"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Χαλκιδική: Οι 45 πιο τυρκουάζ παραλίες της






Εξωτικά νερά, χρυσαφένια άμμος, δέντρα που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα και γραφικά χωριά στο φόντο. 
Από τις αμέτρητες παραλίες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας και της ΒορειοΑνατολικής Χαλκιδικής επιλέξαμε τις 45 αγαπημένες μας και σας τις παρουσιάζουμε.


Καλλιθέα
Πολυσύχναστη παραλία με κατάλευκη αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά ενώ στο φόντο βρίσκεται ένας κατάφυτος λόφος. Διαθέτει μπαρ, εστιατόρια και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Από εδώ ξεκινάει ο Τορωναίου Διάπλους, οι γνωστοί αγώνες κολύμβησης.


Νέα Φώκαια
Η παραλία, μπροστά από τον οικισμό είναι αμμώδης και ειδυλλιακή. Έχει εστιατόρια και ταβέρνες.




Κρυοπηγή
Η παραλία μπροστά από το χωριό, που ονομάζεται επίσης Πηγαδάκια, έχει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Υπάρχει ένα αναψυκτήριο και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.



Φούρκα
Μεγάλη παραλία με άμμο που απλώνεται μπροστά στο κοσμοπολίτικο χωριό.



Λουτρά Αγίας Παρασκευής
Όμορφη, αμμώδης και ήσυχη παραλία, 2 χλμ μακριά από το χωριό της Αγίας Παρασκευής, με τις ομώνυμες ιαματικά λουτρά. Έχει ταβερνάκια.



Παλιούρι
Είναι μια ονειρική παραλία με πεύκα ολόγυρα. Στην παραλία θα βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, καθώς και εγκαταστάσεις για κάθε είδους θαλάσσια σπορ.



Μόλα Καλύβα
Όμορφη, αμμώδης παραλία με το υπέροχο πευκοδάσος της Κασσάνδρας στο παρασκήνιο.



Άφυτος
Μεγάλη, εκπληκτική παραλία μήκους 4 χιλιομέτρων σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Χαλκιδικής. Είναι συνεχόμενη αλλά έχει διαφορετικά ονόματα σε κάποια σημεία όπως Βάρκες, Λιόση, Μουδουνού, Άφυτις, Αριστοτέλης και Βαλόπετρες. Λευκή άμμος, κρυστάλλινα νερά και δέντρα που φτάνουν μέχρι το κύμα.



Σίβηρη
Τεράστια παραλία με άμμο στον ομώνυμο γραφικό οικισμό. Θα βρείτε κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν ομαλά.




Γλαρόκαβος
Τεράστια παραλία, μια από τις πιο όμορφες στην Κασσάνδρα, με λεπτή άμμο και χαλίκι. Στο τέλος αυτής υπάρχει μία λιμνοθάλασσα. Η παραλία έχει ένα αναψυκτήριο.



Νέα Ποτίδαια
Βρίσκεται μπροστά από το ομώνυμο χωριό, αυτή η παραλία είναι τεράστια, αμμώδης και πλήρως οργανωμένη Είναι συνδεδεμένο με την παραλία του Αγίου Μάμα. Έχει όλα τα είδη των εστιατορίων, μπαρ και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.



Πευκοχώρι
Μεγάλη, αμμώδης και πλήρως οργανωμένη παραλία, μπροστά από το ομώνυμο χωριό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Έχει όλα τα είδη των εστιατορίων, μπαρ και εγκαταστάσεις για όλα τα θαλάσσια σπορ.



Ποσείδι
Καλά οργανωμένη, αμμώδης παραλία, που βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και μπαρ, καθώς και εγκαταστάσεις για κάθε είδους θαλάσσια σπορ.


Άμπελος
Απομονωμένη παραλία, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία, όπου μια στενή «γλώσσα» της θάλασσας μπαίνει στις απότομες πλαγιές των βουνών.


Σάνη
Στην παραλία της Σάνης υπάρχουν πολλές μικρότερες παραλίες (και στις δύο πλευρές του Πύργου του ακινήτου Μονής Σταυρονικήτα). Όλες τους είναι αμμώδης και παρέχουν όλες τις ανέσεις για τους λουόμενους (εστιατόρια, μπαρ και όλα τα είδη των θαλάσσιων σπορ). Στην περιοχή, υπήρχε κάποτε η αρχαία πόλη Σάνη της Παλλήνης, που χτίστηκε από τους μετανάστες από την Ερέτρια. Μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, ήταν μία από τις πιο αναπτυγμένες πόλεις της Χαλκιδικής.



Καβουρότρυπες
Ίσως η πιο εξωτική ακρογιαλιά του δεύτερου ποδιού, με λευκή άμμο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τιρκουάζ της θάλασσας. Σήμα κατατεθέν της είναι μια τεράστια γοργόνα την οποία έχει σκαλίσει κάποιος ανώνυμος καλλιτέχνης στο βράχο.



Νικήτη
Το γραφικό χωριό έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά του και την συνδυάζει με την τουριστική ανάπτυξη. Εκτός από την κεντρική παραλία, υπάρχουν και άλλες πολύ όμορφες όπως το Καστρί, η Καλόγρια με την λευκή άμμο και την βραχονησίδα απέναντί της, η παραλία Κοβιού με εξωτικά νερά και η Ελιά. Η κεντρική παραλία έχει ρηχά και ζεστά νερά και καλή οργάνωση.



Αη-Γιάννης
Δυο χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση της Νικήτης (στρίβετε δεξιά ακολουθώντας τη δυτική πλευρά της χερσονήσου) η παραλία του Αη-Γιάννη είναι μεγάλη σε μήκος με beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες.



Ακτή Κοβιού
Μικρός κολπίσκος με εκπληκτικά χρώματα, ίσως τα πιο έντονα νερά όλης της Χαλκιδικής. Θα παρκάρετε στο πλάτωμα πάνω στη στροφή αλλά και δεξιά του δρόμου και θα κατηφορίσετε με τα πόδια. Στη μια πλευρά της είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ στις δύο άκρες της τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Βρίσκεται μεταξύ Νικήτης και Νέου Μαρμαρά στη Σιθωνία.



Σπαθιές
Μικρή παραλία με άμμο και βράχια, και πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα.



Ακτή Καλογριάς
Το πέτρινο γραφικό νησάκι, 200 μέτρα από την ακτή, σε προκαλεί να κολυμπήσεις κοντά του. Το πευκόφυτο δάσος πίσω από την παραλία στέλνει τα πεύκα του μέχρι την ακτή λες και θέλουν να την αγκαλιάσουν. Η πλατιά ξανθή ζεστή αμμουδιά της και τα μοναδικά χρώματα της θάλασσας συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά.



Ακτή Ελιάς
Επτά χιλιόμετρα μετά τη Νικήτη προς Ν. Μαρμαρά αρχίζει μια μακριά παραλία μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Είναι η παραλία της Ελίας. Μια παραλία που πήρε το όνομά της από τους απέραντους ελαιώνες που υπάρχουν στην περιοχή.



Νέος Μαρμαράς
Αμμώδης παραλία, αριστερά του κοσμοπολίτικου οικισμού, με μπαράκια και ταβέρνες και θέα τη νήσο Κέλυφος (Χελώνα). Στο τοπίο συνυπάρχει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα.




Λαγόμανδρα 
Παραλία με άμμο, οργανωμένη η οποία διαθέτει ξενοδοχειακό συγκρότημα, εστιατόρια, μπαρ, θαλάσσια σπορ κ.ά.




Τριστινίκα
Μεγάλη, αμμώδης και υπέροχη παραλία, με κρυστάλλινα βαθιά νερά και φανατικό κοινό. Στην περιοχή υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάνα δυο ταβερνάκια, ένα μίνι μάρκετ, κάμπινγκ καθώς και ένα all day beach bar με μαγευτική θέα και φευγάτες μουσικές. Από την Τριστινίκα, ευθεία (δεν στρίβετε για το beach bar), βρίσκεται το συγκρότημα «Αρετές», με έναν πανέμορφο κολπίσκο. Εκεί κοντά και ένας άλλος κόλπος, ο «Κρυφός Παράδεισος» ιδανικός για γυμνιστές.



Τορώνη
Εκτείνεται σε μήκος 2 χλμ., αμμουδερή με ψιλό χαλικάκι, ιδανική για οικογένειες. Σε κάποια σημεία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ενοικιάζονται κανό και θαλάσσια ποδήλατα ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν μπαράκια, ταβερνούλες, μίνι μάρκετ, μαγαζιά με καλοκαιρινά είδη, ενοικιαζόμενα και ιδιόκτητα σπίτια. Στην άκρη της παραλίας και συγκεκριμένα στη χερσόνησο της Λυκήθου διατηρούνται τα ερείπια βυζαντινού κάστρου.



Πόρτο Κουφό
Φυσικό λιμανάκι και ένα από τα ασφαλέστερα της Ελλάδας. Παραλία με άμμο, οργανωμένη μπροστά στα ξενοδοχεία. Στον οικισμό λειτουργούν ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Έξω από το λιμάνι βρίσκονται τα Καρτάλια, το νοτιότερο ακρωτήριο της Σιθωνίας. Εφόσον βρίσκεστε στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, μην παραλείψετε να ονειρευτείτε μέσα από τα μαγικά, πορφυρά και μαβιά χρώματα του ηλίου την ώρα που βυθίζεται στη θάλασσα. Και μόλις, σουρουπώσει, απολαύστε την τελευταία βουτιά της ημέρας.


Καλαμίτσι
Υπέροχος αμμουδερός κολπίσκος, μπροστά στον παραθαλάσσιο οικισμό, με λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες, δυο τρία μπαράκια, ταβερνούλες, μίνι μάρκετ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και λίγα ξενοδοχεία. Στο τέλος της παραλίας, εάν περάσετε τα βράχια φτάνετε σ’ έναν άλλο κολπίσκο, που προτιμάται από γυμνιστές.


Συκιά 
Μεγάλη αμμουδερή παραλία με μικρούς γραφικούς κολπίσκους και θέα στον επιβλητικό Άθω. Θα βρείτε κάμπινγκ.



Κληματαριά
Μία από τις παραλίες της Συκιάς. Μικρή, ήσυχη, αμμώδης παραλία. Είναι μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Χαλκιδικής.



Παράδεισος
Λίγο πριν το Ν. Μαρμαρα βρίσκεται η μεγάλη σε μήκος παραλία του Παράδεισου, αμμώδης, ιδανική για οικογένειες, σε κάποια σημεία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Διαθέτει ενοικιαζόμενα συγκροτήματα, καφετέριες και ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα.



Πόρτο Καρράς
Στο ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα οι παραλίες είναι αμμώδεις, με χαλικάκι, και τα νερά γαλαζοπράσινα και σχετικά βαθιά. Πλήρως οργανωμένες διαθέτουν θαλάσσια σπορ, beach bars, εστιατόρια κ.ά.



Σάρτη 
Παραλία μέσα στον οικισμό, με αμμουδιά, οργανωμένη και καθαρά νερά, beach bars, ταβέρνες, ενοκιαζόμενα, καταστήματα με είδη θαλάσσης κ.ά. Στο 4,2ο χλμ. από Σάρτη χωματόδρομος οδηγεί σε γραφικό κόλπο με υπέροχη θέα τον Άθω. Λειτουργεί beach bar club.



Ακτή Πλατανίτσι 
Άλλη μια μαγευτική τοποθεσία μέσα στα πεύκα, με κρυστάλλινα νερά. Λειτουργεί δημοτικό κάμπινγκ, καφέ μπαρ, μίνι μάρκετ, θαλάσσια σπορ κ.ά.



Αρμενιστής 
Μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία με το ομώνυμο οργανωμένο κάμπινγκ και ένα από τα αγαπημένα κυρίως της νεολαίας. Λειτουργεί εστιατόριο, καφέ μπαρ, μίνι μάρκετ κ.ά.



Ακτή Ζωγράφου 
Παραλία με αμμουδιά, θέα τον Άθω και το κάμπινγκ «Porto Zografou». Λειτουργούν και δυο μπαράκια. Στο 27,5 χλμ. φτάνετε στον Αρμενιστή.



Βουρβουρού 
Η περιοχή μοιάζει με λιμνοθάλασσα. Υπάρχουν μικρά νησάκια που περιτριγυρίζουν τον κόλπο της με μεγαλύτερο το Διάπορο. Τα νερά είναι αρκετά ρηχά. Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Καρύδι, Κουτλουμούσι (λειτουργεί και κάμπινγκ) αλλά και στα νησάκια με τις μικρές ακρογιαλιές.



Όρμος Παναγιάς 
Άλλο ένα όμορφο λιμανάκι το οποίο μεταξύ άλλων αποτελεί αφετηρία για ημερήσιες κρουαζιέρες στην χερσόνησο του Άθως. Κολύμπι στη μεγάλη κατά μήκος, αμμουδερή παραλία Τρανή Αμμούδα.



Ακτή Σαλονικιού 
Μεγάλη σε μήκος παραλία, με αμμουδιά, γαλάζια υπέροχα νερά και θέα την επιβλητική κορυφή του Άθωνα. Λειτουργούν beach bar, λίγα ενοικιαζόμενα ενώ υπάρχουν και αρκετά σπίτια.


Αζάπικο
Παραλία με ψιλή λευκή αμμουδιά, γαλανά νερά, χωρίς βλάστηση.

Παραλία Κομίτσα (Νέα Ρόδα)

Κακούδια (Ιερισσός)
Υπόλευκα βράχια σε μοναδικούς σχηματισμούς και άμμος λευκή, χοντρή και «σπυρωτή» 

Νήσος Αμμουλιανή (παραλία των Αλυκών)


Νησάκια Δρένια (Γαϊδουρονήσια)
Τα νησάκια Δρένια βρίσκονται απέναντι από την Ουρανούπολη και η απόσταση τους είναι γύρο στα 2 ναυτικά μίλια. Στα 6 νησάκια θα βρείτε πανέμορφες αβαθής και αμμώδες παραλίες με μαγευτικό νησιωτικό τοπίο


Πηγή: www.arttravel.gr και άλλες ιστοσελίδες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου