"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης κατά της “χρυσής επένδυσης” της Χαλκιδικής

          ΙΕΡΙΣΣΟΣ 19/10/11

Προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Κύριο Ν. Βαλεργάκη και τα μέλη του ΔΣ

Αξιότιμε κύριε Βαλεργάκη, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την απόφαση του Συλλόγου σας την 6/10/11 να καταθέσετε προσφυγή στο ΣΤΕ για την υπόθεση της αδειοδότηση επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Έμαθα, ότι πρόκειται αύριο 20/10/11 να επανέλθετε στο ζήτημα αυτό μετά από την επιστολή που λάβατε εκ μέρους της “Κίνησης Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη”, όπως επίσης και για την επιστολή του Δημάρχου κ Παχτα για να παραβρεθεί στο Συμβούλιο σας και να σας ενημερώσει σχετικά ,επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά το μέλλον της περιοχής μας και όχι μόνο.
Επειδή πράγματι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όντως το μέλλον της Βόρειας Χαλκιδικής οι δε επιπτώσεις του θα επηρεάσουν αρνητικά και την υπόλοιπη Χαλκιδική, θεωρώ ότι πρέπει να παραβρεθώ και εγώ προκειμένου να ακουστεί και η άλλη άποψη από αυτήν που εκφράζεται από τον Δήμαρχο , δεδομένου με τις οι τελευταίες δημοτικές εκλογές η υπόθεση αυτή τέθηκε ως κυρίαρχο ερώτημα στον λαό της περιοχής .

Θέλω να γνωρίζετε ότι η θέση του συνδυασμού μας δεν ήταν , ούτε είναι ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Θεωρούμε ότι τα μεταλλεία είναι εθνικός πλούτος και χωροθετούνται από την φύση . Τα τελευταία 8 χρόνια ως Δήμαρχος στήριξα την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Έχουμε όμως αντίρρηση στην επέκταση της δραστηριότητας στις Σκουριές, γιατί από το Βουνό αυτό τροφοδοτούμαστε με νερό σε ολόκληρη την περιοχή από το Στρατώνι μέχρι την Ουρανούπολη . Στο νερό έκτος από την ζωή μας, βασίζεται και όλη η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που απασχολεί σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενους.

Έχουμε επίσης αντίρρηση στη καθετοποίηση της βιομηχανίας με εργοστάσιο Χρυσού επειδή πρόκειται για μια βαριά χημική βιομηχανία που η εγκατάσταση της και μόνο ,θα μετατρέψει την περιοχή σε Λαύριο και Πτολεμαΐδα ,που ως γνωστό κανείς δεν σχεδιάζει τις διακοπές του.

Το όφελος της εθνικής οικονομίας από μια τέτοια επένδυση είναι αμφισβητούμενο . Οι θέσεις εργασίας που υπόσχεται επένδυση μάλλον δεν αφορούν τον ντόπιο πληθυσμό όμως σκόπιμα διαδίδεται για να δημιουργήσει ελπίδες σε ανθρώπους που πράγματι όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλήττονται από την ανεργία που έφτασε σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια.

Για ενημέρωση σας, ο συνδυασμός μας στον πρώην Δήμο Σταγίρων Ακάνθου όπου είναι εγκατεστημένη σήμερα όλη η μεταλλευτική δραστηριότητα, έλαβε το 62,5% , επίσης στον πρώην Δήμο Παναγίας, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι νέες δραστηριότητες, έλαβε 55%. Στο πρώην Δήμο Αρναίας, όπου δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται ΑΜΕΣΑ να υπάρχουν μεταλλευτικές δραστηριότητες, λάβαμε το 25% και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν 48.7 με 51,3 %

Δεν είναι λοιπόν κυρίαρχη η άποψη της τοπικής κοινωνίας υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας το αντίθετο, οι περιοχές που έχουν στον τόπο τους η πρόκειται να έχουν μεταλλευτική δραστηριότητα με τα πλεονεκτήματα που επικαλούνται και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν ,είναι συντριπτικά αντίθετος .
Με εκτίμηση
Μ. Βλαχόπουλος
Πρώην Δήμαρχος Σταγίρων Ακάνθου

Τηλ 6944722216, email mvlach@otenet.gr

========================================

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ιερισσός, 20/10/11
Προς το Δ.Σ.
του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Αξιότιμε κ. πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι!

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την ενασχόληση σας με το θέμα μας και την απόφαση του Συλλόγου σας (6/10/11) να καταθέσετε προσφυγή στο ΣτΕ για την υπόθεση της αδειοδότησης της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Επειδή μετά από αίτηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη» και του Δημάρχου κ. Χρήστου Πάχτα θα τεθεί εκ νέου το θέμα στην συνεδρίαση της 20/10/11 παρακαλούμε να αποδεχτείτε το αίτημα μας για συμμετοχή στην εν λόγω συνεδρίαση ολιγομελούς αντιπροσωπείας των επιτροπών αγώνα.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε:

  • Η εμπλοκή της Qatar Holding επιβεβαιώνει και μεγεθύνει το οικονομικό σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος της Χαλκιδικής και της χώρας.
  • Η ζημιά που θα προέλθει από την μετατροπή όλης της βόρειας Χαλκιδικής σε ζώνη βαριάς χημικής βιομηχανίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος (δάση, νερά, θάλασσα και ατμόσφαιρα) θα επιφέρει την εξαφάνιση κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας και οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα χαθούν ανεπιστρεπτί, θα είναι πολλαπλάσιες από τις πολυδιαφημιζόμενες και πρόσκαιρες της «επένδυσης».

Όλοι εμείς που ενεργά εναντιωνόμαστε στην επερχόμενη καταστροφή του τόπου μας δεν έχουμε κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την προάσπιση της ζωής μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αντιπαλεύουμε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία έχουν ενιαίο κέντρο αποφάσεων, την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Με το κέντρο αυτό είναι πλήρως εναρμονισμένος ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη κ. Πάχτας και η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη καθώς και έμμισθοι επιστήμονες.

Ανεξάρτητοι επιστημονικοί και κρατικοί φορείς (Α.Π.Θ., Τ.Ε.Ε. Κ.Μ., Δασαρχείο Αρναίας και Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής) και πλήθος μεμονωμένων επιστημόνων, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, επιμένουν στις επιστημονικές τους απόψεις, ότι το «επενδυτικό» σχέδιο δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί γιατί θα είναι καταστροφικό για την Χαλκιδική.

Είμαστε σίγουροι ότι ο σύλλογός σας, πιστός στον θεσμικό του ρόλο της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν τις οικονομικές και τις επιστημονικές δυνατότητες, θα επιβεβαιώσει την απόφαση της 6/10/11 και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις δίκαιες προσπάθειές μας.

Με εκτίμηση
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου