"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μην ανησυχείτε η σκόνη στις Σκουριές δεν ΘΑ είναι από την Αφρική και δεν ΘΑ ... ξεθωριάζει τζιν !!!


Πίνακας 3.3-2. Στοιχεία για τον υπολογισµό των Εκποµπών στις Σκουριές κατά το δυσµενές σενάριο της περιόδου λειτουργίας (έτη 3-11)
- Παραγωγή σκόνης στους χώρους του Μεταλλείου (t/h) 2162 
- Χρόνος Λειτουργίας του χώρου εξόρυξης (h/y) 8280
- Οι εργασίες λαµβάνουν χώρα στο µεταλλείο (ηµέρες/χρόνο) 345
- Μεγίστη κατανάλωση εκρηκτικών (t/year) 1833

Μη Τεχνική περίληψη, σελ 3-18, ENVECO A.E 
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ–ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ

πολύ ωραία ως εδώ, εξάλλου νομίζω ότι ως προς την αγωνία το θέμα τέθηκε με το παλαιότερο άρθρο

Τι θα γίνει με την σκόνη από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ ;


Μετά όμως και την ως "μάννα εξ ουρανού" εμφάνιση του αρσενικού στο νερό και στις βρύσες του Νεοχωρίου Χαλκιδικής το θέμα ... σκόνη δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες και ο λόγος παρακάτω !!!!

Διαβάζω :


Σοβαρή απειλή αποτελούν τα ξεθωριασμένα τζιν για την υγεία, όχι αυτών που τα φορούν, αλλά αυτών που τα κατασκευάζουν. Η αμμοβολή που χρησιμοποιείται για το εύκολο ξεθώριασμα των τζιν ευθύνεται για την πυριτίαση, μία νόσο των πνευμόνων, η οποία προκαλεί βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκομείου Γεντί Κουλέ της Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τη δρ Νουρ Ντιλέκ Μπαλκάν, και η οποία παρουσιάστηκε στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, την τελευταία δεκαετία, η ευρέως διαδεδομένη....χρήση 
πυριτικής άμμου για την κατασκευή ξεθωριασμένων τζιν στην Τουρκία έχει οδηγήσει σε επιδημία πυριτίασης. 


«Ο μέσος όρος επιβίωσης των ατόμων που έχουν προσβληθεί από πυριτίαση είναι έξι χρόνια» επισημαίνεται.

Στην Τουρκία, το πρώτο κρούσμα πυριτίασης, για την οποία ενοχοποιήθηκε η χρήση αμμοβολής για το ξεθώριασμα των τζιν, καταγράφηκε πριν από 8 χρόνια. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκομείου Γεντίκουλέ μελέτη των περιστατικών πυριτίασης κατά την περίοδο 2001-2009 . 


Η μελέτη αφορούσε σε 32 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 31,5 έτη, με διαγνωσμένη πυριτίαση, οι οποίοι εργάζονταν επί 28 μήνες, 66,4 ώρες την εβδομάδα, κάνοντας αμμοβολές σε τζιν. Αυτό σημαίνει ότι είχαν εκτεθεί σε πυριτική άμμο επί 12.957 ώρες.
Στο 96,7% από αυτούς (31 ασθενείς) έγινε εξέταση που είναι γνωστή ως follow-up. Το 64% από αυτών που επιβίωσαν παρουσίασε προοδευτικά εξελισσόμενη ίνωση με συμπτώματα έκπτωσης των λειτουργιών του πνεύμονα. Έξι μήνες μετά το follow-up, έξι από τους ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική ανεπάρκεια. Σήμερα, ένας από αυτούς τους ασθενείς περιμένει για μεταμόσχευση πνεύμονα, ενώ έξι (19%) έχουν πεθάνει από προοδευτικά εξελισσόμενη ίνωση.

Η δρ Μπαλκάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η απαγόρευση της διαδικασίας ξεθωριάσματος των τζιν με αμμοβολή είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση και τη σταδιακή εξάλειψη του προβλήματος.

http://news24gr.blogspot.gr/2010/09/blog-post_5630.html


Στη Τουρκία τουλαχιστον 3.000 εργαζόμενοι, οπως μαθαμε, προσφατα, απο το  SVT έχουν προσβληθεί από τη θανατηφόρο ασθενεια πυριτίαση (πνευμονοκονίαση), εξ αιτιας της τεχνικης που χρησιμοποιειται με την αμμοβολή των τζηνς!
Αν και οι Σουηδικες εταιρειες κατασκευης στη Τουρκια δεν χρησιμοποιουν, πια, την παλια αυτη τεχνικη στα ενδυματα, o οργανισμος Fair Trade Center, στη Στοκχολμη, ζητα απο ολες τις εταιρειες που ειχαν στο παρελθον χρησιμοποιησει τη τεχνικη να αναλαβουν τις ευθυνες τους.  

"Θέλουμε οι Σουηδικες εταιρειες να παροτρύνουν κι άλλες εταιρείες να επιβάλλουν κι αυτες απαγόρευση αυτης της τεχνικης. Στη συνέχεια, πρέπει να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους που έχουν θιγεί από τις εταιρείες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο. Πρώτα, με οικονομική αποζημίωση, αλλά και με ιατρική φροντίδα ", λέει οChristopher Riddelius, απο τον οργανισμο Fair Trade Center.
Το συνεργειο ειδησεων Aktuellt συναντησε στη Νοτιοανατολικη Τουρκια τον Verdat Yildirak, έναν από τους πολλούς φτωχούς εργατες που εχουν ηδη αρρωστησει από τη δουλειά.
"Υπήρχε σκόνη και άμμος παντού. Εκει οπου τρωγαμε, όπου κοιμόμασταν- όλα ήταν σκονισμένα! Έχω δυσκολία στην αναπνοή. Η ζωή μου καταστράφηκε'', λεει.Τουλάχιστον 50 από τους άλλους εργαζομένους στα εργοστάσια παραγωγης τζηνς έχουν πεθάνει από την ασθενεια αυτη. Ο ανηψιός μου αρρώστησε και πέθανε με ένα φρικτό θάνατο'', λεει ο  Verdat Yildirak.
Οι οικοι μοδας σε όλο τον κόσμο εξακολουθουν να χρησιμοποιουν την τεχνική της αμμοβολής στα τζηνς. Το γεγονός ότι η Τουρκία απο περισυ, έχει πλέον, απαγορευσει τη μεθοδο, σημαίνει ότι η μέθοδος χρησιμοποιειται καπου αλλου στον κόσμο, οπως π.χ στη Κινα και το Bangladesh!
"Σωζουμε, μεν, τις ζωές των συμπολιτών μας, αλλά καθημερινα θυσιαζονται ζωες ανθρωπων σε αλλες χωρες. Δεν είναι δίκαιο ", λεει η Yesim Yasin, γιατρός.
Ειναι ποτε δυνατον, λεμε εμεις, να ειναι δικαιο, να πεθαινουν νεοι που  αντι να μορφωνονται και να χαιρονται τη ζωη τους σε τετοια ηλικια, ειναι αναγκασμενοι να πιανουν δουλεια  στα εργοστασια απο 13 και 14 χρονων παιδια; Εχει  αραγε σημασια οτι καποιοι απο αυτους ειναι ...Τουρκοι, Ινδοι, απο το Μπαγκλαντες, απο καποια χωρα της Αφρικης,  ή απο την Ελλαδα; Υπαρχει διαφορα στο πως και σε ποιο κομματι γης εκμεταλλευονται ανθρωπους;

http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.gr/2010/12/t-jeans.html

Eδω (σε Αγγλικα), η εκθεση του οργανισμου Fair Trade  Center,  για το προβλημα.




ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΑΣ ΔΟΎΜΕ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ 

ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ 

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


"Στοιχεία σοκ για τα κρούσματα καρκίνου στην Κοζάνη:

Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτικά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά στην περιοχή της Κοζάνης τα κρούσματα καρκίνου (κατ΄ επέκταση και οι θάνατοι από μορφές της ασθένειας αυτής), διαθέτει το νοσοκομείο της πόλης.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και ιδού τι προκύπτει: την 5ετία 1990 (από το μήνα Αύγουστο)-1955 στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Κοζάνης είχαν διαβιβασθεί από τα χειρουργεία (από ανθρώπους νεκρούς ή εν ζωή) αθροιστικά 8.358 όγκοι, εκ των οποίων οι 524 αποδείχθηκαν καρκινογόνοι.

Την επόμενη 5ετία (1995-2000) εστάλησαν 9.346 όγκοι, από τους οποίους καρκινογόνοι ήταν αυτό το διάστημα 837. Ακόμη, ενώ το 1998 εντοπίσθηκαν 118 καρκινογόνοι όγκοι, το 1999 έφτασαν τους 180 και το 2000 τους 224. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το 1992 ήταν 91, το 1994 μόλις 78 και το 1995 ήταν 88.

Τα νούμερα είναι βέβαια ενδεικτικά, καθώς δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις λευχαιμίας (μορφή καρκίνου που συνδέεται σχεδόν ολοκληρωτικά με τη ραδιενέργεια), ούτε οι ασθενείς που δεν απευθύνθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά κατέληξαν απευθείας στο ειδικό για περιπτώσεις καρκίνου, Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, κι αυτοί πρέπει να είναι πολλοί τον αριθμό.(health.in.gr) " 

"Σε κάθε περίπτωση το κάδμιο και το αρσενικό είναι από τα πιο επικίνδυνα συστατικά των αιωρούμενων σωματιδίων» προσθέτει. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τριανταφύλλου υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται η παρακολούθηση τέτοιων συστατικών ώστε να λαμβάνονται μέτρα ενημέρωσης του κοινού και προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και για λόγους έγκαιρου εντοπισμού περιστατικών βιομηχανικών ατυχημάτων, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.(ΑΜΠΕ)



πηγή : http://aeropsekasmostripolisarcadias.blogspot.gr/2013/06/blog-post_13.html





Γ ία όλα τα παραπάνω 

Μην ανησυχείτε η σκόνη στις Σκουριές δεν ΘΑ είναι από την Αφρική και δεν ΘΑ ... ξεθωριάζει τζιν !!!


και απολαύστε τον Μύθο του Μίδα 
.
.

"...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, 
αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. 

Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, 

αλλά είναι καλύτερο η ζωή. 

Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, 

αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. 

Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή. " 




ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 
16/1/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου