμησαν να αγοράσουν χρυσό σε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον είναι άγνωστο. Απλά είναι μια παρατήρηση. Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να αγοράσει και vintage Gibson κιθάρες αντί χρυσού.
Από την άλλη, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο χρυσός είναι πράγματι μια καλή επιλογή σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ο υψηλός αυτός πληθωρισμός ποτέ δεν ήρθε. Άρα σιγά σιγά η αγορά αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι το τύπωμα που έχουν κάνει όλες οι κεντρικές τράπεζες δεν έχει επηρεάσει τις τιμές καταναλωτή (στο βαθμό που περίμεναν τέλος πάντων), και σιγά σιγά αναιρούνται οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους, θεωρητικά ο χρυσός πήγε πάνω.

Σήμερα λοιπόν ο χρυσός συνεχίζει και πέφτει. Διότι από την μια η αγορά έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα, αλλά και από την άλλη, η αγορά έχει αρχίσει και προεξοφλεί υψηλότερα επιτόκια, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει το κόστος του χρήματος. Πόσο κανείς δεν ξέρει. Αλλά όταν κάποιος έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, δεν έχει νόημα να έχει χρυσό, διότι έχοντας χρυσό δεν παίρνει καμία απόδοση (επιτόκιο). Με λίγα λόγια, ο χρυσός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες μορφές επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει η σταθερή απόδοση.

Ίσως (μάλλον) για αυτό τον λόγο ο χρυσός ήταν μια καλή επιλογή σε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον, όπως αυτό που είχαμε εδώ και μια δεκαετία. Ο χρυσός δηλαδή ήταν μια καλή επιλογή, όσο η αγορά προεξοφλούσε (και έβλεπε) νομισματική καταστροφή και μηδενικά επιτόκια μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι. Τώρα που αυτό δεν υφίσταται πια, δεν έχει πολύ μεγάλη αξία να έχει κανείς χρυσό (ή τουλάχιστον αυτό νομίζω ότι μας λέει η αγορά).

Από εκεί και πέρα, όταν (και άμα) ο χρυσός πέσει κοντά στα $1.100 περίπου, τότε ορισμένα ορυχεία ίσως σταματήσουν την παραγωγή, διότι σε απόλυτα νούμερα το συνολικό κόστος της εξόρυξης θα είναι περισσότερο από αυτό που θα πάρει το ορυχείο από την πώληση του χρυσού. Αυτό λογικά θα μειώσει την παραγωγή, θα αυξηθούν ξανά οι τιμές και θα έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο.

Αλλά επειδή τα περισσότερα ορυχεία δεν μπορούν να σταματήσουν εργασίες, διότι θα τους κοστίσει περισσότερο από την χασούρα του να εξακολουθούν να βγάζουν χρυσό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα περισσότερα ορυχεία να συνεχίσουν να παράγουν χρυσό ακόμα και με χασούρα, με αποτέλεσμα να δούμε τον χρυσό και αρκετά χαμηλότερα από τα $1.000 για αρκετούς μήνες, αν η πορεία του συνεχίσει καθοδικά.

Δεν θα είναι η πρώτη φόρα άλλωστε, καθώς στο παρελθόν το έχουμε ξαναδεί το έργο, όπου για χρόνια ολόκληρα τα ορυχείο λειτουργούσαν με χασούρα.
Η κατάληξη είναι ότι προς το παρόν ο χρυσός δεν ενδείκνυται για επένδυση, τουλάχιστον πριν γίνει ξεκάθαρο πότε θα σταματήσει η Fed την ποσοτική χαλάρωση και πόσο θα ανέβουν τα επιτόκια και αν έχει γίνει κάποια ζημιά ή όχι στην οικονομία σαν αποτέλεσμα αυτού (ή όχι).

Διότι μπορεί να μην συμβεί τίποτα και ο χρυσός να πάει πάνω μελλοντικά, αλλά πολλές φορές η προεξόφληση ενός γεγονότος κάνει περισσότερη ζημιά από το γεγονός το ίδιο. Και προς το παρόν, είμαστε ακόμα στην αρχή του να προσπαθήσουμε να προεξοφλήσουμε τι θα κάνει η Fed.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου