"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Καυσόξυλα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι πρέπει να προσέξει όμως κάποιος κατά την αγορά καυσόξυλων για το λέβητα ή το τζάκι ή τη σόμπα του;
Το ξύλο, ως καύσιμο υλικό, αποτέλεσε από πολύ παλιά, βασικό μέσο θέρμανσης της

κατοικίας του ανθρώπου. 
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ - ΥΓΡΑΣΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ 

Χρήσιμες πληροφορίες :


Με το κυβικό η πώληση καυσόξυλων 
Δυσκολία στο να συμφιλιωθούν με το νέο τρόπο διάθεσης των καυσόξυλων εμφανίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, αφού η συνήθεια χρόνων να αγοράζουν με το κιλό και όχι με το κυβικό, όπως προστάζει από φέτος η σχετική αγορανομική διάταξη, είναι κάτι που, όπως φαίνεται, δεν "κόβεται" εύκολα.
Πάντως, η ζήτηση στην αγορά καυσόξυλου είναι ακόμα υποτονική, καθώς παρ' όλο που αυτή την περίοδο οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, η οικονομική δυσπραγία αποτρέπει τους περισσότερους από την αγορά προμηθειών.

Τα παραπάνω επεσήμανε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού - Τεχνολογίας Ξύλου Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας (παράρτημα Καρδίτσας) και επιστημονικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξύλου Γεώργιος Νταλός. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως με δεδομένο ότι ο περσινός χειμώνας δεν ήταν τελικά τόσο ... βαρύς, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποθέματα (καυσύξυλα, πέλλετ ή και μπρικέτα) και γι' αυτό "κανείς δεν βιάζεται να κάνει αγορές, ελπίζοντας μάλιστα ότι και φέτος ο καιρός θα είναι ήπιος", ενώ παραδοσιακά, όπως είπε, "ο Έλληνας αγοράζει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου".

Επεσήμανε δε, πως την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές στα καυσόξυλα κυμαίνονται από 57 έως 62 ευρώ το κυβικό. Μιλώντας γα τη "στροφή" των Ελλήνων στην καύση ξύλου, φαινόμενο που ζωντάνεψε και πάλι λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και της σημαντικής ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, ο κ. Νταλός σημείωσε ότι τα τζάκια που δεν έχουν ενεργειακή μορφή, "δυστυχώς δεν προσφέρουν πάνω από ένα 50% της απόδοσης που μπορεί να δώσει το καμένο ξύλο" και μόνο σε περίπτωση καθολικής αλλαγής η απόδοση ανεβαίνει στο 80%.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη λύση είναι το πέλλετ, που προσφέρει απόδοση έως και 98%, αφού εσωκλείει υγρασία λιγότερη του 10%, ενώ η αξία ενός τόνου, που κυμαίνεται από 250 ευρώ έως και 300 ευρώ, ισοδυναμεί με το μισό της θερμιδικής αξίας του πετρελαίου.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές για να μην πέσουν... θύματα Επειδή κανείς δεν πρόκειται να πουλήσει ξύλο με το κιλό, αλλά με το κυβικό, αφού τα πρόστιμα είναι τσουχτερά (ξεκινούν από 1000 ευρώ), ο κ. Νταλός υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός.

Θα πρέπει δε, να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται. Βέβαια, όπως ο ίδιος παραδέχεται, πάλι οι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους, με στόχο να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, όπως όταν τα καυσόξυλα πωλούνταν με το κιλό και "τα πότιζαν με νερό, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, οι αγοραστές να παίρνουν ... νεράκι".

Ο κ. Νταλός συστήνει - μεταξύ άλλων - στους καταναλωτές να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν "θύματα" των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους οδηγεί σε πυρκαγιές μεγάλης έκτασης, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές καλό θα ήταν να αφήσουν τα ξύλα που θα κάψουν για να ζεσταθούν στον ήλιο, έτσι ώστε αυτά να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Από αριστερά προς τα δεξιά, πέλλετ βελανιδιάς, πέλλετ οξιάς και κωνοφόρων.

Για τα πέλλετ, ο κ. Νταλός τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι απο κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα και σημειώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόνο με ένα καλό είδος ξύλου έχετε την καλύτερη απόδοση.
Προτιμήστε ξύλα που δίνουν καλά κάρβουνα και κατά συνέπεια διατηρούν τη φωτιά: Η ζυγία – γαύρος και η βελανιδιά είναι τα καλύτερα, η μελιά, ο σφένδαμος, και η σημύδα έχουν απώλειες θερμαντικής απόδοσης της τάξης 8 – 11%  σε σχέση με τη ζυγία – γαύρο. Η καλύτερη επιλογή σε καυσόξυλα εμπορίου σε σχέση βάρους – απόδοσης είναι η οξιά.

Η ιτιά, η λεύκα, η φλαμουριά και η καστανιά έχουν μικρή θερμαντική δυνατότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λεύκα θερμαίνει δυο φορές λιγότερο από τη βελανιδιά. Συμβουλευτικά σας συστήνουμε να αποφύγετε το πεύκο και το έλατο καθώς και κατά γενικό κανόνα όλα τα ρετινοφόρα έχουν μέτρια θερμαντική απόδοση. Είναι 30% μικρότερη από τη ζυγιάς – γαύρου και το κυριότερο είναι ότι η ρητίνη τους προκαλεί ταχύτερα τη δημιουργία πίσσας, στην καμινάδα και κίνδυνο ανάφλεξης.
Να αποφεύγετε οπωσδήποτε: τα ξύλα από πάγκους, απομεινάρια ξυλουργείων,  αμπελόξυλο, τα κούτσουρα και κατά γενικό κανόνα κάθε ξύλο με υγρομετρία κατώτερη από το 10% που προκαλεί έντονη καύση, πράγμα επιζήμιο για την καλή συμπεριφορά του μαντεμιού και των άλλων υλικών της εγκατάστασης, καθώς και κάθε ξύλο επεξεργασμένο όπως, δοκάρια σιδηροδρομικών γραμμών, τηλεφωνικοί πάσσαλοι, δοκάρια ορυχείων, κ.τ.λ., εξαιτίας των οποίων μπορούν να προκληθούν τοξικές αναθυμιάσεις ή να συσσωρευτούν σκουπίδια στην εγκατάσταση.

Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου

ΠΕΥΚΟ
Ανάβει εύκολα, καίγεται γρήγορα
Είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά. Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΟΞΙΑ
Σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης
Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Εχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα για το οποίο θεωρείται ιδανικό το πεύκο. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.

ΔΡΥΣ
Δεν πετάει σπίθες, παράγει ήρεμη φλόγα
Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. Η δρυς ανάβει δύσκολα και συνήθως για να ξεκινήσει η καύση της απαιτείται η συνδρομή βοηθήματος. Παράδειγμα ξύλου που καίγεται σωστά αποτελεί η λευκή δρυς του Χολομώντα.

ΕΛΙΑ
Το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι
Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. Η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 0,19 και 0,24 ευρώ το κιλό.

ΠOΥΡΝΑΡΙ
Με μεγάλη θερμική απόδοση 
Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που, όμως, δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες. Aνήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι. Η θερμαντική του απόδοσή υπολογίζεται στις περίπου 4670 Kcal/kg.

ΤΑ TOP ΞΥΛΑ

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Τι πρέπει να ξέρετε
ΕΛΙΑ
καίγεται αργά και αποδίδει υψηλή θερμότητα και αποτελεί καλή επιλογή για άφθονη ζέστη.
Δεν βγάζει αρκετή φλόγα.
Κατά την αγορά ζητήστε να μην έχει ρίζες, γιατί συνήθως αυτές συγκρατούν χώμα που αυξάνει το βάρος των ξύλων και την τιμή.

ΔΡΥΣ
αποδίδει μεγάλη θερμότητα και φλόγα. Αποτελεί και αυτά πολύ καλή επιλογή
Η τιμή συνήθως είναι  υψηλότερη από την ελιά.


ΟΞΙΑ
αποδίδει μεγάλη θερμότητα και φλόγα. Αποτελεί και αυτή πολύ καλή επιλογή για αυτό τη βάλαμε ψηλα στη λίστα.
Η τιμή της συνήθως είναι  υψηλότερη από την ελιά.


ΠΕΥΚΟ
Έχει το πλεονέκτημα ότι καίγεται με ευκολία και παράγει πολύ καλή φλόγα.
Στα μειονεκτήματα του είναι ότι αποδίδει λιγότερη θερμότητα σε σχέση με τα προαναφερόμενα ξύλα και παράγει περισσότερο καπνό κατά την καύση επομένως το τζάκι σας πρέπει να τραβάει πολύ καλά αν το επιλέξετε.
Αν καίτε συχνά πεύκο ίσως θα χρειάζεστε τακτικότερο καθαρισμό της καμινάδας αφού ο καπνός κάθεται στα τοιχώματα της καμινάδας.  Ακόμη κατά την καύση του «πετάει» αποκαΐδια και για αυτό καλό είναι να έχετε προστατευτικό πλέγμα μπροστά από το τζάκι.

ΛΕΥΚΑ
Καίγεται εύκολα  
Αποδίδει  λιγότερη θερμότητα 


Απόδοσης ξύλων σε θερμίδες

Είδος ξύλουKcal/hr/kgr
Λεύκα4.022
Δρυς4.700
Βελανιδιά4.458
Οξιά4.578
Πεύκο4.457
Έλατο4.900
Ελιά4.100
Καρυδιά4.731
Σημύδα4.800

Το είδος του ξύλου και μόνο, δεν αρκεί για να προσδιορισθεί η θερμική απόδοση του. Το ποσοστό απόδοσης κυμαίνεται ανάλογα και με την υγρασία του καθώς και την θερμοκρασία καύσης. Η φωτιά πρέπει να φτάσει σε συγκεκριμένη ελάχιστη θερμοκρασία, ώστε να έχουμε καθαρή και αποδοτική καύση. Το φρεσκοκομμένο ξύλο επίσης, περιέχει πάνω από 50% υγρασία και είναι εντελώς ακατάλληλο. 

Όταν κόβεται ένα δέντρο, η υγρασία των καυσόξυλων που προκύπτουν κυμαίνεται από 50% έως 100% (!), ανάλογα με την εποχή που πραγματοποιείται η υλοτόμηση. Για να καεί σωστά το ξύλο πρέπει η υγρασία του να κατέβει τουλάχιστον στο 20%, ενώ ιδανική θεωρείται η υγρασία όταν είναι 12% έως 15%.Αν λοιπόν τα ξύλα κοπούν την άνοιξη ή έστω τον Ιούνιο και τα αφήσουμε να στεγνώσουν κάτω από ένα υπόστεγο, σε καλά αεριζόμενο χώρο, είναι μια χαρά για να τα κάψουμε το χειμώνα.
Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν συμβαίνει και οι ξυλέμποροι πολύ συχνά πωλούν «φρέσκα» ξύλα, που δεν ανάβουν εύκολα, ενώ και όταν ανάβουν καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που αποδίδουν για να αποβάλλουν την υγρασία που περιέχουν. Οπότε τα καυσόξυλα πρέπει να αγοράζονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν τη χρήση τους και όχι τελευταία στιγμή.

Άν το ξύλο έχει μεγάλη υγρασία, η φωτιά είναι αδύναμη, χλωμή και παράγει ένα βαρύ, πυκνό πέπλο καπνού, άκαφτη πίσσα και κρεόζοτο, με αποτέλεσμα το γρήγορο μαύρισμα του κρυστάλου στα ενεργειακά τζάκια και τις σόμπες.

Για μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη καύση συνδυάζετε δύο ειδών ξύλα.
Η άποψη ότι τα δέντρα που βρίσκονται σε ανήλιαγες πλαγιές καίγονται πιο δύσκολα είναι απλώς δοξασία – δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Ούτε η χώρα προέλευσης παίζει ρόλο. Η ίδια ποικιλία δρυός, όταν έχει την ίδια υγρασία θα καεί με τον ίδιο τρόπο είτε από Ελλάδα προέρχεται, είτε από Βουλγαρία είτε από Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου