"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Γάλα & Παστεριώσεις !!!

ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΓΑΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ...ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ!!!

Μάθε τώρα πώς θα αποφύγεις να πίνεις γάλα που είναι παστεριωμένο περισσότερες από μία φορές!!! (PHOTO)

Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην... καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να.... ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο;

Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία.

Όταν το γάλα φτάνει στο σούπερ μάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει αναπαστεριωθεί 2 φορές.

Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5, γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.


Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.



-----------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΑ: ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ , ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ, U.H.T.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τα 3 είδη γάλακτος που αναφέρονται (παστεριωμενο, υψηλης παστεριωσης, U.N.T.) είναι αυτα που κατεξοχην χρησιμοποιουνται για καταναλωση γαλακτος στην Ελλαδα και στον κοσμο. Γι αυτο θεωρησαμε αναγκαιο να περιγραφουν ορισμενα χαρακτηριστικα των 3 αυτων ειδων γαλακτος για ενημερωση του καταναλωτικου κοινου, ετσι ωστε καθε ενας να μπορει να διαλεξει το γαλα οπου αρμοζει και αρεσει σ¨αυτον. Να αναφερουμε πως και τα 3 ειδη γαλακτος ειναι εξισου ποιοτικα. Διαφερουν κυριως στην διαρκεια ζωης τους και την δραστηριοτητα & το ειδος των θρεπτικων ουσιων που περιεχουν. 

Παστεριωμενο γαλα:
Το παστεριωμενο γαλα θερμαινεται συνηθως στους 72-75 βαθμους Κελσιου για 15-30 δευτερολεπτα. Σκοπος του παστεριωμενου γαλακτος ειναι η καταστροφη των παθογονων μικροοργανισμων.
Περιεχει λιγοτερους απο 10.000 μικροοργανισμους ανα ml γαλακτος και οι οποιοι δεν ειναι παθογονοι ή ειναι ανενεργοι. Παρολη την θερμικη επεξεργασια που ιφυσταται το παστεριωμενο γαλα δεν ειναι δυνατη η εξοντωση των σποριων και η καταστροφη ορισμενων αλλοιογονων μικροοργανισμων και ενζυμων που εχουν αρνητικη επιδραση στην ποιοτητα του γαλακτος , των θρεπτικων του συστατικων του ( με την παροδο του χρονου και οχι αμεσα) και στη διαρκεια ζωης του. Δεν παρατηρουνται ουσιαστικες μεταβολες στην ποιοτητα των θρεπτικων στοιχειων του γαλακτος με την επεξεργασια της παστεριωσης. Το παστεριωμενο γαλα διατηρειται στο ψυγειο για 3-5 μερες χωρις να αλλοιωθουν οι φυσικοχημικες του ιδιοτητες.


Γαλα υψηλης παστεριωσης

Το γαλα υψηλης παστεριωσης θερμαινεται συνηθως στους ~100 βαθμους κελσιου για λιγα δευτερολεπτα. Σκοπος του η καταστροφη των αλλοιογονων μικροοργανισμων και ενζυμων.
Στο γαλα που εχει υποστει την επεξεργασια της υψηλης παστεριωσης παρατηρειται περιορισμενη επιδραση στα θρεπτικα του συστατικα (οπως πχ μειωση της βιταμινης C, μικρη μετουσιωση πρωτεϊνων) η οποια θεωρειται σχεδον αμελητεα. Στα φυσικα χαρακτηριστικα του γαλακτος παρατηρειται ελαφρια μεταβολη του αρωματος. Πετυχαινεται η καταστροφη ολων των βλαστικων μορφων των μικροοργανισμων αλλα οχι και των σποριων. Η διαρκεια ζωης του γαλακτος υψηλης παστεριωσης κυμαινεται απο 10-30 μερες εντος ψυγειου.

U.H.T. (ultra high temperature) γαλα ή αλλιως γαλα υψηλης θερμικης επεξεργασιας ή μακρας διακρειας:
Το γαλα U.H.T. θερμαινεται συνθως στους 135 ή 145 βαθμους κελσιου για 30 ή 1 δευτερολεπτο αντιστοιχα. Σκοπος του γαλακτος U.H.T. ειναι η καταστροφη ολων των μικροοργανισμων και σπορων καθως και η καταστροφη των περισσοτερων αλλοιογονων ενζυμων.
Στο γαλα που εχει υποστει την U.H.T. επεξεργασια παρατηρουνται αλλαγες στα θρεπτικα συστατικα , οι οποιες ειναι μικρης εκτασης και εντασης (πχ μετουσιωση πρωτεϊνων ~20%, μη δραστικοτητα - καταστροφη της βιταμινης C η οποια δεν ειναι ιδιαιτερα σημαντικη γιατι το γαλα δεν ειναι η κατεξοχην πηγη προσληψης βιταμινης C) . Αξιζει να σημειωθει πως ενα μεγαλο πλεονελτημα του U.H.T. γαλακτος ειναι πως ειναι καταλληλο για ατομα ευαισθητα στην λακτοζη γιατι αυτη διασπαται σε λακτουλοζη (η οποια ειναι και πιο γλυκια και ευπεπτη απο τη λακτοζη και ευθυνεται για την πιο γλυκια γευση του γαλακτος). Στα φυσικα χαρακτηριστικα του γαλακτος παρατηρειται μια αμυδρη αλλαγη του χρωματος, πιο γλυκια γευση και ελαφρια οσμη βρασμενου. Το U.H.T. γαλα ειναι ενα αποστειρωμενο γαλα που διατηρειται σε ασηπτικη συσκευασια και μπορει να διατηρηθει κι εκτος ψτγειου για αρκετους μηνες (συνηθως 180 μερες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου