"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Πομπηία: Η πόλη που πάγωσε στον χρόνο

24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ
Στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ., το ηφαίστειο του Βεζούβιου κοντά στη Πομπηία αρχίζει να εκρήγνυται.
Μέσα στις επόμενες 25 ώρες θα έχει αφανίσει ολόκληρη την πόλη. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα αρχαιολόγοι που θα πραγματοποιήσουν ανασκαφές στηνΠομπηία θα εντοπίσουν μια ολόκληρη πόλη μαζί με τους κατοίκους τους, ακίνητους στον χρόνο. Η στάχτη και η λάβα αιχμαλώτισε τον πολιτισμό και την ζωή της ιταλικής πόλης την στιγμή που το ηφαίστειο ολοκλήρωνε το καταστροφικό του έργο!
Η Πομπηία βρίσκεται 90 μίλια νότια της Ρώμης και ιδρύθηκε το 600 π.Χ. στη σκιά του όρους Βεζούβιου. Κανείς όμως εκείνη την εποχή δεν γνώριζε πως ο Βεζούβιος ήταν ένα ενεργό ηφαίστειο.
Τα διατηρημένα απομεινάρια της Πομπηίας δεν αποτελούν τις μοναδικές αποδείξεις και στοιχεία της καταστροφής. Δυο συγγραφείς εκείνης της εποχής που παρακολουθούσαν το φαινόμενο κατέγραψαν τα γεγονότα. Ο Gaius Plinius Secundus ήταν ο ένας από αυτούς.
Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου όπως γράφει προσπάθησε με πλοία να πλησιάσει στην παραλιακή πόλη της Ρετζίνα για να ερευνήσει το γεγονός, όμως τα πλοία με τα οποία ταξίδευε δεν κατάφεραν να αγκυροβολήσουν καθώς δέχονταν επίθεση από φλεγόμενους βράχους που εκτοξεύονταν από το βουνό. Το επόμενο πρωινό γράφει στις σημειώσεις του η στάχτη είχε σκεπάσει ακόμα και τον ήλιο. Ο ίδιος θα πεθάνει στις 25 Αυγούστου από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.
Ο δεύτερος συγγραφέας είναι ο Pliny the Younger, μόλις 18 ετών εκείνη την μέρα, αντίκρισε την έκρηξη του ηφαιστείου. Στις σημειώσεις του αναφέρει πως εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να κολυμπήσουν σε ένα κύμα στάχτης για να γλιτώσουν. Περίπου 2000 άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου της 24ης Αυγούστου.
Το επόμενο όμως πρωινό μια ακόμα πιο ισχυρή έκρηξη θα τους σκοτώσει όλους ακαριαία. Όταν η βροχή που ακολούθησε αναμίχτηκε με την στάχτη δημιούργησε ένα είδος τσιμέντου που κάλυψε όλη την πόλη. 13.000 άνθρωποι ο απολογισμός από την "οργή" του Βεζούβιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου